Online cursus wijnschrijven – culinair schrijven

Data: maandagmiddagen 27 september + 13 december 2021 – 14:00u.

De opleiding voor wie serieus aan de slag wil met het schrijven over wijn of eten. Sinds 2010 hebben vele bloggers, journalisten, vinologen, koks, copywriters, schrijvers van nieuwsbrieven, pr-medewerkers, koks, sommeliers, academici en restaurateurs mijn cursus gevolgd. Persoonlijk contact is een wezenlijk onderdeel van de cursus: ik begeleid iedereen individueel, aangepast aan de eigen doelen en het eigen niveau.

De start van de cursus is een werkcollege met Zoom. In de daaropvolgende twee maanden werken we online en met de telefoon. Alle gemaakte werk krijgt uitvoerige aandacht in de vorm van een gesproken commentaar als geluidsopname, die doorgaans 15 à 25 minuten duurt. Dat maakt het werken op verschillende eigen niveaus mogelijk. Elkaars werk en de commentaren van Onno Kleyn zijn voor de cursisten toegankelijk op de eigen, besloten forumsite. Als afsluiting is er opnieuw een Zoomsessie.

We werken aan verschillende zaken:

 • Smakelijk schrijven. Hoe beschrijf je smaak en sfeer, hoe verpak je je informatie zo lekker mogelijk. Hoe bouw je stukken op?
 • Receptnotatie en overdracht van instructies en informatie.
 • Journalistieke aanpak: kritisch zijn op informatie.
 • Je eigen sterkte punten vinden, je doelen bepalen.
 • Omgaan met opdrachtgevers en uitgevers. Aanleveren van tekst op de juiste manier.
 • Taalvaardigheid

 

De cursus bestaat uit:

 

Syllabus Culinair en Wijnschrijven

Barstensvol met waardevolle tips en handvatten. Aan bod komen onder meer:

 • Ken je lezer (en je redacteur!)
 • Formats: blogs, columns, artikelen, recepten, wijnbeschrijvingen, nieuwsbrieven en meer
 • Vorm: toon, ritme, het gebruik van jargon, schilderen met woorden
 • Inhoud: bronnen, feiten, smaken
 • Schrijfwijzen van wijnnamen en druivenrassen
 • Schrijfwijzen van ingrediënten
 • Receptnotatie

 

Startcollege

In deze bijeenkomst gaat het over de ins and outs van het schrijven over eten en wijn. Hoe grijp je je lezer bij de lurven, hoe houd je zijn aandacht vast, hoe start en eindig je je verhaal?

 

Contactsessies via telefoon

Na de eerste opdracht bespreek je in een direct gesprek je voortgang en mogelijke struikelblokken. Wat streef je na, wat zijn je doelen, waar wil je naartoe? Ook later in de cursus is er mogelijkheid om per telefoon contact te hebben.

 

Gerichte opdrachten

Verdeeld over 4 data krijg je verschillende, persoonlijk op jou toegespitste opdrachten, kort en lang, gericht op stijl of op research. Sommige daarvan liggen in de lijn die je verwacht, andere juist niet! Vorm, inhoud, alles doet mee, net als onderwerpskeuze en het beschrijven van smaak. Met inachtname van uw doelen werken we intensief aan verbreding en verdieping.

 

Eigen forumsite

Je plaatst al je opdrachten op een speciale, afgesloten forumsite. Die is alleen toegankelijk voor jou en je medecursisten.

 

Huiswerkbesprekingen op geluidsbestand

Je opdrachten worden beoordeeld, waarna ik mijn commentaar, tips en suggesties inspreek als geluidsbestand. Zo kan ik iedereen volop aandacht geven, veel meer dan in een klassikale les mogelijk zou zijn. Het commentaar kun je beluisteren op het moment dat het je schikt, en net zo vaak als je wilt. Levert het vragen op? Dan bespreken we dat tijdens de contactmomenten.

De link naar het commentaar staat op de forumsite, zodat je ook dat op het werk van je medecursisten kunt beluisteren.

Luister hier naar een voorbeeld.

 

Afsluitend werkcollege

Een interactieve bijeenkomst met Zoom, waarbij de meest opgetreden problemen centraal staan. We gaan dieper in op het vinden van inspiratie, het inrichten van je werktijd en, desgewenst, het ondernemerschap als schrijver. Ruimschoots gelegenheid om vragen te stellen.

 

Educatiepunten vinologen

Vinologen mogen de contacturen van de cursus vertalen in educatiepunten. Dat zijn er circa 9.

 

Docent: Onno Kleyn

Een meer doorgewinterde leraar zul je niet snel vinden. Ik ben sinds 1988 full-time culinair en wijnjournalist, schreef voor zeer veel bladen artikelen, reportages, interviews en columns. Sinds 2003 maak heb ik wekelijkse rubrieken in de Volkskrant, de een over wijn, de ander een kookcolumn met recept. Ik publiceerde zo’n 40 boeken met mijn naam op het omslag. Daarnaast heb ik erg veel ervaring met copywriting en het maken van nieuwsbrieven in opdracht.

Veel collega’s beschouwen mij als de culinair journalist met de meeste vakkennis (die was de basis voor De grote Kleyn, het culinair compendium van 1000 pagina’s dat ik in 2016 uitbracht bij Nijgh & Van Ditmar), maar ik ben tevens taaltovenaar, een woordboetseerder die zaken helder uitlegt en tegelijk entertaint door telkens frisse, nieuwe manieren van noteren te vinden.

 

Groepsgrootte

10 cursisten is het maximum.

 

Certificaat

Indien de opdrachten zijn gemaakt en de cursus goed verlopen is, ontvang je na afloop een certificaat. Er is dus geen apart examen – al het gemaakte werk en uiteraard de vorderingen tellen mee.

 

Geen vermenging!

Om misverstanden te voorkomen: de culinaire mensen wordt niet gevraagd om over wijn te schrijven, en omgedraaid. Tenzij je dat wilt, natuurlijk!

 

Data en plaats

De eerstvolgende cursus waar plaats is start op maandagmiddag 27 september, het afsluitend college is op 13 december. Beide bijeenkomsten starten om 14.00 uur (inloop vanaf 13.30 uur) en eindigen rond 16.30 uur.

Er zijn altijd slechts twee bijeenkomsten, voor de rest werken we online, per telefoon/skype en op het alleen voor cursisten toegankelijke internetforum.

De lokatie is afhankelijk van het aantal deelnemers in Utrecht, vlakbij het Centraal Station, of in Koog aan de Zaan, ook vlakbij het gelijknamige ns-station. Mochten er weer coronamaatregelen van kracht zijn die dat verhinderen, dan vinden de colleges plaats met Zoom.

 

Kosten

De kosten van deze cursus zijn € 795,- incl. BTW ( € 657,02 excl).

Wie beroepsmatig schrijft of de opleiding gebruikt voor zijn vak kan de kosten aftrekken van de belasting.

 

Informatie en inschrijven

Klik hier om je op te geven of vragen te stellen.

 

Door je op te geven voor onze nieuwsbrief blijf je op de hoogte.

 

 

‘Wie in het culinaire vak wil niet leren van de grote Onno Kleyn? Door deze cursus krijg je een kijkje in de keuken van zijn fantastische culinaire talenknobbel. Van het toejuichen van je kwaliteiten tot messcherpe tekstuele overpeinzingen, Onno leert je de fijne kneepjes van dit smakelijke vak. Relevant voor zowel beginnelingen als ervaren eetschrijvers, want alles wordt aangepast op je eigen niveau. En zeg nou zelf, wie heeft er nou een cv als dat van Kleyn? Aanmelden maar!’

Jasmijn Beerthuis, culinair editor bij Allerhande

 

‘De Culinaire Schrijfacademie van Onno Kleyn gevolgd. Aanrader! Door respect, persoonlijke aandacht, inspiratie en veel tips is iedereen verder gekomen.’

Jeroen Bronkhorst, de Wijnstudio

 

‘Onno heeft het allemaal. Een fantastische pen, jaloersmakende kennis van wijn en spijs, ongekend historisch besef en de didactische vaardigheden van je vroegere lievelingsleraar. Hij geeft een nieuwe definitie aan het woord feedback. In wijntermen: zacht en elegant als het kan, tannineus en streng als het moet. En dan is het ook nog eens een ongelofelijk aardige vent. Dankjewel Onno, ik heb geleerd en genoten!’

Hendrik Jan Erkens, sr. communicatieadviseur/Register Vinoloog

 

‘Een aantal maanden geleden volgde ik de cursus culinair schrijven bij Onno Kleyn en nog denk ik aan zijn goede adviezen als ik mijn restaurantblogs en -nieuwsbrieven doorlees. Een immer opbouwend, gedetailleerd en terecht commentaar ontving ik op het ingeleverde werk, dat zeker ook te gebruiken is na de cursus. Hartelijk dank Onno voor deze waardevolle ervaring, ik kan hier nog tijdenlang de vruchten van te plukken!’

Lisja Hu, eigenaar restaurant Beulings, beulings.nl

 

‘Wat een rijkdom. Feedback op mijn eigen werk van één van de meesters van de culinaire journalistiek. Dit is echt één van de efficiëntste manieren om beter te gaan schrijven.’
Laura van Veenendaal
blogt over eten op www.lekkerplan.nl

 

‘De eerste keer dat ik Onno’s commentaar ging beluisteren was ik wel een beetje zenuwachtig. Ik heb een enigszins andere (schrijf)achtergrond en was benieuwd of ik binnen deze thematiek mijn schrijfei ook kwijt kon. Zat na afloop helemaal te glimmen achter mijn bureau. Het is voor mij nog zoeken naar de juiste vorm en Onno wil dat feiten kloppen maar zijn toon is altijd luchtig en de opmerkingen zijn prettig opbouwend. Ben zekerder geworden over mijn schrijfstijl.’

Willy van de Riet

 

‘Of je al kunt schrijven of niet: bij deze cursus steek je altijd wat op. De persoonlijke begeleiding van Onno zorgt ervoor dat jij precies te horen krijgt wat jij wilt weten en waar jij je voordeel mee kunt doen. Een absolute aanrader!’

Mariëlla Beukers, www.wijnkronieken.nl

 

‘Dag Onno, ik heb net je wav.bestand beluisterd. Heerlijk! Eindelijk eens iemand die mij fatsoenlijk feedback kan geven. Ik heb genoten van je commentaar en je slaat de spijker op zijn kop. Hier kan ik wat mee!’

Marion Pluimes, www.pluimes.nlwww.groenekookacademie.nlwww.devegetarier.nl

 

‘De commentaren als geluidsbestand waren erg leerzaam en tegelijkertijd ook leuk. Dat ze 1 op 1 waren vond ik een enorme pré, want in de groep zou ik me ongemakkelijk voelen, bij zowel positief als negatief commentaar. Het was heel prettig om er op mijn moment naar te kunnen luisteren en het eventueel nog een keer te kunnen terughoren.’

Mirjam Lingen, www.ikkookjamie.blogspot.com, www.snellerdanpizza.blogspot.com; www.mirbeeld.nl

 

‘Een aanrader, ook voor de ervaren schrijver. Onno Kleyn leert je culinaire teksten te schrijven op hoog niveau. Hij haalt het beste uit je op een zeer kritische maar positieve manier, zonder aan je persoonlijke schrijfstijl te tornen.’

Saskia Sol-Vreeburg, www.sakiasol.nl

 

‘De cursus culinair & wijn schrijven is borrelend, kokend, en bruisend. Dan doel ik niet op pannen met water of mooie champagnes, maar juist over de staat van je hersenpan. De opdrachten zijn pittig, maar Onno Kleyn is streng doch rechtvaardig en verzacht met duidelijke en stimulerende adviezen. Kortom de eerste cursus met drie sterren!’

Leonie van Mierlo,  www.icileonie.nl

 

Vers verschenen: mijn gloednieuwe boek Mijn Frankrijk – verhalen en recepten. Wil je het ontvangen met handtekening, dan kun je het hier bestellen. Net zoals De grote Kleyn, Luilekkerland en Mijn Italië – verhalen en recepten, plus Charlottes boek Trek, eten onderweg – toen en nu!

Op 27 september 2021 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe mee met de workshops Kookboek Maken (28 november 2021) of Inspiratie en Research (datum te bepalen zodra corona het toestaat). Klik hier voor informatie.