Literatuur: landen en culturen

Deze lijst is in hoge mate illustratief; er komen voortdurend boeken uit over de eetculturen van andere landen en culturen. Ik ben altijd op zoek naar kookboeken en werken over de culinaire achtergrond; liefst heb ik kookboeken waarin bij elk recept toelichting staat. Mijn voorkeur gaat ook uit naar boeken die de naam van gerechten en ingrediënten ook in de eigen taal geven, naast een vertaling.

 

Afghanistan, zie Midden-Oosten

Arabië, zie Midden-Oosten

Afrika (zie voor Noord-Afrika het Midden-Oosten)

  • Grant, Rosamund, De Afrikaanse keuken, volop makkelijk te maken recepten uit een onontdekte keuken (De Lantaarn, Amsterdam 1995).
  • Harris, Jessica B., The Africa cookbook, tastes of a continent (Simon & Schuster, New York 1998).
  • Inquai, Tebereh, Afrika kookt, tachtig recepten uit het hele continent (Novib/Schuyt & Co, Haarlem 1999).
  • Rood, Betsie, Kos uit de Veldkombuis (Tafelberg-Uitgewers Beperk, Kaapstad 1994).
    (Zuid-Afrikaanse keuken en achtergronden)
  • Villiers, S.J.A. de, Kook en geniet (Deze uitgave: Human & Rousseau, Kaapstad en Johannesburg 1996, origineel in 1951). (Geschiedenis-Zuid-Afrikaanse keuken en achtergronden)

Balkan

  • Kaneva-Johnson, Maria, The melting pot Balkan, food and cookery (Prospect Books, Devon 1999).
  • Fritz, Andrej A., Slovenian cooking, 140 recipes (Turistika publishing house, Golnik 2001).
    (Sloveense keuken en achtergronden)

België

  • Gelderen, Chantal van, Het lekkerste uit Wallonië, op zoek naar uitzonderlijke streekproducten van de Waalse regio (La Renaissance du Livre, Tournai 2000).
    (Waalse keuken en achtergronden)
  • Remoortere, Julien van, Ippa’s streekgerechten Gids voor België (Lannoo, Tielt 1995).
  • Het Rijk der vrouwen, De goede keuken, compleet culinair handboek (Helios/Teleboek, Antwerpen en Amsterdam 1977). Deel 1 t/m 6.

Brazilië

  • Bateman, Michael, Street Café, Brazil (Conrad Octopus, Londen 1999).

Cariben

  • Culinaria De Cariben, Een culinaire ontdekkingstocht (Könemann, Keulen 1999).
  • Rozières, Babette de, De Creoolse keuken, de wereldkeuken uit de Caraïben brengt het beste uit de Aziatische, Afrikaanse, Indiase en Europese culinaire tradities samen (Van Dishoeck, Houten 2008).
    (Creoolse keuken en achtergronden)

Catalonië, zie Spanje

China

  • Dunlop, Fuchsia, Shark’s fin and sichuan pepper, a sweet-sour memoir of eating in China (W. W. Norton & Company, New York en Londen 2008).
    (Culinaire cultuur China)
  • Hom, Ken, De Chinese familiekeuken, culinaire memoires (BZZTôH, ‘s-Gravenhage 2000).
    (Chinese keuken en achtergronden)
  • Ju Lin, Hsiang, Slippery Noodles. A Cultural History of China (Prospect Books, Londen 2015)
    (Geschiedenis – China)
  • Serventi, Silvano en Françoise Sabban, Pasta, the story of a universal food (Colombia Press University, New York 2000). (Geschiedenis, productinformatie-pasta)

Cyprus, zie Griekenland

Duitsland

  • Culinaria Duitsland (Könemann, Keulen 2007).
    (Duitse keuken en achtergronden)
  • Schambach, Bernhard, Berliner kücher, regionale küche mit tradition (Komet, Keulen).
    (Berlijnse keuken en achtergronden)

Engeland

  • Ehrman, Edwina, Hazel Forsyth e.a, London eats out, 500 years of capital dining (Philip Wilson Publishers, Londen 1999).
    (Geschiedenis-Londen)
  • Mennell, Stephen, Smaken verschillen, eetcultuur in Engeland en Frankrijk, vanaf de middeleeuwen tot nu (Uitgeverij Bert Bakker, Amsterdam 1989).
    (Geschiedenis-Engeland en Frankrijk)
  • Taylor Sen, Colleen, Curry, a global history (The edible series, Londen 2011).
    (Geschiedenis-curry’s; die is bepaald niet alleen afhankelijk van India!)

Europa

  • Culinaria Europa, Europese specialiteiten (Könemann, Keulen 2007).
  • Kleyn, Onno, Culinaire vluggertjes (Spectrum, Utrecht 2006).
    (Snelle recepten uit heel Europa)

Frankrijk

  • Abramson, Julia, Food culture in France (Greenwood Press, Westport en Londen 2007).
    (Franse eetcultuur) Beschikbaar op google.books
  • Arnaud, Carline, À la découverte de l’escargot, recettes d’hier et d’aujourd’hui des grands chefs français (Die, Parijs 2000). (Productinformatie, slakken, recepten)
  • Bellet, Sam e.a., Cuisine et paysages de Picardie, Aisne-Oise-Somme (Du Quesne, Marq-en-Baroeul, 1996).
    (Picardische keuken en achtergronden, foto’s)
  • Bernage, Berthe, Convenances et bonnes manières (Editions Gautier Languereau, Parijs 1949).
    (Geschiedenis, Franse etiquette jaren 40)
  • Biehn, Michel, Le cahier de recettes provençales (Flammarion, Parijs 1994).
    (Provençaalse keuken en achtergronden)
    Nederlandse vertaling: Het goede leven in de Provence (Kosmos-Z&K, Utrecht en Antwerpen 1994).
  • Blanchet, Philippe en Claude Favrat, Dictionnaire de la cuisine de Provence (Editions Bonneton, Parijs 1994).
    (Woordenboek van de Provençaalse keuken)
  • Bocuse, Paul, De nieuwe Franse keuken (Kosmos-Z&K Uitgevers, Utrecht 1994).
    (Basiswerk van de chefkok Paul Bocuse)
  • Bocuse, Paul, De ware keuken van Frankrijk (Kosmos-Z&K, Utrecht en Antwerpen 1994).
    (Franse keuken en achtergronden, per regio)
  • Brunet, Dominique, Travaux pratiques de cuisine (BPI, Parijs 1984).
    (Kooktechnieken)
  • Charpentier, Marolyn, La France gourmande, een culinaire rondreis langs Franse markten en festivals (Kosmos-Z&K, Utrecht 2004).
    (Franse markten en culinaire festivals)
  • Culinaria Frankrijk (Könemann, Keulen 1999).
    (Franse keuken en achtergronden)
  • Curnonsky (geselecteerd), Recettes des provinces de France (deze uitgave: Les Productions, Parijs 1962, oorspronkelijk 1930).
    (Geschiedenis, recepten-Frankrijk, per regio, klassiek werk)
  • David, Elizabeth, French provincial cooking (Penguin Books, Londen etc. 1964).
    (Klassiek werk, Franse keuken)
    Nederlandse vertaling: De keuken van de Franse provincies (Het Spectrum, Utrecht 2002).
  • Doerflinger, Marguerite, Petit Recueil de la Gastronomie Alsacienne, 75 recettes simples (Editions S.A.E.P., Colmar). (Elzasser keuken en achtergronden)
  • Dumoulin, Tony, Gastronomisch woordenboek Frans-Nederlands(Zomer & Keuning, Ede en Antwerpen 1992).
  • Escoffier, Auguste, Ma cuisine, Escoffier voor iedereen (Deze uitgave: Hes & de Graaf, Houten 2010, origineel in 1934). (Klassiek kookboek van de Franse keuken)
  • Escoffier, Auguste, Het kookboek van de klassieke keuken (Deze uitgave: Hes & de Graaf, Houten 2001, origineel Le Guide Culinaire in 1903).
    (Standaardwerk, recepten-Frankrijk)
  • Ferguson, Priscilla Parkhurst, Accounting for taste, the triumph of French cuisine (The University of Chicago Press, Chicago en Londen 2004).
    (Geschiedenis-Frankrijk) Beschikbaar op google.books
  • Ferniot, Vincent, Trésors du terroir (Stock, Parijs 1996).
    (Franse eetcultuur, in regio’s)
  • Floyd, Keith, Floyd on France (BBC Books, Londen 1987).
    (Keith Floyd in Frankrijk, recepten)
  • Frentz, Jean Claude en Michel Poulain, Le livre du compagnon charcutier-traiteur (Éditions LT Jacques Lanore/Jérôme Villette, Cachan en Les Lilas 2001).
    (Handboek voor de charcutier en traiteur)
  • Gauthier, Anne-Marie, Petit Recueil de la Gastronomie Lyonnaise, 80 recettes simples (Editions S.A.E.P., Colmar). (Lyonese keuken en achtergronden)
  • Gopnik, Adam, The table comes first. Family, France and the Meaning of Food (Vintage Books, New York 2011)
    (Cultuur-Frankrijk vanuit Amerikaans perspectief)
  • Gouffé, Jules, Le livre de cuisine (Librairie Hachette, Parijs 1888). (Klassiek werk over de Franse keuken)
  • Granoux, Monique, Petit Recueil de la Gastronomie Provençale, 90 recettes simples (Editions S.A.E.P., Colmar). (Provençaalse keuken en achtergronden)
  • Gringoire, Th. en L. Saulnier, Le répertoire de la cuisine (Flammarion, Parijs 1986).
  • Haeberlin, Marc, L’Alsace gourmande (Albin Michel, Parijs 1995).
    (Elzasser keuken en achtergronden)
  • Kelly, Ian, Cooking for kings, Antonin Carême, the life of the first celebrated chef (Walker & Company, New York 2003). (Geschiedenis-biografie over Antonin Carême (1784-1833), recepten)
  • Kleyn, Onno, Culinair reiswoordenboek Frankrijk (Van Dishoeck, Houten 2008).
    (Culinaire vertaalgids F-NL en NL-F)
  • Kleyn, Onno, Heimwee naar La douce France (Het Spectrum, Utrecht 2001).
    (Franse recepten)
  • Kleyn, Onno, Reiskookboek Frankrijk (Spectrum, Utrecht 2005).
    (Franse recepten voor op vakantie)
  • Kleyn, Onno, Savoir vivre (Het Spectrum, Utrecht 2003).
    (Verhalen over Franse eetcultuur)
  • Kleyn, Onno, De smaak van Frankrijk (Kosmos-Z&K, Utrecht 1993).
    (Culinaire verhalen)
  • Larousse gastronomique (Kosmos, Utrecht en Antwerpen 2003).
    (Standaardwerk, culinaire encyclopedie, nadruk op de Franse keuken)
  • Larousse, La cuisine des terroirs, 500 recettes (Larousse, Parijs 2000). (
    Franse keuken en achtergronden, naar regio)
  • Lebey, Claude (ed.), Corse, produits du terroir et recettes traditionnelles (Albin Michel, Parijs 1996).
    (Corsicaanse keuken en achtergronden)
  • Lonely planet, World food France (Lonely planet, Victoria 2000).
    (Culinaire reisgids Frankrijk)
  • Mazille, La, De goede keuken van de Périgord (Babel boeken gastronomie, 2004, oorspronkelijke uitgave 1929). (Geschiedenis-keuken en achtergronden)
  • Mennell, Stephen, Smaken verschillen, eetcultuur in Engeland en Frankrijk, vanaf de middeleeuwen tot nu (Uitgeverij Bert Bakker, Amsterdam 1989).
    (Geschiedenis-Engeland en Frankrijk)
  • Mesplède, Jean-François, Eugénie Brazier, un héritage gourmand (Page d’Ecriture, Lyon 2001).
    (Geschiedenis-Lyonese keuken, over ‘mère’ Brazier)
  • Parfonry, Michelle, Comment faire ses charcuteries (Rustica, Parijs 1995).
    (Technieken, paté)
  • Peysson, Anne-Marie, Mes trucs miracles pour la cuisine (Maxi poche, Lorient 2004).
    (Koken)
  • Prugue, Michel e.a., Local flavour, a tour of French origin-linked products (Hachette/INAO, 2006).
    (Culinair Frankrijk naar regio)
  • Pudlowski, Gilles, Les trésors gourmands de la France (La Renaissance du livre, Tournai 2007).
    (Franse keuken en achtergronden)
  • Reboul, J.B., La cuisinière provençale (Deze uitgave: Tacussel éditeur, Marseille 1996, origineel in 1897).
    (Provençaalse keuken en achtergronden)
  • Rio, Bernard en Jean-Lug Buytaert, Terroirs de Bretagne (Éditions Ouest-France, Rennes 1996).
    (Bretonse keuken en achtergronden)
  • Roux, Michel, Sauzen, zoet en harig, klassiek en nieuw (De Lantaarn, Soest 1997).
    (Recepten)
  • Roux, Michel, Taarten, soezen en pasteien (Fontaine uitgevers, ‘s-Graveland 2009).
    (Recepten)
  • Rowley, Anthony, À table! La fête gastronomique (Découvertes Gallimard, 2004).
    (Geschiedenis-Frankrijk, feesten)
  • Silvani, Paul, Cuisine Corse d’antan (Albiana, Ajaccio 2005).
    (Geschiedenis-Corsicaanse keuken en achtergronden)

Griekenland

  • Buis, Rianne en Manousos Daskalogiannis, De Griekse keuken (BZZtôh, s’ Gravenhage 1999). (Recepten-Griekenland)
  • Culinaria Griekenland, Griekse specialiteiten (Könemann, Keulen 2007). (Griekse keuken en achtergronden)
  • Sitas, Amaranth, Kopiaste, the cookbook of traditional Cyprus food (K.P. Kyriakou, Limassol 1986). (Keuken en achtergronden van Cyprus)

Hongarije

  • Culinaria Hongarije, Hongaarse specialiteiten (Könemann, Keulen 2007)
  • Gundel, Károly, Gundel’s Hungarian cookbook (Corvina Kiadó, Boedapest 1997).

Ierland

  • Allen, Myrtle, The Ballymaloe cookbook, recipes and stories from Ireland’s best-loved hotel (Eyre Methuen, Londen 1981).

India

  • Collingham, Lizzie, Curry, a tale of cooks and conquerors (Vintage books, Londen 2006).
    (Geschiedenis-India, recepten) Beschikbaar op google.books
  • Jaffrey, Madhur, Easy curry (Fontaine uitgevers, Hilversum 2011).
  • Jaffrey, Madhur, De vele smaken van de Indiase keuken (BZZTôH, ‘s-Gravenhage 1996).
  • Panjabi, Camellia, Curries, 50 verleidelijke recepten uit India (Schuyt & co, Haarlem 2000).
  • Taylor Sen, Colleen, Curry, a global history (The edible series, Londen 2011).
    (Geschiedenis-curry’s)

Indonesië

  • Berg, Joop van der, Ajoh dan neem… néém.. De Indische rijsttafel (Museumdiner, 2001).
    (Geschiedenis van de rijsttafel)
  • Gerungan, Lonny, De authentiek Indische keuken (Fontaine uitgevers, ‘s-Graveland 2005).
  • Gerungan, Lonny, De complete Indonesische keuken (Tirion, Baarn 2002). (
  • Gerungan, Lonny, Lonny’s rijsttafel (Fontaine uitgevers, ‘s-Gravenhage 2005).
  • Gerungan, Lonny, De origineel Balinese keuken (Tition, Baarn 1999).
    (Balinese keuken en achtergronden)

