Cursussen

Goed schrijven, smakelijk verhalen is een vaardigheid die je nodig hebt overal waar er informatie overgedragen wordt over eten en drinken. Culinaire en wijnblogs, nieuwsbrieven van restaurants en wijnimporteurs, artikelen voor kranten en magazines, maar ook gerecht- en wijnomschrijvingen op menukaarten, recepten, interviews en bijdragen aan sponsored magazines, telkens komen dezelfde problemen op. Hoe omschrijf je smaken? Hoe kom je aan informatie? Waar vind je de beste bronnen?

Mijn Academie Culinair Schrijven leert je effectief te communiceren en kennis en informatie over te dragen. Ik neem je persoonlijk mee op een reis naar het betere schrijven. Meer weten? Luister naar deze toelichting en kijk bij de cursussen hieronder!

 

 

Wijnschrijven/culinair schrijven

De hard-core van de Culinaire Schrijfacademie, met colleges, opdrachten en veel persoonlijk contact: klik hier.

 

Workshop kookboek maken

Je wilt een kookboek maken. Maar waar begin je? Hoeveel moet erin? Wat wordt je thema, je niche? En hoe vind je een uitgever? Of geef je het zelf uit en financier je het met crowd funding?

In deze exclusieve workshop voor maximaal 7 deelnemers gaan we aan de slag met deze gegevens. Ik vertel je hoe je opzet te maken, aan welke eisen een boek moet voldoen en hoe je het presenteert bij een uitgever. Klik hier voor nadere informatie.

 

Trainingen voor bedrijven

Liever een op maat gemaakt programma bij u aan huis, voor het hele personeel of een gedeelte daarvan? Dat kan natuurlijk. Klik hier voor meer informatie.

 

Belangrijk kenmerk van onze cursussen is het contact via telefoon of skype en de huiswerkbesprekingen op mp4. Luister hier naar een voorbeeld.

Registervinologen krijgen educatiepunten voor de cursus.

 

Docent: Onno Kleyn

Ik ben sinds 1988 full-time culinair en wijnjournalist, schreef en schrijf voor zeer veel bladen artikelen, reportages, interviews en columns. Sinds 2003 maak heb ik wekelijkse rubrieken in de Volkskrant, een over wijn, de ander een kookcolumn met recept. Ik publiceerde meer dan 40 boeken. Daarnaast heb ik erg veel ervaring met copywriting en het maken van nieuwsbrieven in opdracht.

Veel collega’s beschouwen mij als de culinair journalist met de meeste vakkennis, maar ik ben tevens taaltovenaar, een woordboetseerder die zaken helder uitlegt en tegelijk entertaint door telkens frisse, nieuwe manieren van noteren te vinden.

Lesgeven doe ik sinds 2010, eerst bij de School voor de Journalistiek in Utrecht, vanaf 2011 voor mijzelf. Misschien overbodig om te zeggen, maar toch: ook op dit terrein word je door ervaring beter. Ik heb van mijn leerlingen en het lesgeven veel geleerd.

 

 

Ervaringen

“Yes!, is wat ik dacht bij de eerste commentaren die ik van Onno ontving. “Eindelijk iemand die taal net zo serieus neemt als ik, zonder dat het geklets daarover in een chagrijnige bende eindigt.” Taal, eten en wijn zijn heerlijkheden en dat spat van deze cursus af! En Onno is daarin de dominus. Hij is extreem secuur, denkt echt mee over hoe een tekst zijn volle potentie kan benutten en maakt zich er wat begeleiding betreft niet makkelijk van af. De opdrachten zijn op persoonlijke leerdoelen toegespitst en Onno’s enorme warenkennis en geschiedenisknobbel zorgen ervoor dat alles dat zich als feit voordoet en dat niet blijkt te zijn, zo ontmaskerd wordt. Dit maakt dat ik deze cursus niet alleen als creatievere, maar – misschien nog wel belangrijker in dit internettijdperk – ook als kritischere schrijver en lezer af heb gesloten. Dát is de unieke toegevoegde waarde van Onno Kleyn.”

