Academie Culinair Schrijven

Cursus Culinair en Wijnschrijven

Culinair schrijven. Wijnschrijven. Is dat een vak? Kun je dat leren? Mijn antwoorden zijn ja en ja, hoewel talent natuurlijk helpt. In een cursus van drie avonden reik ik je handvatten aan. Dat gaat over het schrijven zelf, over stijl, spelling van culinaire zaken en wijntermen, receptnotatie, maar ook over de inhoud. Hoe omschrijf je smaken? Hoe doseer je de informatie? Hoe ga je te werk bij het recenseren van een restaurant? Is grappig zijn gewenst en hoe gaat dat dan?

Inhoud

Columns, informatieve stukken, alles komt aan de orde. Afhankelijk van de deelnemers vertel ik ook over het schrijven van menu- en wijnkaarten en geef ik zakelijke tips voor freelancende schrijvers. We kijken naar bekende voorbeelden en daarna zijn er opdrachten, die gezamenlijk besproken worden.

 

Syllabus

Als onderdeel van de cursus ontvang je mijn syllabus barstensvol waardevolle tips en handvatten. Aan bod komen onder meer:

 

·        Ken je lezer (en je redacteur!)

 

·        Vormen: blogs, columns, artikelen, recepten, wijnbeschrijvingen, nieuwsbrieven en meer

 

·        Creativiteit: toon, ritme, het gebruik van jargon, schilderen met woorden

 

·        Inhoud: bronnen, feiten, smaken

 

·        Schrijfwijzen van wijnnamen en druivenrassen

 

·        Schrijfwijzen van ingrediënten

 

·        Receptnotatie

 

De cursussen in Utrecht en Rotterdam van dit voorjaar zijn volgeboekt. In het najaar komt er een nieuwe opzet, met verschillende mogelijkheden. Stuur een mail naar postmaster@onnokleyn.nl, dan houd ik je op de hoogte!

***

Wie houdt er van truffels? En van Italië? 19-22 oktober begeleid ik een korte, spannende truffelreis naar de Marken. Vorig jaar was het een groot succes, dit jaar uiteraard weer. Flitsreis mee naar de nazomer! Klik hier voor details.

Eén reactie op “Cursus Culinair en Wijnschrijven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.