Online cursus wijnschrijven – culinair schrijven

Opdrachten maken, veel schrijven, doen, dat is de kracht van Kleyns cursus

 

De opleiding voor wie serieus aan de slag wil met het schrijven over wijn of eten. Sinds 2010 hebben vele bloggers, journalisten, vinologen, koks, copywriters, schrijvers van nieuwsbrieven, pr-medewerkers, koks, sommeliers, academici en restaurateurs mijn cursus gevolgd. Persoonlijk contact is een wezenlijk onderdeel van de cursus: ik begeleid iedereen individueel, aangepast aan de eigen doelen en het eigen niveau.

In twee maanden werken we online en met de telefoon. Alle gemaakte werk krijgt uitvoerige aandacht in de vorm van een gesproken commentaar als geluidsopname, die doorgaans 15 à 25 minuten duurt. Dat maakt het werken op verschillende eigen niveaus mogelijk. Elkaars werk en de commentaren van Onno Kleyn zijn voor de cursisten toegankelijk op de eigen, besloten forumsite.

Voorjaarscursus 2025: 17 maart (start), 10 april, 16 mei, telkens 14:00-16:30 uur

 

We werken aan verschillende zaken:

  • Smakelijk schrijven. Hoe beschrijf je smaak en sfeer, hoe verpak je je informatie zo lekker mogelijk. Hoe bouw je stukken op?
  • Receptnotatie en overdracht van instructies en informatie.
  • Journalistieke aanpak: kritisch zijn op informatie.
  • Je eigen sterkte punten vinden, je doelen bepalen.
  • Omgaan met opdrachtgevers en uitgevers. Aanleveren van tekst op de juiste manier.
  • Taalvaardigheid

 

De cursus bestaat uit:

 

Syllabus Culinair en Wijnschrijven

Barstensvol met waardevolle tips en handvatten. Aan bod komen onder meer:

  • Ken je lezer (en je redacteur!)
  • Formats: blogs, columns, artikelen, recepten, wijnbeschrijvingen, nieuwsbrieven en meer
  • Vorm: toon, ritme, het gebruik van jargon, schilderen met woorden
  • Inhoud: bronnen, feiten, smaken
  • Schrijfwijzen van wijnnamen en druivenrassen
  • Schrijfwijzen van ingrediënten
  • Receptnotatie

 

Colleges

Er zijn 3 Zoomsessies. Bij de eerste bijeenkomst gaat het over de ins and outs van het schrijven over eten en wijn. Hoe grijp je je lezer bij de lurven, hoe houd je zijn aandacht vast, hoe start en eindig je je verhaal?

Na de eerste deadline zien we elkaar online om de voortgang te bespreken. Wat zijn je nieuwe doelen, waaraan ga je werken?

Bij de slotbijeenkomst komen de meest voorgekomen problemen aan bod.

 

Gerichte opdrachten en contact

Verdeeld over 4 data krijg je verschillende, persoonlijk op jou toegespitste opdrachten, kort en lang, gericht op stijl of op research. Sommige daarvan liggen in de lijn die je verwacht, andere juist niet! Vorm, inhoud, alles doet mee, net als onderwerpskeuze en het beschrijven van smaak. Met inachtname van je doelen werken we intensief aan verbreding en verdieping.

Na elke opdrachtronde hebben we contact, in een zoomsessie of met de telefoon.

 

Eigen forumsite

Je plaatst al je opdrachten op een speciale, afgesloten forumsite. Die is alleen toegankelijk voor jou en je medecursisten.

 

Huiswerkbesprekingen op geluidsbestand

Je opdrachten worden beoordeeld, waarna ik mijn commentaar, tips en suggesties inspreek als geluidsbestand. Zo kan ik iedereen volop aandacht geven, veel meer dan in een klassikale les mogelijk zou zijn. Het commentaar kun je beluisteren op het moment dat het je schikt, en net zo vaak als je wilt. Levert het vragen op? Dan bespreken we dat tijdens de contactmomenten.

De link naar het commentaar staat op de forumsite, zodat je ook dat op het werk van je medecursisten kunt beluisteren.

Luister hier naar een voorbeeld.

 

Docent: Onno Kleyn

Een meer doorgewinterde leraar zul je niet snel vinden. Ik ben sinds 1988 full-time culinair en wijnjournalist, schreef voor zeer veel bladen artikelen, reportages, interviews en columns. Sinds 2003 maak heb ik wekelijkse rubrieken in de Volkskrant, de een over wijn, de ander een kookcolumn met recept. Ik publiceerde zo’n 40 boeken met mijn naam op het omslag. Daarnaast heb ik erg veel ervaring met copywriting en het maken van nieuwsbrieven in opdracht.

Veel collega’s beschouwen mij als de culinair journalist met de meeste vakkennis (die was de basis voor De grote Kleyn, het culinair compendium van 1000 pagina’s dat ik in 2016 uitbracht bij Nijgh & Van Ditmar), maar ik ben tevens taaltovenaar, een woordboetseerder die zaken helder uitlegt en tegelijk entertaint door telkens frisse, nieuwe manieren van noteren te vinden.

 

Groepsgrootte

10 cursisten is het maximum.

 

Certificaat

Indien de opdrachten zijn gemaakt en de cursus goed verlopen is, ontvang je na afloop een certificaat. Er is dus geen apart examen – al het gemaakte werk en uiteraard de vorderingen tellen mee.

 

Geen vermenging!

Om misverstanden te voorkomen: de culinaire mensen wordt niet gevraagd om over wijn te schrijven, en omgedraaid. Tenzij je dat wilt, natuurlijk!

 

Data

De eerstvolgende cursus waar plaats is start op maandagmiddag 17 maart om 14 uur en eindigt rond 16.30 uur. Op donderdagmiddag 10 april is het halftijdscollege, de afsluitende les is op vrijdag 16 mei, ook online. Voor de rest werken we online, per telefoon en op het alleen voor cursisten toegankelijke internetforum.

 

Kosten

De kosten van deze cursus zijn € 795,- incl. BTW ( € 657,02 excl).

STAP-Budget: daar komt deze cursus helaas niet voor in aanmerking. Mijn academie is te klein.

 

Informatie en inschrijven

Klik hier om je op te geven of vragen te stellen.

 

Door je op te geven voor onze nieuwsbrief blijf je op de hoogte.

 

 

Je komt bij Onno niet weg met feitelijke onjuistheden, matige research en mooischrijverij. Het moet kloppen én smakelijk worden genoteerd. Iedere cursist krijgt na dezelfde eerste opdracht opdrachten toegespitst op haar of zijn interessegebied. Op die manier schrijft iedereen waar diegene over wil schrijven, wat deze cursus voor ieder niveau geschikt maakt. Met zijn feedback en complimenten op zak ben ik vol vertrouwen aan mijn eerste kookboek begonnen.

Willemijn Kruijssen, journalist, kok en eigenaar bij filmcatering Kruijssen & Specerijen

 

‘O wat keek ik steeds uit naar Onno’s feedback op mijn schrijfsels. Zeer deskundig, stimulerend, persoonlijk en altijd kritisch. Daarmee faciliteert hij op een prettige manier een steile leercurve. En heeft hij me het zelfvertrouwen gegeven de volgende stappen te zetten op mijn schrijverspad.’

Cor Honkoop, bierschrijver

 

‘Soepele zinnen vormen, eten vanuit creatieve invalshoeken bekijken, écht origineel schrijven… Dat is wat de cursus culinair schrijven in mij heeft losgemaakt. In die mate zelfs dat ik Onno nu denkbeeldig over mijn schouder voel meekijken, me corrigerend op de stukken die ik dagelijks voor mijn baan schrijf.’

Winnie Verswijvel, redacteur Culy.nl

 

‘Wie in het culinaire vak wil niet leren van de grote Onno Kleyn? Door deze cursus krijg je een kijkje in de keuken van zijn fantastische culinaire talenknobbel. Van het toejuichen van je kwaliteiten tot messcherpe tekstuele overpeinzingen, Onno leert je de fijne kneepjes van dit smakelijke vak. Relevant voor zowel beginnelingen als ervaren eetschrijvers, want alles wordt aangepast op je eigen niveau. En zeg nou zelf, wie heeft er nou een cv als dat van Kleyn? Aanmelden maar!’

Jasmijn Beerthuis, culinair schrijver

 

‘De Culinaire Schrijfacademie van Onno Kleyn gevolgd. Aanrader! Door respect, persoonlijke aandacht, inspiratie en veel tips is iedereen verder gekomen.’

Jeroen Bronkhorst, de Wijnstudio

 

‘Onno laat je op een prettig kritische manier ervaren hoe je teksten beter worden qua inhoud en voor wat betreft leesplezier. En discussiëren over wijn verveelt nooit.’

Kees de Heer, eigenaar Friulgust.nl

 

‘Onno heeft het allemaal. Een fantastische pen, jaloersmakende kennis van wijn en spijs, ongekend historisch besef en de didactische vaardigheden van je vroegere lievelingsleraar. Hij geeft een nieuwe definitie aan het woord feedback. In wijntermen: zacht en elegant als het kan, tannineus en streng als het moet. En dan is het ook nog eens een ongelofelijk aardige vent. Dankjewel Onno, ik heb geleerd en genoten!’

Hendrik Jan Erkens, sr. communicatieadviseur/Register Vinoloog

 

‘Een aantal maanden geleden volgde ik de cursus culinair schrijven bij Onno Kleyn en nog denk ik aan zijn goede adviezen als ik mijn restaurantblogs en -nieuwsbrieven doorlees. Een immer opbouwend, gedetailleerd en terecht commentaar ontving ik op het ingeleverde werk, dat zeker ook te gebruiken is na de cursus. Hartelijk dank Onno voor deze waardevolle ervaring, ik kan hier nog tijdenlang de vruchten van te plukken!’

Lisja Hu, eigenaar restaurant Beulings, beulings.nl

 

Mijn verwachtingen van de cursus waren hoog, maar werden nog overtroffen; ik heb hem als heel prettig en nuttig ervaren. Wat ik bijzonder gewaardeerde was dat de cursus heel persoonlijk en flexibel is. De ingesproken feedback is fantastisch, leuk om te luisteren en heel leerzaam. De opdrachten waren divers. Ook kreeg ik opdrachten die mij moeilijk leken of waar het onderwerp mij niet lag, maar dat bleek juist heel nuttig. Het is goed om uit die comfortzone te komen, daar word je een betere schrijver van.

Kelly Bennis, www.kellybennis.nl

 

‘Wat een rijkdom. Feedback op mijn eigen werk van één van de meesters van de culinaire journalistiek. Dit is echt één van de efficiëntste manieren om beter te gaan schrijven.’

Laura van Veenendaal
blogt over eten op www.lekkerplan.nl

 

Deze cursus is uniek, omdat je leert gastronomische kennis op een aantrekkelijke en correcte manier over te dragen. Onno Kleyn kan dat zelf als geen ander en is daarom de ideale docent. Je krijgt leuke, gerichte opdrachten waar je je tanden in kan zetten. Bovendien krijgt iedere cursist uitgebreide individuele feedback. Onno geeft goed onderbouwd commentaar: met humor, scherp op taal en stijl, en sterk in inhoud. Het gebruik van verschillende online tools –forum, dropbox, feedback in audiobestand, skype – vond ik handig en efficiënt. Ik kan de cursus dan ook van harte aanbevelen!

Toni Mazel, cultuurfilosofe, onderzoeker en docent UvA, watatenzij.nl

 

‘Of je al kunt schrijven of niet: bij deze cursus steek je altijd wat op. De persoonlijke begeleiding van Onno zorgt ervoor dat jij precies te horen krijgt wat jij wilt weten en waar jij je voordeel mee kunt doen. Een absolute aanrader!’

Mariëlla Beukers, www.wijnkronieken.nl

Op 17 maart 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.