Wijn

Fles van de week – Main d’Or Macôn-Chardonnay 2005

Nog altijd is de chardonnaydruif nummer één in de wereld als het om witte kwaliteitswijn gaat. Veel mensen weten niet eens dat hij uit de Bourgogne komt. Geen wonder; binnen de Franse wetten op de appellations d’origine contrôlées mag (behalve in de Elzas) de druivensoort niet op het etiket vermeld staan.

Dat Meursault en Chablis en Puligny-Montrachet van chardonnay zijn gemaakt, moet je weten. Maar waarom staat er op dit etiket dan Macôn-Chardonnay? Kenmerken

Het is een handigheidje. Een toevalligheid. Er is namelijk een dorp bij Macôn dat Chardonnay heet. Tja, en daarmee is het een geografische aanduiding geworden, nietwaar?

Van de chardonnaydruif worden verschillende stijlen wijn gemaakt, strak en weelderig, met en zonder houtrijping. Deze Main d’Or is weelderig, maar heeft geen rijping in nieuw eikenhout gehad, zodat de geurtjes van vanille en sigarenkist ontbreken. Je mist ze niet; hier beiert heel de zuidelijke Bourgogne fortissimo met klokken van geel fruit, en in je mond komen precies de juiste zuren voorbij om sappigheid met rondheid te laten samengaan. Voor nieuwkomers in de wijn een verrukkelijke kennismaking met chardonnay uit het oorsprongsgebied, waarvan je begrijpt dat hij meer kost dan de gebruikelijke supermarktprijs.

Drinken

Als aperitief, maar ook bij gamba’s, zalm en andere vis in saus. Ook uiterst lekker bij niet te scherpe kazen van koe- en geitenmelk. En schenk hem niet recht uit de koelkast, een 12 à 14 graden is veel beter.

[info]

Domaine de la Main d’Or Macôn-Chardonnay Classique 2005 kost tijdelijk 11 euro bij Thiessen Wijnkoopers, www.thiessen.nl.

Vers verschenen: Luilekkerland - 400 jaar koken in Nederland, dat ik samen met dochter Charlotte schreef. We volgden 11 thema's dwars door de historische kookboeken van de Universiteit van Amsterdam, van eind 16e eeuw tot eind 20e. Huiver mee over de ontwikkelingen op groentegebied, bij het bereiden van gevogelte, in de tafelmanieren, bij het gebruik van vet. Grijns net als wij over de fotografie van vroeger of over de soms rammelende receptuur. Luilekkerland is een lekker lezend smulboek waar je wat van opsteekt! Met 62 recepten om ook zelf de historische keuken in te duiken. Klik hier voor meer informatie en om het te bestellen, natuurlijk met onze beider handtekeningen erin!    

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.