Nagerechten

Recept jellypudding met aardbeien

Wij Nederlanders, kwekers en consumenten, hebben wat aardbeien betreft ooit gekozen voor het Elsantaras. Een goede keus. Zacht, geurig, zoet, door en door rood, mijn liefje, wat wil je nog meer. Het enige minpuntje zit hem in het oer-Hollandse feit dat we er heel veel van kweken. In de winkel zul je eigenlijk nimmer een Nederlandse aardbei vinden van een ander ras. Dat maakt hem kwetsbaar. Na varkenspest, MKZ en kippenellende zijn we vast wel toe aan een verwoestende Elsantagriep, die de hele vaderlandse kwekerij om zeep helpt. Maar zover is het nog niet. Er valt ons ook dit seizoen weer heel veel aardbeiengeluk ten deel. Mag ik even een lans breken voor een oude, maar de laatste tijd wat minder geziene bereiding? Het gaat om de boterham met aardbeien. Dat is een magnifiek lunchgerecht, een wonder van gastronomisch geluk, waar je culihersens vrolijke huppeltjes van gaan maken. Bij mij thuis prakten we vroeger de aardbeien op het brood. Dat was smullen – het prakken maakt de aroma’s los – maar het kwam de boterham niet echt ten goede. Oplossing: loskoppen die handelingen. Prak de aardbeien apart en vlei ze daarna op een verse boterham, die besmeerd is met boter. En als ik boter opschrijf, bedoel ik boter (Nederland is het enige land waar het surrogaat, margarine, boter wordt genoemd). Dat woord heeft geen rare toevoegsels nodig, zoals ‘goede’, ‘echte’ of ‘room-’. Daarna moet er suiker op, lekker knerserige kristalsuiker of anders die in poedervorm. Echte liefhebbers schenken er koude Moscato d’Asti bij, friszoete, een beetje schuimende muskaatwijn met veel aroma en weinig alcohol.

Aardbeien serveren als dessert kan op allerlei manieren. Een half uur marineren in rode wijn en suiker doet het goed. Op het laatst omscheppen met vers citroensap en suiker ook. Maar laatst vond ik op het supermarktschap een pakje Trixy ‘jelly pudding’. Dat het nog bestaat! Het is gelatine met suiker, kleur en smaak. ‘Aardbeien’ stond op de verpakking, maar die waren er niet in verwerkt. Wel een hoop nummers, E336, E263, E407, E410, E297, E332, E120 en E160b. Daar ben ik niet bang van. En dus combineerde ik echt en nepfruit tot een fantastische toet, zomerfruit in een doorkijkbloes.

 

Aardbeien in doorkijkbloes:

Voor 6 personen (of 4 liefhebbers)

 

1 pakje gelatinepudding aardbei

500 gram aardbeien (puur of gemengd met frambozen, bramen)

Breng een halve liter water aan de kook. Draai het vuur uit en roer het puddingpoeder door het water tot het is opgelost. Laat afkoelen tot de massa niet meer heet is (circa 35 minuten). Was ondertussen het fruit zonodig. Snij grote vruchten door en verwijder het kroontje. Spoel een puddingvorm van 1 liter om met koud water en doe er het fruit in. Giet de pudding erbij. Laat alles afkoelen en zet dan minimaal 3 uur in de koelkast.

Hou om de pudding te storten de vorm heel even in warm water. En vergeet de Moscato d’Asti niet.

 

 

Deze Volkskeuken werd eerder gepubliceerd, op 29 juni 2003.

 

Op 18 april 2024 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe mee met de workshop Kookboek Maken op 7 april! Klik hier voor informatie.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.