Recept karbonaadjes met paprika’s

mei 11, 2017

 

Nog niet eens zo lang geleden moest je koken als je wilde eten. Tegenwoordig hoeft dat niet. Er is een hele industrie die het van je overneemt tegen een vergoeding, restaurants, snackbars, cateraars, supermarkten, pizzabezorgers, maaltijdinvriezers. Waarom we dan nog zelf achter het fornuis gaan? Ach, voor sommige gekkies als wij is koken een hobby. Voor een veel groter deel van de vaderlandse mensheid echter is het een heilige taak, bedoeld om zichzelf en de culinair van hen afhankelijken gezond te houden, lichamelijk maar ook geestelijk. Dat moet met zelfgewrocht voedsel, omdat zelfgemaakt/biologisch/duurzaam/minder zout/kort gekookt/vegetarisch eten beter is voor lijf, leden en planeet. Daar zit wat in. En als je erin gelooft is het helemaal zo. Het hoeft niet eens lekker te zijn. Sterker, voor de ware overtuigden is de overwinning van de geest over het lichaam pas compleet als de hap flauw is, saai, taai of suf.

Ik vind dat we ons lijden niet hoeven te organiseren, dat zoekt ons vanzelf wel op. En dus mag eten lekker zijn. Onlangs had ik zin in iets reldeldellerigs, iets met een hoog hoerasmaakgehalte. Dat is uiteraard breed verkrijgbaar in de pakjes- en zakjesindustrie, maar kom op, u en ik zijn zelfkokers met een genereus ontwikkeld superioriteitsgevoel. Wandel daarom even met mij mee langs de bereidingsstadia van mijn karbonaadjes met jumjum-mikmak.

 

 

 

Gegrilde karbonaadjes met jumjum-mikmak

Hoofdgerecht voor 4

 

4 schouderkarbonaadjes

1 ui, in dunne halve plakken

3 paprika’s, kleur naar wens, in kleine reepjes

1 dikke plak gekookte ham, in kleine reepjes

4 eetlepels olijfolie

2 tenen knoflook, gehakt

50 g pijnboompitten

1 gulle eetlepel tomatenpuree

4 eetlepels Thaise vissaus

50 ml witte wijn

3 eetlepels kappertjes

beetje pittigheid, chilipoeder of anderszins

 

 

Zout de karbonaadjes goed en laat buiten de koelkast staan. Fruit de ui en paprikareepjes met de ham een minuutje aan in een sliert olijfolie. Zet dan het vuur laag, voeg de knoflook en de pijnboompitten toe, sluit de pan en smoor tot de paprika half zacht is, in circa 10 minuten. Roer de tomatenpuree los met de vissaus en witte wijn en doe bij de groenten. Voeg de kappertjes toe, meng en proef. Hier is zout nodig, en een of andere pittigheid, chilipoeder of sambal.

Verhit een grillpan, kwast de ribbeltjes licht in met olie en gril het vlees. Dunne karbonaadjes hebben maar 2 minuten per kant nodig, dikkere 3. Serveer vlees met de jumjum-mikmak en, tja, gebakken aardappelen of zo.

 

 

Je culinaire of vineuze schrijfkwaliteiten verbeteren? Dit najaar, op 10 oktober, start weer een cursus van de Academie Culinair Schrijven. In negen weken begeleid ik je intensief. Klik HIER voor informatie.

 

Be Sociable, Share!

2 reacties op “Recept karbonaadjes met paprika’s

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *