Recept Aziatische spaghetti met sardientjes

juni 1, 2017

 

Bij mijn Franse huis heb ik een kelder, een heuse gewelfkelder van droog gestapelde kalksteen, half ondergronds, met een deur en een trapje op het noordoosten, zodat hij koel blijft; ’s winters 8, ’s zomers 16 graden. Toen we het huis kochten, acht jaar geleden, lag de cave nog vol met lege wijnflessen en ongebruikte weckpotten, plus enkele half vergane lege wijnvaatjes en een ton met gruizig zand, waarvan we nooit begrepen hebben waar hij voor diende. De flessen zijn weggekruid, een deel van de weckpotten ook, en toen hielden we rekken over om volle bouteilles neer te leggen en planken voor het bewaren van voorraad. Olijven en eendenconfit en augurken en gepelde tomaten. En sardientjes natuurlijk. Fraaie blikjes sardientjes uit Bretagne, naturel en met Espelettepeper en met citroen. Blikjes die we nooit opendeden. Tot ik me herinnerde dat ik in een grijs verleden van mijn vriend Bernard spaghetti met sardine had gekregen die me prettig waren bijgebleven. Gek, want vette vis is al snel zo opdringerig. Maar toen borrelde ook de herinnering naar boven aan een gemagnetrond Thais hapje van makreel met tamarinde, in de trein van Bangkok naar Ayutthaya. Sardine heeft zuur en zoet en pittigheid nodig, besloot ik. En voorts weten Aziaten niet wat ze missen als het om al dente gekookte pasta gaat. Goed, klaar voor een rondje eclectisch koken?

 

 

 

Aziatische spaghetti met sardientjes

Hoofdgerecht voor 4 personen

 

2 blikjes sardientjes

100 g geroosterde pinda’s

2 rode uien, in dunne halve plakken

3 tenen knoflook, gehakt

5 cm verse gember, gehakt

4 eetlepels olie

1/2 blik tomatenblokjes

1 eetlepel suiker

2 rode pepers, gehakt of in ringetjes

5 eetlepels keukentamarinde (pot) of granaatappelmelasse

400 g spaghetti

 

 

Verdeel de sardienen in grove stukken, verwijder als je wilt het graatje. Hak de pinda’s grof met een mes of een machine.

Fruit de ui, knoflook en gember in de olie tot de knoflook kleurt. Voeg de tomaat, suiker, rode peper en tamarinde toe en laat 5 minuten zachtjes pruttelen. Breng op smaak met zout. Meng er de sardientjes door en draai het vuur uit.

Kook de spaghetti al dente in ruim water met 10 gram zout per liter. Houd een kopje kookvocht achter en meng de afgegoten pasta met de saus. Gebruik zo nodig wat kookvocht om de smeuïgheid te bewaren. Bestrooi voor het serveren met de pinda’s.

 

 

Je culinaire of vineuze schrijfkwaliteiten verbeteren? Dit najaar, op 10 oktober, start weer een cursus van de Academie Culinair Schrijven. In negen weken begeleid ik je intensief. Klik HIER voor informatie.

 

 

Be Sociable, Share!

Één reactie op “Recept Aziatische spaghetti met sardientjes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *