Spring naar de inhoud

Onno Kleyn

Culinair journalist en docent
Opleidingen en lezingen

  • Home
  • Boeken
  • Cursussen
    • Cursus wijnschrijven – culinair schrijven
    • Online workshop kookboek maken
    • Trainingen voor bedrijven
  • Lezingen
  • Recepten
    • Voorgerechten
    • Hoofdgerechten
    • Groentegerechten
    • Nagerechten
  • Nieuwsbrief
  • Zoeken
  • Contact

Welkom bij Onno Kleyn

De lekkerste recepten en wijncolumns

Klik hier om te starten
Onno Kleyn

 

Welkom!

Schrijven over smaak, over eten en wijn is mijn beroep, mijn lust en mijn leven.  Ik heb vaste rubrieken in de Volkskrant, schrijf voor verschillende magazines en andere opdrachtgevers en heb meer dan 40 boeken op mijn naam staan. Op deze site vind je mijn heerlijkste recepten.

Sinds 2010 leid ik schrijvers, sommeliers, lekkerbekkende amateurs, communicatiemensen, wetenschappers en bloggers op om (nog beter) te schrijven over eten en wijn, bij mijn Academie Culinair/Wijnschrijven. Of doe mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

Mijn boeken

Meer dan 40 titels heb ik geschreven in de loop van de jaren. Op deze pagina tref je de meest recente aan.

Cursussen Academie

Schrijven over eten, of over wijn? Het kan altijd beter. Met een stevige cursus van mijn Academie!

Studio Kleyn

Copywriting en receptontwikkeling, consultancy en lezingen op maat: mijn team en ik staan voor je klaar.

Naar mijn blog

Laatste berichten

Karins geroosterde groente met chimichurri

Petje af voor Karin Luiten, die door de jaren heen een heel imperiumpje heeft opgebouwd met haar kookboeken, bijna allemaal gegrondvest op het principe ‘zonder pakjes en zakjes’. Dat is ook weer de ondertitel van het net verschenen boek Wereldgerechten (uitgeverij Rood, € 26,99). Als een Doña Quichot bevecht Luiten […]

Gesmoorde sla met speklapjes

Stoofsla, ooit was het doodgewoon. Als je ver genoeg terug gaat in de geschiedenis was het stoven van sla zelfs de norm. Salades werden in de 16e eeuw niet gemaakt van wat wij sla noemen, maar van kruiden en bittere bladgroenten. Onze sla heette toen latuw, wat afgeleid is van […]

Varkenswangen met citroen en tijm

Op de markten in onze Franse omgeving staat een varkensslager, woensdag en zaterdag in Tonnerre, donderdag in Ancy-le-Franc, de andere dagen te ver voor ons. Een echte, grote, lieve, stoere charcutier is het, gesecondeerd door een afrekenende echtgenote – hij pakt en snijdt slechts. Voor zijn kraam staat immer een […]

Venkelsalade met bresaola en kappertjes

Laatste keer zomers doen dan maar? Ik ben de laatste jaren in dit seizoen erg gecharmeerd van venkel. Ook weer zo’n groente waar onze oma’s niks mee deden. Goed, onze overgrootmoeders. In 1961 noemt receptenschrijfster Lydia Winkel de venkel als eerste in Nederland en noemt het een wintergroente, wat het […]

Verbeter jezelf en doe mijn schrijfcursus!

Een zonnige kiek, een blijde herinnering aan de zomer, die echter dient om mijzelf en jullie allemaal eraan te herinneren dat er weer een Cursus Culinair en Wijnschrijven aankomt! Haal alles uit jezelf met deze opleiding waarbij het draait om schrijven, schrijven en schrijven over je favoriete onderwerp. Voor de […]

Prei-nasi goreng met spek

Soepgroente, vier letters; als dat in een kruiswoordpuzzeltje staat gaat het steevast om prei. Sneu vind ik dat. Niks mis met soep, niks mis ook met prei in de soep, maar het doet de groente geen recht. Prei heeft een oeroude geschiedenis, ga zoeken op het internet en je vindt […]

Gehaktballetjes met tomaat en yoghurt

Het is simpel: hoe duurder een restaurant, hoe minder je krijgt. Mij komt dat wel uit, maar er zijn ook veel mensen die hun waardering voor een eetgelegenheid deels laten afhangen van de verstrekte kwantiteit. Het is een pijler onder het succes van de buurtchinezen bijvoorbeeld. En onder dat van […]

Pasta met walnoot, oregano en erwtjes

De foto hierboven is niks, sorry. Rommelwerk, haastig gebroddel. Dat kwam doordat ik voor vrienden een bordje pasta maakte en iedereen dat zó opmerkelijk lekker vond dat ik van mijn aangevreten portie toch nog rap een kiek nam. Kook het dan opnieuw!, roep je. Voor de foto! Lampen erop, strakke […]

Mijn nieuwe boek in aantocht!

Nee, het komt niet met de stoomboot, mijn nieuwe boek, Wijn van Kleyn – Verhalen voor de wijnliefhebber. Toch duurt het nog een aantal weken; 19 september zou het naar de boekhandels moeten gaan. Ik ben dus in blijde verwachting! Het is weer een doorlezer, hoop ik, nu eens nauwelijks […]

Mini-ratatouille met merguez

Zes jaar wonen ze er nu, de man die de term ‘eetschrijver’ uitvond, en zijn gade: de lommerrijke streek in de Limousin die ‘le petit Canada’ wordt genoemd. Gerrit Jan had het wel gezien in Nederland, Greet precies zo. Nu zijn ze opmerkelijk ingeburgerd en senang met het dorpsleven, het […]

Zomers stamppotje met paprika en basilicum

Ergens in de tweede helft van de negentiende eeuw zijn we gaan stampen. In pannen, bedoel ik. De oorspronkelijk uit Amerika afkomstige aardappels waren toen volslagen ingeburgerd, wat trouwens eeuwen had geduurd en allerlei stadia had gekend, veevoer, noodvoedsel voor de armste boeren van wie de roggeoogst mislukt was en […]

Gebakken kipje met knoflook en dragon

In mijn culinaire breinkast zit een laatje met sentimentele recepten. Vaak zijn die al erg oud. Sommige komen niet meer in aanmerking voor herhaling, zoals sla met reepjes paprika en perzik uit blik. Maar een echt blijvertje is de kip met dragon. En dan niet de klassiek Franse versie – […]

Naar mijn blog

Volg Onno op social media

     

Mail Onno

postmaster@onnokleyn.nl

Zoeken

© 2023 Onno Kleyn | Site by WPman4U | Privacyverklaring | KvK 35019695 | BTW ID 806858412B01
Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN