Wijn

Fles van de week – Main d’Or Macôn-Chardonnay 2005

Nog altijd is de chardonnaydruif nummer één in de wereld als het om witte kwaliteitswijn gaat. Veel mensen weten niet eens dat hij uit de Bourgogne komt. Geen wonder; binnen de Franse wetten op de appellations d’origine contrôlées mag (behalve in de Elzas) de druivensoort niet op het etiket vermeld staan.

Dat Meursault en Chablis en Puligny-Montrachet van chardonnay zijn gemaakt, moet je weten. Maar waarom staat er op dit etiket dan Macôn-Chardonnay? Kenmerken

Het is een handigheidje. Een toevalligheid. Er is namelijk een dorp bij Macôn dat Chardonnay heet. Tja, en daarmee is het een geografische aanduiding geworden, nietwaar?

Van de chardonnaydruif worden verschillende stijlen wijn gemaakt, strak en weelderig, met en zonder houtrijping. Deze Main d’Or is weelderig, maar heeft geen rijping in nieuw eikenhout gehad, zodat de geurtjes van vanille en sigarenkist ontbreken. Je mist ze niet; hier beiert heel de zuidelijke Bourgogne fortissimo met klokken van geel fruit, en in je mond komen precies de juiste zuren voorbij om sappigheid met rondheid te laten samengaan. Voor nieuwkomers in de wijn een verrukkelijke kennismaking met chardonnay uit het oorsprongsgebied, waarvan je begrijpt dat hij meer kost dan de gebruikelijke supermarktprijs.

Drinken

Als aperitief, maar ook bij gamba’s, zalm en andere vis in saus. Ook uiterst lekker bij niet te scherpe kazen van koe- en geitenmelk. En schenk hem niet recht uit de koelkast, een 12 à 14 graden is veel beter.

[info]

Domaine de la Main d’Or Macôn-Chardonnay Classique 2005 kost tijdelijk 11 euro bij Thiessen Wijnkoopers, www.thiessen.nl.

Op 17 april 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.