Hoofdgerechten | Volkskeuken recepten

Recept schol met bloedworst en mierikswortel

 

Wij hebben als mensheid een zeer oude traditie van het zelftreiteren van de bek, het auto-pesten van de slijmvliezen, het kastijden van tong en wangbekleding. De Romeinen waren al dol op zwarte peper, maar voor wie daar als arme Germaan geen sestertiën voor had, was er mosterd of die goede oude wortel uit de koude Europese aarde: mierik. In de 16e eeuw waaide een schroeiende wind uit Amerika met de komst van de chilipeper, maar die wilde bij ons niet groeien. Azië omarmde de vlammende papillenteisteraar, wij hielden het bij de inheemse speeltjes, tenzij je rijk genoeg was om van ver aangevoerde peper te kopen.

Laatst vond ik weer een verse mierikswortel bij de groenteman, een stevig groeisel dat qua formaat en vorm het meest lijkt op wat je weleens onder een ponyhengst ziet hangen als maanstand, windrichting of merries daar aanleiding toe geven. Sommige eters kennen mierik alleen in een potje, geraspt en van citroenzuur voorzien, maar vers gebruiken is wel zo aardig natuurlijk. Authentiek, puur, inheems, zet er alle trendy aanduidingen maar bij. Ooit raspte een gedienstige voedselverstrekker hem over mijn bord warme worst met zuurkool in een varkensvleessnackbar in een guur Triëst. Nu verzon ik om er bloedworst mee te veredelen. En niet alleen dat; waarom er geen schol bij gebakken? Schol heeft smaak, die laat zich niet omver blazen. Hup, zee en aarde verenigd op het bord. Novemberkost.

 

 

Schol met bloedworst en mierikswortel

Hoofdgerecht voor 4 personen

 

400 g scholfilets zonder huid

4 plakken bakbloedworst

1 verse mierikswortel (of wat uit een potje)

5 eetlepels boter

nodig: een gave koekenpan

 

 

Bestrooi de scholfilets met zout en organiseer warme borden. Verhit 1 eetlepel boter in een koekenpan en bak er de bloedworst in op nogal fel vuur; 2 minuten per kant lijkt me genoeg. Haal uit de pan, doe er weer 1 eetlepel boter in en bak de scholfilets kort, 2 minuten op de ene kant, dan 1 minuut op de andere, en gebruik lager vuur. Draai maar één keer om. Filets zonder huid zijn zeer teer en gaan gemakkelijk kapot, dus gebruik een pan met onbeschadigde antiaanbaklaag. Neem een grote, dunne spatel en leg de filets op de warme borden, op, onder of naast de plakken bloedworst. Smelt de resterende boter met de bakboter in de pan en verdeel erover. Neem de mierikswortel ter hand en rasp wat over het gerecht. Ik at er in de schil gekookte aardappeltjes bij.

 

 

Op 17 april 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.