Italië

  • Artusi, Pellegrino, La scienza in cucina e l’arte di mangiar bene (Giunti Marzocco, Florence 1991, 111de druk, facsimile van de 1ste druk uit 1891).
    (Geschiedenis, Italiaanse keuken en achtergronden, recepten) Beschikbaar op google.books
    Nederlandse vertaling: De wetenschap in de keuken en de kunst goed te eten, het standaardwerk van de Italiaanse keuken (Skepter, Amsterdam 1995). In het Engels beschikbaar op google.books
  • Blasich, Dario, Il quaderno della buone erbe (Consorzio culturale del monfalconese, San Canzian d’Isonzo 2000).
    (Kruiden van Noordoost-Italië)
  • Capatti, Alberto en Massimo Montanari, Italian cuisine, a cultural history (Colombia University Press, New York 2003). (Geschiedenis-Italiaans) Beschikbaar op google.books
  • Carluccio, Antonio en Priscilla, Eten in Italië (Schuyt & Co/Lannoo, Haarlem en Tielt, 1997).
  • Cesari Sartoni, Monica en Alessandro Molinari Pradelli, La cucina Bolognese (Newton & Compton editori, Rome 1996). (Bolognese keuken en achtergronden, recepten)
  • Colacchi, Marina en Pino Simone, La cucina Romana (La Spezia, Rome 2001).
    (Hedendaagse keuken van Rome)
  • Compact pratica, Enciclopedia della cucina (DeAgostini, Novara 1990).
    (Italiaanse culinaire encyclopedie)
  • Culinaria Italië, Italiaanse specialiteiten (Könemann, Keulen 1999).
  • David, Elizabeth, Italian food (Deze uitgave: Penguin Books, Londen etc. 1989, origineel 1954).
    (Klassiek werk, Italiaanse keuken)
    Nederlandse vertaling: De authentieke keuken van Italië (Het Spectrum, Utrecht 2004).
  • Gosetti della Salda, Anna, Le ricette regionali Italiane (Casa Editrice Solares, Milaan 1967).
    (Uitgebreid werk over de Italiaanse keuken en achtergronden, per regio)
    • Hazan, Marcella, De klassieke Italiaanse keuken (Kosmos, Amsterdam 2014). (Standaardwerk over de Italiaanse keuken)
  • Helstosky, Carol, Pizza, a global history (The edible series, Londen 2011).
    (Geschiedenis, productinformatie-pizza)
  • Kleyn, Onno, Ciao Toscane (Kosmos-Z&K, Utrecht 1994).
    (Verhalen over Italiaanse eetcultuur, recepten)
  • Kleyn, Onno, Culinair reiswoordenboek Italië (Van Dishoeck, Houten 2008).
    (Culinaire vertaalgids I-NL en NL-I)
  • Kleyn, Onno, Heimwee naar La bella Italia (Het Spectrum, Utrecht 2002).
    (Italiaanse recepten)
  • Kleyn, Onno, Reiskookboek Italië (Spectrum, Utrecht 2006).
    (Italiaanse recepten voor op vakantie)
  • Lonely planet, World food Italy (Lonely planet, Victoria 2000).
    (Culinaire reisgids Italië)
  • Loren, Sophia, Koken con amore (Luitingh-Sijthoff, Amsterdam 2015, origineel 1971)
    (Kookboek van actrice Loren)
  • Montanari, Massimo, Italian identity in the kitchen, or Food and the Nation (Columbia University Press, New York 2010)
  • Palagi, Fulvio Rinaldi, A tavola in chianti, antiche ricette di una regione (Studium, Rome 1990).
    (Toscaanse keuken en achtergronden)
  • Pegler, David N., Guida per riconoscere i funghi (A. Vallardi, 1991).
    (Gids over paddestoelen)
  • Piccinardi, Antonio, Dizionario di gastronomia (Dizionari Rizzoli, Milaan 1993).
    (Italiaans culinair woordenboek)
  • Pomar, Anna, L’isola dei Sapori, 300 ricette della cucina tradizionale siciliana fra storia e leggenda, curiosità, riti e celebrazioni (Good edizioni, Palermo).
    (Siciliaanse keuken en achtergronden)
  • Riley, Gillian, The Oxford companion to Italian food (Oxford University Press, Oxford e.a. 2007).
    Beschikbaar op google.books 
  • Rizzoni, Gianni, Arrosti e spezzatini di vitello, manzo, maiale (Grappo Editoriale Fabbri, Milaan 1983).
    (Italiaanse productinformatie en recepten-kalfsvlees, rundvlees en varkensvlees)
  • Romer, Elizabeth, De boerenkeuken van Toscane, leven met de seizoenen op het Toscaanse platteland (Kosmos Uitgeverij, Utrecht en Antwerpen 1984)
    (Toscaanse keuken en achtergronden)
  • Serventi, Silvano en Françoise Sabban, Pasta, the story of a universal food (Colombia Press University, New York 2000). (Geschiedenis, productinformatie-pasta)
  • Slow food: Recepten van Italiaanse osteria’s, 550 slow food-gerechten uit de regionale keuken (Mets & Schilt, Amsterdam 2005).
  • Slow food: Two hundred traditional types Italian cheese, a guide to their discovery and appreciation (Slow food editore, Cuneo, 2000).
    (Productinformatie, Italiaanse kaas)
  • Spagnoli, Beatrice, Bolognese flavour: family recipes since 1880 (L’artiere edizioni Italia, 2003).
    (Bolognese keuken en achtergronden)
  • Varriano, John, Taste and temptations, food and art in Renaissance Italy (University of California Press, Berkeley etc. 2009).
    (Geschiedenis-Italië, Renaissance)
  • De Zilveren Lepel (Deze uitgave: Van Dishoeck, Houten 2007, origineel in 1987).
    (Standaardwerk over de Italiaanse keuken, voor Italianen geschreven)
  • De Zilveren Lepel, Pasta (Van Dishoeck, Houten 2009).
    (Standaardwerk over pasta, voor Italianen geschreven)

Japan

  • Barber, Kimiko en Hiroki Takemura, Sushi, standaardwerk voor beginners en gevorderden (Het Spectrum, Utrecht 2002). (Technieken-sushi)
  • Beddington, Jean, e.a., Retour Japan, zoektocht naar culinaire schoonheid (Tirion, Baarn 2001).
  • Oshima, Akira, e.a., Yamazato, de kaiseki keuken, Hotel Okura Amsterdam (Stichting kunstboek, Oostkamp 2003). (Japanse keuken en achtergronden aan de hand van Hotel Okura in Amsterdam)

Joods

  • Vos, S., Oorspronkelijk Israëlietisch kookboek (Amsterdam 1914).
  • Roden, Claudia, De joodse keuken, achthonderd authentieke recepten uit de Diaspora (BZZTôH, ‘s-Gravenhage, 2002).

Malta

  • Darmanin, Francis, A guide to Maltese cooking (Jumbo productions, Malta).
  • Wirth, Caroline, Le meilleur de la cuisine Maltaise (Miller, Valletta 1991).

