Onno’s boeken

Meer dan 40 titels heb ik geschreven in de loop van de jaren. Daarvan zijn onderstaande nog altijd verkrijgbaar, bij de boekhandel en online.

Mijn Frankrijk – verhalen en recepten € 29,99

Het leven in een Bourgondisch dorpje, de geschiedenis van het kaasplateau, taaie biefstuk eten in het Parijse Quartier Latin, in dit boek meng ik avonturen en informatie over Frankrijk door elkaar. Voor de Fransen zijn eten en tafelen zo belangrijk dat ik er een tweede vaderland vond. Ga met me op reis door de ‘Hexagone’, van Normandië tot de Provence, van de Elzas tot de Spaanse grens, en smul van de beschrijvingen en de 115 recepten die ik kookte op een campinggasje of in de keuken van mijn Franse huis. Net als Mijn Italië is dit een kookboek om van kaft tot kaft te lezen!

Mijn Italië – verhalen en recepten € 29,99

Zomaar een jaar in Toscane, midden tussen de olijfbomen en de cipressen, dat is waar mijn Italiaanse avonturen begonnen. Daar, in een piepklein middeleeuws dorp hing ik mijn klassieke-zangerslier aan de wilgen, daar koos ik voor het pad van het schrijven over eten en wijn. In dit boek meng ik belevenissen en informatie door elkaar, verhaal ik over gebruiken en achtergronden, over kooktechnieken en historie, in Toscane en de rest van de Italiaanse laars. En dan zijn er nog de meer dan honderdvijftig recepten om zelf te ervaren hoe authentiek Italië smaakt. Dit is een kookboek om te lezen!

Trek. Eten onderweg – toen en nu, Charlotte Kleyn € 25,00

Reizen maakt hongerig. Ook in voorbije eeuwen, toen al veel mensen de wegen en wateren bevolkten, moest er onderweg worden gegeten. Hoe ging dat? Wat aten schepelingen in de veertiende eeuw? En hoelang picknicken we al? Charlotte Kleyn bezocht musea en archieven op zoek naar het verleden van scheepsbeschuit, voedselrantsoenen en overdadige diners op stoomschepen, maar was even nieuwsgierig naar de reizende eters van nu en ging langs bij de scouts, een marineschip en een vliegtuigcateraar. Daarnaast bevat Trek ruim 50 recepten geïnspireerd op het verleden, maar helemaal van nu: makreel met middeleeuwse specerijen, antischeurbuikcocktail met gember en arak, abrikozenamandeltaartjes, officiersballen en padvinders-kastanjegoulash.

Luilekkerland – 400 jaar koken in Nederland € 26,99

Een dik jaar hebben dochter en culinair historica Charlotte en ik eraan gewerkt: Luilekkerland – 400 jaar koken in Nederland. We volgden 11 thema’s door de kookboeken van de Universiteit van Amsterdam, van eind 16e eeuw tot eind 20e. Daar kwamen verrassende zaken uit! Huiver mee over de ontwikkelingen op groentegebied, bij het bereiden van gevogelte, in de tafelmanieren, bij het gebruik van vet. Grijns net als wij over de fotografie van vroeger of over de soms rammelende receptuur. Luilekkerland is een lekker lezend smulboek waar je wat van opsteekt!

De grote Kleyn – culinair compendium € 45,00

Essentiële kennis voor alle eters, koks en kokers van Nederland, dat is De grote Kleyn, Culinair compendium. Een dikke bijbel barstensvol informatie over ingrediënten en technieken, maar ook over smaken, achtergronden, historie, landenkeukens en etiquette. En dat genoteerd zoals alleen Onno Kleyn dat kan, op een no-nonsensemanier en met een opluchtende dosis ironie. Fabels worden ontmaskerd, vooroordelen ontkracht. Anekdotes, kaders en 125 recepten met wijnadviezen maken het boek af.

Vakantiekookboek Frankrijk € 17,50

Lekker, makkelijk en snel koken, dat is wat je op vakantie wilt. Recepten die ook werken als je alleen een campinggasje of een vakantiehuiskeukentje tot je beschikking hebt. En dan ook graag met lokale ingrediënten, zodat je helemaal in Franse sferen komt. Dit heerlijke eetboek bevat alles wat de vakantieganger nodig heeft: tips, informatie over lokale keukentradities, culinaire woordenlijsten als hulp bij het boodschappen doen, en natuurlijk ook heldere recepten – van coq au vin grande vitesse en omelette lyonnaise, tot varkenskarbonaadjes met knoflookcrème. Tevens zeer geschikt voor lekker en snel koken thuis!

Vakantiekookboek Italië € 17,50

Lekker, makkelijk en snel koken, dat is wat je op vakantie wilt. Recepten die ook werken als je alleen een campinggasje of een vakantiehuiskeukentje tot je beschikking hebt. En dan ook graag met lokale ingrediënten, zodat je helemaal in Italiaanse sferen komt. Dit heerlijke eetboek bevat alles wat de vakantieganger nodig heeft: tips, informatie over lokale keukentradities, culinaire woordenlijsten als hulp bij het boodschappen doen, en natuurlijk ook heldere recepten – van salade van artisjokjes en garnalen en fusilli met doperwten en mortadella, tot zabaione. Tevens zeer geschikt voor lekker en snel koken thuis!

Vakantiekookboek Spanje € 17,50

Lekker, makkelijk en snel koken, dat is wat je op vakantie wilt. Recepten die ook werken als je alleen een campinggasje of een vakantiehuiskeukentje tot je beschikking hebt. En dan ook graag met lokale ingrediënten, zodat je helemaal in Spaanse sferen komt. Dit heerlijke eetboek bevat alles wat de vakantieganger nodig heeft: tips, informatie over lokale keukentradities, culinaire woordenlijsten als hulp bij het boodschappen doen, en natuurlijk ook heldere recepten – van avocadogazpacho en conejo al limón, tot Spaanse wentelteefjes. Tevens zeer geschikt voor lekker en snel koken thuis!

Op 17 april 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.