Welkom!

 

Schrijven over smaak, over eten en wijn is mijn beroep, mijn lust en mijn leven.  Ik heb vaste rubrieken in de Volkskrant, schrijf voor verschillende magazines en andere opdrachtgevers en heb meer dan 40 boeken op mijn naam staan. Op deze site vind je mijn heerlijkste recepten.

 

Ik leef van dit vrolijke vak, dus ben ik in te schakelen voor het schrijven van teksten en het geven van lezingen en lessen. Klik hier voor informatie. Sinds 2011 leid ik schrijvers, sommeliers, lekkerbekkende amateurs, communicatiemensen en bloggers op om (nog beter) te schrijven over eten en wijn, bij de Academie Culinair/Wijnschrijven.

 

Spectaculaire actie, nog tot 15 december: mijn 1007 pagina’s tellende boek De grote Kleyn, culinair compendium is tijdelijk in de aanbieding: van € 45 voor maar € 29,99! Koop hem in de boekhandel of bestel hem met handtekening hier!

 

 

Be Sociable, Share!

Recept schol met bloedworst en mierikswortel

december 1, 2017

 

Wij hebben als mensheid een zeer oude traditie van het zelftreiteren van de bek, het auto-pesten van de slijmvliezen, het kastijden van tong en wangbekleding. De Romeinen waren al dol op zwarte peper, maar voor wie daar als arme …

lees verder...

Recept snelle lasagne van Sardinië

november 22, 2017

 

Penne met wildzwijnworstsaus, venkel en radijzen en kardoen, schapenstoofpot, een bij open vuur geroosterd speenbig, sloten uiterst ordinair rood en een immens uitzicht over verdroogde heuvels – als je even voorbij de zooi keek die het kruimelende hoofdkwartier van …

lees verder...

Recept fazantenbout met pompoen en whiskyroom

november 13, 2017

 

Een kloek boek, dat is het. Indrukwekkend, fraai en gedegen. Of nee, wacht. Eigenlijk bestaat ‘Het wild kookboek’ (jawel, met spatie – Fontaine, € 24,95) uit twee delen en is mijn loftuiting bedoeld voor het eerste. Daarin …

lees verder...

Recept ‘Spaanse hutspot’

november 2, 2017

 

Hutspot dan maar, vanavond? Mijn reden is zojuist uitgelezen: het kleine, fijne werkje van Jacques Meerman, ‘Kleine geschiedenis van de hutspot’ (Ambo-Anthos, € 14,99), waarin de schrijver op zijn vertrouwde manier aan het speuren slaat naar de origines van …

lees verder...

Recept exotische kippenlevertjes met bataatfriet

oktober 24, 2017

 

Er zijn mensen en er zijn hobby’s. Vreemde hobby’s soms, althans in de ogen van de niet-aangeraakten. Vliegtuigspotten, hengelen en de vissen weer terugzetten, bonsaiboompjes kweken of (Ernie in Sesamstraat) paperclips verzamelen, ik snap er niks van. Ik word …

lees verder...

Recept bresaolasalade met oude kaas

oktober 13, 2017

 

Afgelopen voorjaar brachten we enkele verrukkelijke dagen door in Lyon, reden om er op de terugweg uit de Midi weer aan te leggen. Maar herhalingen zijn toch dikwijls minder dan het origineel. De herfst was begonnen, het licht taande, …

lees verder...

Recept Italiaanse karbonades met venkelzaad en rode wijn

oktober 4, 2017

 

Je zult maar een broer hebben die in een trullo woont. Of, beter, je zult die broer zelf maar zijn. Een trullo is een soort iglo van steen, een bouwvorm uit het verre Apulië waar ooit arme lui in …

lees verder...

Recept krokante rijstkoek met tomaten-dragoncoulis

september 25, 2017

 

Midden in de Galleria Vittorio Emmanuele in Milaan zit Ristorante Savini. Achter gematteerde ramen schuilt hier de Rijke Gastronomische Traditie. Je betaalt er 32 euro voor je risotto maar meer milanese wordt hij dan ook niet, mede door de …

lees verder...

Recept kalfslever met port en bloemkoolkruim

september 14, 2017

 

Laat wij eens nadenken over de ui. Dat gerokte wonder, tegelijk tranentrekker en gulle bol, zoete trooster en frisbijtende opwekker. Er schijnen culturen te zijn waar hij niet wordt gegeten – men fluistert over de Inuit – maar die …

lees verder...

Recept coq au vin 2017

september 5, 2017

 

Zes stuks jongvolk zijn neergestreken op ons Bourgondische landgoedje. Eentje ervan is eigen kweek, de rest zijn vrienden, hongerige ex-studenten geschiedenis waaronder twee vegetariërs. Zo’n troep verwacht en krijgt een traditionele Franse welkomstmaaltijd. Maar verdraaid, hoe simpel we het …

lees verder...