Annemieke de Nijs

 

Sinds ik de Opleiding Culinair en Wijnschrijven bij Onno Kleyn heb gevolgd, beschik ik over een extra tool, te weten de ‘onnokleyncorrector’.  Bij het schrijven van allerhande teksten kijkt Onno in mijn gedachten permanent over mijn schouder mee en corrigeert komma’s, wijst op zinnen die niet lopen en zegt soms quasi-streng: ‘Show, don’t tell’. Reuze handig kan ik je vertellen. Al ben ik misschien wel het meest blij met zijn aanmoediging ruimte te nemen voor taal,  te variëren in tekst en buiten de gebaande banen te treden op zoek naar een eigen stijl. Ik kan de inmiddels automatische onnokleyncorrector uiteraard uitschakelen, al neem ik Onno graag nog een tijdje mee op mijn schrijverspad.

Peetra van der Knaap, peetra.nl

 

Mijn verwachtingen van de cursus waren hoog, maar werden nog overtroffen; ik heb hem als heel prettig en nuttig ervaren. Wat ik bijzonder gewaardeerde was dat de cursus heel persoonlijk en flexibel is. De ingesproken feedback is fantastisch, leuk om te luisteren en heel leerzaam. De opdrachten waren divers. Ook kreeg ik opdrachten die mij moeilijk leken of waar het onderwerp mij niet lag, maar dat bleek juist heel nuttig. Het is goed om uit die comfortzone te komen, daar word je een betere schrijver van.

Kelly Bennis, www.kellybennis.nl

 

Toch een beetje spannend: beoordeeld worden op je schrijfkwaliteiten door professional Onno Kleyn. Gelukkig ben je bij hem in goede handen! Hij daagt je in de cursus culinair en wijnschrijven uit om het beste uit jezelf te halen. Zijn commentaar is zorgvuldig en kritisch, en zorgt ervoor dat je meer van jezelf durft te laten zien in je teksten. Door het persoonlijke en directe contact is dit echt een cursus op maat. Een aanrader!

Margreet Baalmanmargreetbaalman.blogspot.nl

 

De cursus voldeed aan de verwachting, de uitleg was goed en zeer deskundig, het lesmateriaal duidelijk en goed te gebruiken voor andere momenten. De correcties scherp en nuttig. Ook algemene kennis over waar een betreffend artikel aan moet voldoen vond ik zinnig. Was en ben nog steeds onder de indruk van de kennis van Onno en vond het zeer aangenaam om dat van dichtbij mee te mogen maken.

Annette van Ruitenburg, creative director, kok en boekenmaker, voorzitter van Slow Food Texel, www.annettevanruitenburg.nl

 

De cursus Culinair en Wijnschrijven van Onno Kleyn kan ik van harte aanbevelen! Het gepuzzel om teksten op de juiste manier op papier te krijgen is onder zijn ‘bewind’ een heel plezierige uitdaging. Ik heb veel geleerd. Als individu, maar ook als deel van een leuke groep ‘culies’. Ik zeg: doen!

Anne-Wies van Oosten, www.anne-wies.nl

 

Wie in het culinaire vak wil niet leren van de grote Onno Kleyn? Door deze cursus krijg je een kijkje in de keuken van zijn fantastische culinaire talenknobbel. Van het toejuichen van je kwaliteiten tot messcherpe tekstuele overpeinzingen, Onno leert je de fijne kneepjes van dit smakelijke vak. Relevant voor zowel beginnelingen als ervaren eetschrijvers, want alles wordt aangepast op je eigen niveau. En zeg nou zelf, wie heeft er nou een cv als dat van Kleyn? Aanmelden maar!

Jasmijn Beerthuis, culinair schrijver

 

Best spannend om bij zo’n culinaire crack een cursus te volgen. Maar of je nu beginner bent of een doorgewinterde redacteur, Onno behandelt iedereen met hetzelfde enthousiasme, een kritische blik en opbouwend commentaar. Het fijne is dat iedere deelnemer opdrachten en feedback krijgt op zijn eigen niveau. Ik heb er heel veel aan gehad.

