Wijn

Fles van de week – Main d’Or Macôn-Chardonnay 2005

Nog altijd is de chardonnaydruif nummer één in de wereld als het om witte kwaliteitswijn gaat. Veel mensen weten niet eens dat hij uit de Bourgogne komt. Geen wonder; binnen de Franse wetten op de appellations d’origine contrôlées mag (behalve in de Elzas) de druivensoort niet op het etiket vermeld staan.

Dat Meursault en Chablis en Puligny-Montrachet van chardonnay zijn gemaakt, moet je weten. Maar waarom staat er op dit etiket dan Macôn-Chardonnay? Kenmerken

Het is een handigheidje. Een toevalligheid. Er is namelijk een dorp bij Macôn dat Chardonnay heet. Tja, en daarmee is het een geografische aanduiding geworden, nietwaar?

Van de chardonnaydruif worden verschillende stijlen wijn gemaakt, strak en weelderig, met en zonder houtrijping. Deze Main d’Or is weelderig, maar heeft geen rijping in nieuw eikenhout gehad, zodat de geurtjes van vanille en sigarenkist ontbreken. Je mist ze niet; hier beiert heel de zuidelijke Bourgogne fortissimo met klokken van geel fruit, en in je mond komen precies de juiste zuren voorbij om sappigheid met rondheid te laten samengaan. Voor nieuwkomers in de wijn een verrukkelijke kennismaking met chardonnay uit het oorsprongsgebied, waarvan je begrijpt dat hij meer kost dan de gebruikelijke supermarktprijs.

Drinken

Als aperitief, maar ook bij gamba’s, zalm en andere vis in saus. Ook uiterst lekker bij niet te scherpe kazen van koe- en geitenmelk. En schenk hem niet recht uit de koelkast, een 12 à 14 graden is veel beter.

[info]

Domaine de la Main d’Or Macôn-Chardonnay Classique 2005 kost tijdelijk 11 euro bij Thiessen Wijnkoopers, www.thiessen.nl.

Vers verschenen: mijn gloednieuwe boek Mijn Frankrijk – verhalen en recepten. Wil je het ontvangen met handtekening, dan kun je het hier bestellen. Net zoals De grote Kleyn, Luilekkerland en Mijn Italië – verhalen en recepten, plus Charlottes boek Trek, eten onderweg – toen en nu!

Op 27 september 2021 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe mee met de workshops Kookboek Maken (28 november 2021) of Inspiratie en Research (datum te bepalen zodra corona het toestaat). Klik hier voor informatie. 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.