Mexico

  • Bayless, Rick, De Mexicaanse keuken (BZZTôH, ‘s-Gravenhage, 1996).
  • Lambert Ortiz, Elisabeth, The new complete book of Mexican cooking (HarperCollins, New York 2000).

Midden-Oosten

  • Basan, Ghillie, De keuken van het Midden-Oosten (Bosch & Keuning, Baarn 2001).
  • Bottéro, Jean, The oldest cuisine in the world, cooking in Mesopotamia (University of Chicago Press, Chicago en Londen 2004).
    (Geschiedenis-Mesopotamië)
  • El-Kareh, Rudolf, Le mezzé libanais, l’art de la table festive (Sindbab 1998).
    (Libanese keuken en achtergronden)
  • Helou, Anissa, Lebanese cuisine (St. Martin’s Griffin, New York 1994).
    (Libanese keuken en achtergronden)
  • Karsenty, Irène et Lucienne, Cuisine pied-noir (Deze uitgave: Denoël, Parijs 2001, origineel in 1974).
    (Frans-Algerijnse keuken en achtergronden)
  • Lagunaoui, Brahim, De Marokkaanse keuken (BZZtôh, ‘s-Gravenhage 1995).
  • Moor, Janny de, Groot Arabisch kookboek, de keuken van 1001 nacht (Kosmos, Utrecht en Antwerpen 1998).
    (Arabische keuken en achtergronden)
  • Roden, Claudia, De keuken van het Midden-Oosten (BZZTôH, ‘s-Gravenhage 1995).
  • Saberi, Helen, Noesje Djaan, De Afghaanse keuken (Pereboom, Bussum 2003).
    (Afghaanse keuken en achtergronden)
  • Tol, Merijn en Nadia Zerouali, Arabia, onze culinaire reis (Kosmos, Utrecht en Antwerpen 2008).
    (Keuken en achtergronden Midden-Oosten/Middellands Zeegebied)
  • Tol, Merijn en Nadia Zerouali, Bismilla Arabia  (Kosmos, Utrecht en Antwerpen 2010).
    (Keuken en achtergronden Midden-Oosten/Middellands Zeegebied)
  • Zeitoun, Edmond, 250 recettes de cuisine Tunisienne (Jaques Grancher, Parijs 1977).
    (Tunesische keuken en achtergronden)

Nederland

  • Anoniem, Nieuwe vaderlandsche kookkunst (Johannes Allart, Amsterdam 1797)
    (Geschiedenis, 18e eeuw – recepten)
  • Jobse-van Putten, Jozien, Eenvoudig maar voedzaam, Cultuurgeschiedenis van de dagelijkse maaltijd in Nederland (Sun Memoria, Nijmegen 1995).
    (Geschiedenis-Nederland vanaf de middeleeuwen)
  • Kruijswijk, Marita en Marian Nesse, Nederlandse jaarfeesten en hun liederen door de eeuwen heen (Uitgeverij Verloren, Hilversum 2006).
    (Geschiedenis-Nederland, feesten)
  • Kruyff, Lizet en Judith Schuyf, Twintig eeuwen koken en eten, op zoek naar de eetcultuur van onze voorouders (Kosmos-Z&K Uitgevers, Utrecht 1997).
    (Geschiedenis-Nederland, recepten)
  • Lamoen, Jo van, e.a., Friese pot, van sipelsop en snorrepostje, Friese streekgerechten en wetenswaardigheden (Fontein, Baarn 2004).
    (Friese keuken en achtergronden)
  • Lamoen, Jo van, e.a., Limburgse pot, van sipelsop en snorrepostje, Limburgse streekgerechten en wetenswaardigheden (Fontein, Baarn 2004).
    (Limburgse keuken en achtergronden)
  • Lamoen, Jo van, e.a., Zeeuwse pot, van sipelsop en snorrepostje, Zeeuwse streekgerechten en wetenswaardigheden (Fontein, Baarn 2004).
    (Zeeuwse keuken en achtergronden)
  • Montijn, Ileen, Aan tafel! Vijftig jaar eten in Nederland (Kosmos, Utrecht 1991).
    (Geschiedenis-Nederland)
  • Muusers, Christianne, Pauwen en Pasteien, een middeleeuwse maaltijd, de originele recepten en bewerkingen (Coquinaria, Hilversum 2003).
    (Geschiedenis-Middeleeuwen, recepten)
  • Nannings, J.H., Brood- en gebakvormen en hunne beteekenis in de folklore (Zaandam, 1932).
    (Geschiedenis, Nederland)
  • Roodenburg, Linda, Rotterdams kookboek (Kosmos-Z&K, Utrecht en Antwerpen, 2004).
    (Buitenlandse invloeden in de Rotterdamse keuken)
  • Rotte, Eric, Het Zeeuws kookboek, traditionele Zeeuwse recepten, rijk geïllustreerd (Uitgeverij Verba, Middelburg 2000). (Zeeuwse keuken en achtergronden)
  • Veer, van ‘t, Annie, Oud-Hollands kookboek (Spectrum, Utrecht en Antwerpen 1966)
    (Geschiedenis-Nederland – recepten)
  • Verhoeven, Carolien (ed.), Alleen de geur blijft hangen, herinneringen aan een eetmoment (Migg Media Producties, Sneek en Culinair historisch kookmuseum De Vleer, Appelscha 2007).
    (Geschiedenis-Nederland, recepten)
  • Wannée, C.J., Kookboek van de Amsterdamse huishoudschool (H.J.W. Becht, Amsterdam 1916, 4e druk).
    (Koken begin 20e eeuw-Nederlands, recepten)
    Moderne uitgave: Wannée, kookboek van de Amsterdamse huishoudschool, herzien door Anne Scheepmaker (Becht, Haarlem 2005, 27ste druk).
  • Willebrands, Marleen, De eerlijke keuken anno 1785 (Mooi Limburgs Boekenfonds 2008)
    (Geschiedenis-Limburg, recepten)

Nepal

  • Devi, Loke Rajye Laxmi, De Nepalese keuken (Roli Books, New Delhi).

Oostenrijk

  • Wagner Wittula, Renate, Imperial Austrian cuisine, the best recipes from the Austro-Hungarian Royal kitchen (Residenz Verlag, Salzburg 2006).
    (Weense keizerlijke keuken en achtergronden)

Oost-Europa (zie ook Hongarije en Rusland)

  • Chamberlain, Lesley, Oost-Europees koken, een grote verzameling traditionele recepten, van de Oostzee tot de Zwarte Zee (De Lantaarn, Amsterdam 1999).
  • Filipovà, Lea, Czech cookery (Slovart Publishing, Praag 2000).
    (Tsjechische keuken en achtergronden)
  • Imbrasiené, Biruté, Lithuanian traditional foods (Baltos Lankos, 1998).
    (Litouwse keuken en achtergronden)
  • Masilune, Nina, Latvian national kitchen (Jumava, Riga 2001).
    (Letse keuken en achtergronden)
  • Pininska, Mary, The Polish kitchen (Grub Street, Londen 2000).
    (Poolse keuken en achtergronden)

Portugal

  • Anderson, Jean, The food of Portugal (Hearst Books, New York 1994).
  • Cardoso, Zita, Segredos de cozinha Madeira e Porto Santo (Arguim, Madeira)
    (Keuken van Madeira en Porto Santo)
  • Robertson, Carol, Portugese cooking, the authentic and robust cuisine of Portugal (North Atlantic Books, Berkeley 1993).
  • Vieira, Edite, The taste of Portugal (Robinson, Londen 1989).

Rusland en voormalige Sovjet-Unie

  • Bremzen, Anya von, Mastering the Art of Soviet Cooking. A Memoir of Food and Longing (Doubleday, Londen ea. 2013)
    (Geschiedenis – Sovjet Unie)
  • Moerman, Simone en Ramaz Kalmakhelidze, Georgisch tafelen (Uitgeverij Pereboom, Bussum 2007).
    (Georgische keuken en achtergronden)
  • Molochovets, Jelena, Een geschenk voor de jonge huisvrouw, het klassieke Russische kookboek (Deze uitgave: Jan Mets, Amsterdam 1995, origineel in 1861).
    (Russische keuken en achtergronden)

Scandinavië

  • Bonekamp, Gunnevi, De wereld aan tafel, de Scandinavische keuken, verrassende recepten uit Denemarken, Noorwegen, Zweden en Finland (Rebo Productions, Amsterdam)
  • Kristjànsdóttir, Elín, Some Icelandic recipes (Bókaútgáfan Örn Og Örlygur Hf, 1975).
    (IJslandse keuken en achtergronden)

Slovenië, zie Balkan

Spanje, Catalonië

  • Calera, Ana María, Cocina Andaluza (Everest, Madrid e.a. 1995).
    (Andalusische keuken en achtergronden)
  • Comelade, Eliane Thibaut, La cuisine catalane (Jaques Lanore, Malakoff 2003).
    (Catalaanse keuken en achtergronden)
  • Culinaria España, Spaanse specialiteiten (Könemann, Keulen 1999).
  • Fàbrega, Jaume, La cuina Gironina (Graffiti, Barcelona 1985).
    (Catalaanse keuken van Girona en achtergronden)
  • Kleyn, Onno, Culinair reiswoordenboek Spanje (Van Dishoeck, Houten 2008).
    (Culinaire vertaalgids Sp-NL en NL-Sp, en Catalaans-NL en NL-Catalaans)
  • Kleyn, Onno, Reiskookboek Spanje (Spectrum, Utrecht 2007).
    (Spaanse recepten voor op vakantie)
  • Lladonosa i Giró, Josep, El gran llibre de la cuina Catalana (Empúries, Barcelona 1991).
    (Catalaanse keuken en achtergronden)
  • Lonely planet, World food Spain (Lonely planet, Victoria 2000).
    (Culinaire reisgids Spanje)
  • Mendel, Janet, Cooking in Spain (Mirador, Fuengirola 1996).
  • Ortega, Simone en Inés, 1080 recepten (Van Dishoeck, Houten 2008).
    (Spaanse keuken en achtergronden)
  • Sánchez Araña, Vicente, Cocina Canaria (Everest, Madrid e.a. 1993).
    (Canarische keuken en achtergronden)

Suriname, zie Zuid-Amerika

Thailand

  • Hellon, John, The blue elephant kookboek, topgastronomie uit Thailand (Schuyt & co, Haarlem 2003).
  • Lonely planet, World food Thailand (Lonely planet, Victoria 2000).
    (Culinaire reisgids Thailand)
  • Siok Lan, Kwee, De Thaise keuken (BZZTôH, ‘s-Gravenhage 2000).
  • Thompson, David, Thai food (Pavilion, Londen 2002).

Turkije

  • Anoniem, Turkish cookery book (De Kan, Amsterdam 1996).
    (Geschiedenis, recepten uit het ‘Heiligdom der koks’, kookvoorschriften uit 1260)
  • Anoniem, Turkse keuken (Minyatür Yayinlari, Istanbul).
  • Malouf, Greg en Lucy, Turquoise, een culinaire reis door Turkije (Kosmos, Utrecht en Antwerpen 2006).
  • Robertson, Carol, De Turkse keuken (BZZTôH, ‘s-Gravenhage 1998).

Verenigde Staten

  • Davidow, Claire S. en Ann Goodman, Pennsylvania Dutch cookbook of fine old recipes (Culinary Art Books, Gettysburg 1987).
    (Keuken van de Duitse settlers in Amerika)
  • McWilliams, Mark, The story behind the dish: classic American foods (ABC-ClIO, Santa Barbara 2012).
    Beschikbaar op google.books
  • Smith, Andrew F., The Oxford companion to American food and drink (Oxford University Press, Oxford e.a. 2007).
    Beschikbaar op google.books 

Vietnam, zie Zuidoost-Azië

Zuid-Amerika

  • Acurio, Gastón, Peru. Hét kookboek (Karakter, Uithoorn 2015)
    (Peru)
  • Gerungan, Lonny, De origineel Argentijnse keuken (Tirion, Baarn 2000).
    (Argentijnse keuken en achtergronden)
  • Lovera, José Rafael, Food culture in South America (Greenwood press, Westport en Londen 2005).
  • Rajjab, Faisel en Arun Swamipersaud, De avontuurlijke Surinaamse keuken, specialiteiten uit een hete culinaire geschiedenis (Trichis, Rotterdam 2005).
    (Surinaamse keuken en achtergronden)
  • Starke, A.A. en M. Samsin-Hewitt, Groot Surinaams kookboek (Onderwijspers, Utrecht 1976).
    (Surinaamse keuken en achtergronden)
  • Tummers, Ria, Peruaans koken, smaakimpressies (BZZTôH, ‘s-Gravenhage 2001).
    (Peruaanse keuken en achtergronden)

Zuidoost-Azië, zie ook Thailand en Indonesië

  • Choi, Trieu Thi en Marcel Isaak, Culinaire reisbibliotheek Vietnam, oorspronkelijke recepten uit het hart van Indochina (Periplus, Alphen aan den Rijn 1997).
    (Vietnamese keuken en achtergronden)
  • Engel, David H. en Suchard Phummai, A field guide to tropical plants of Asia (Times editions, Singapore 2000). (Productinformatie, Aziatische planten)
  • Freeman, Michael, Ricelands, the world of South-east Asian food (Reaktion books, Londen 2008).
  • Sing, Phia, Traditional recipes of Laos (Deze uitgave: Prospect Books, Devon 2000, origineel 1981).
    (Geschiedenis-Laotiaanse keuken en achtergronden)
  • VinhAnh Nguyen, Ana, Cooking with Ana, Vietnamese cuisine (Ho Chi Minh city general publishing house, 2004). (Vietnamese keuken en achtergronden)

Op 17 april 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.