Caroline Ludwig, Tekstlab.nl

 

Deze cursus is uniek, omdat je leert gastronomische kennis op een aantrekkelijke en correcte manier over te dragen. Onno Kleyn kan dat zelf als geen ander en is daarom de ideale docent. Je krijgt leuke, gerichte opdrachten waar je je tanden in kan zetten. Bovendien krijgt iedere cursist uitgebreide individuele feedback. Onno geeft goed onderbouwd commentaar: met humor, scherp op taal en stijl, en sterk in inhoud. Het gebruik van verschillende online tools –forum, dropbox, feedback in audiobestand, skype – vond ik handig en efficiënt. Ik kan de cursus dan ook van harte aanbevelen!

Toni Mazel, cultuurfilosofe, onderzoeker en docent UvA, watatenzij.nl

 

Schrijven over wijn en eten tijdens de cursus bij Onno en Juliette was een feest. Van carménère tot boerenkool: het zwoegen, zweten en buffelen op een ‘eigen’ tekst was elke keer weer een zware, maar genoegzame tocht richting de deadline. Het commentaar van Onno de pot met goud aan het eind van de regenboog, of voor mijzelf misschien meer beeldend, het eerste biertje na de wedstrijd. Kritisch, geestig, maar bovenal persoonlijk commentaar. Onno ontleedt je schrijversziel aan de hand van een Word-document en helpt ieder op zijn eigen manier op weg naar een hoger niveau. Ik heb genoten!

Bastien Langeveld, product marketeer food & beverage Fitland Groep

 

Ik was altijd wat onzeker over mijn schrijfcapaciteiten. Associatief en verbeeldend schrijven vond ik gewoon heel lastig. Dankzij de cursus ben ik er nu van doordrongen dat ieder zijn eigen schrijfstijl heeft. Zoals Onno aangaf is die van mij vooral nuchter en zeer effectief. De cursus heeft mij vooral zelfvertrouwen gegeven en ik heb sindsdien al enkele opdrachten naar grote tevredenheid van mijn klant geschreven.

Het is prettig dat de cursus lekker compact is. Natuurlijk kost het tijd, maar het is te overzien. Verder was het heel prettig om gerichte schrijfopdrachten te krijgen die in mijn expertise- en interessegebied liggen.

Marjolein de Vlaam, specialiste kindereten, Wereldeters

 

Tussen alle semi-professionele bloggers en culinaire beroepsbeoefenaars voelde ik mij als voedingskundig jurist enigszins misplaatst, maar niets bleek minder waar. De cursus Culinair Schrijven is zijn geld dubbel en dwars waard, of je nu een prof bent of gewoon uit liefhebberij schrijft. De mix van online (skype, audio commentaar) en fysieke bijeenkomsten werkt goed, zo krijgt iedereen individuele aandacht.

Marlene Bijlsma, voedingskundig jurist

 

De cursus van Onno Kleyn was voor mij een absolute eye-opener. Natuurlijk is het al leuk genoeg om eens een Volkskeukenkok in het echt te zien, maar nog veel mooier wordt het als je er veel van kunt opsteken. En dat lukt – de theorie wordt in een aantal gezellige avonden uiteengezet en aan de hand van zorgvuldig beoordeelde opdrachten kun je kijken of je het allemaal goed begrepen hebt. Deze cursus heeft mij er in elk geval toe gezet door te gaan met mijn hobby, en wie weet zie ik mezelf ooit ook nog eens in de krant terug!

Wouter van den Berg, smaak- en bierschrijver, www.moutenpeper.nl

 

Schrijven over eten is een vak, en door deze cursus is dat me geheel duidelijk geworden. Elk historische en/of feitelijke onjuistheid in je epistels wordt door Onno blootgelegd. Het heeft mij er in elk geval toe aangezet wat klassiekers op het gebied van eten in huis te halen. Over boeken heb ik het dan. Het internet blijkt namelijk niet zo’n goede raadgever. Ik lees nu zoveel ik kan. Onno haal ik wat dat betreft niet meer in: kijk eens naar zijn bibliotheek…..

Marianne Remie, nlwhatscooking.blogspot.nl

 

Of je al kunt schrijven of niet: bij deze cursus steek je altijd wat op. De persoonlijke begeleiding van Onno zorgt ervoor dat jij precies te horen krijgt wat jij wilt weten en waar jij je voordeel mee kunt doen. Een absolute aanrader!

Mariëlla Beukers, wijnschrijver en historica, www.wijnkronieken.nl

Op 17 april 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.