Hoofdgerechten | Voorgerechten

Recept courgettesoep en taboulé

(Foto: courgettesoep bij studerende dochter)

Regelmatig ontvangen we post van lezers. Soms zijn het opmerkingen – ‘mijn moeder deed het altijd zo’ -, soms worden we gewezen op gemaakte vergissingen. Vaker echter zijn het verzoeknummers. Kunt u niet eens een recept geven voor… Meestal zijn wij zo bot dat we er niet op ingaan. Omdat het niet in onze kraam te pas komt, omdat we net wilden schrijven over iets dat we beleefd hadden. Dit keer een uitzondering. Het gaat om twee vragen. Allereerst waarom de bij kennissen zo lekkere courgettesoep ondanks het volgen van het recept minder lekker wordt, en verder het verlangen om taboulé te maken op zijn Frans en niet, zoals dit voorjaar beschreven, op de originele, Libanese wijze. Ik begin met het laatste. De Fransen waren een poosje de baas in Libanon, hebben het recept meegenomen en er een enorme draai aan gegeven. Het vele peterselie- en muntgroen werd tot homeopathische hoeveelheden teruggebracht en de burghul vervangen door couscous.

Franse taboulé:

4 personen:

100 gram couscous

2,5 dl kokend water

2 tomaten

1 sjalot, ragfijn gesnipperd

1/2 rode paprika, ragfijn gesnipperd

sap van 1,5 citroenen

handvol verse munt, ragfijn gesnipperd

scheutje olijfolie

zout

 

Overgiet de couscous met het kokende water, dek af en laat een kwartiertje opzwellen. Verwijder zaad en vocht van de tomaten (te nat) en snij ze aan kleine blokjes. Roer de couscous los en meng met de tomaat, sjalot en paprika. Breng op smaak met veel citroensap en zout en zet een paar uur koel weg om te marineren. Meng voor het serveren met de munt en wat olijfolie.

 

Courgettesoep:

4 personen:

1 ui, gesnipperd

3 eetlepels roomboter

1 volle theelepel gemalen komijn

1 grote courgette, in blokjes

1 grote aardappel, in blokjes

2 bouillonblokjes

 

Dan de courgettesoep. Heel raar, maar ondanks het opvolgen van receptuur krijgt iedere koker een ander resultaat. Hoe dat bij de courgettesoep van Anneke Le Fèvre zit, weet ik niet. Courgette is nu eenmaal een bijzonder flauwe vruchtgroente, die niet eens zoals zijn neef pompoen zoet is. Inderdaad komt er in menig recept kerrie om de hoek kijken; je moet alle zeilen bijzetten om van courgette een smaakvolle soep te fabrieken. Maar van de meeste kerries word ik niet blij. Bouillonblokjes helpen ook, aangezien daar flink wat glutamaat in zit. Daar hoef je niet bang voor te zijn, het zit in heel veel dingen van nature. Laten we twee blokjes gebruiken, wat komijn in plaats van kerrie en een flinke aardappel om de anders te waterige textuur te verbeteren.

Bak de ui zachtjes glazig in de boter. Bestrooi met de komijn en fruit die heel even mee, tot je de geur duidelijk ruikt. Voeg de courgette en de aardappel toe, plus 1 liter water en de bouillonblokjes. Breng aan de kook en laat zachtjes koken tot de aardappel gaar is – zeg een kwartier. Draai het vuur uit en zet de stamppotstamper in de pan. Druk de groenten stuk. Nu kun je de soep zo laten, of verder pureren met de staafmixer. De beroemde lepel crème fraîche of zure room kan, maar hoeft niet.

 

Deze Volkskeuken werd eerder gepubliceerd, op 21 oktober 2003.

Op 17 april 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.