Literatuur: gezondheid, duurzaamheid, meningen en overtuigingen

 

Het zal duidelijk zijn dat hier niet echt mijn hart ligt. Slechts een bescheiden collectie aan boeken en pamfletten over wat onze planeet en onze lijven nu het grote heil gaat brengen.

 

  • Bakas, Adjiedj, The future of food, hoe we lekker, gezond en duurzaam gaan eten en drinken in de 21ste eeuw (Scriptum, Schiedam 2012)
  • Barnes, Julian, Wijsneus in de keuken (Atlas contact, Amsterdam en Antwerpen 2013). (Journalistiek werk over de keuken)
  • Colpo, Anthony, The great cholesterol con (Lulu, 2006).
    (Aanval op de gevestigde ideeën omtrent cholesterol)
  • Couget, Corinne, Wat zit er in uw eten? De gids die ervoor zorgt dat u zich niet langer vergiftigt (Bouillon uitgevers, 2007).
    (Gids over additieven in producten)
  • Dinther, Mac van, Gij zult goed eten. De 10 geboden (Fontaine, Hilversum 2016)
    (Huidige discussie omtrent duurzaamheid en gezondheid)
  • Ferrières, Madeleine, Histoire des peurs alimentaires (Éditions du Seuil, Parijs 2002) (Geschiedenis/Over angst voor bepaald eten, taboe’s etc.)
  • Fraser, Evan D.G. en Andrew Rimas, Empires of food, feast, famine and the rise and fall of civilizations (Arrow Books, Londen 2011).
    (Geschiedenis, maatschappijkritiek, duurzaamheid)
  • Fullerton-Smith, Jill, The truth about food, eerlijk over eten (A.W. Bruna Uitgevers, Utrecht 2007).
    (Experimenten en de-mythologisering van eten) Beschikbaar op google.books
  • Geleijnse, Annemarie en Rineke van Houten, De laatste paling, sterke verhalen over ons eten (Oostenwind, Amsterdam 2013) (Over voedselmythen)
  • McGee, Harold, Over eten & koken, Wetenschap en cultuur in de keuken (Nieuw Amsterdam, Amsterdam 2006).
    (Fysische processen van het koken, het echte boek) Beschikbaar op google.books
  • Mehta, A.K., Koken met Ayurveda (Kosmos, Utrecht en Antwerpen 1999).
    (Koken in de leer van Ayurveda)
  • Murcott, Anne, e.a. (ed)., The handbook of food research (Bloomsbury, Londen 2013). (Standaardboek over verschillende disciplines van onderzoek naar eten)
  • Petrini, Carlo, Slow food, over het belang van smaak (Mets & Schilt, Amsterdam 2004).
    (Organisatie Slow Food)
  • Pollan, Michael, Een pleidooi voor echt eten, manifest van een eter (De Arbeiderspers, Amsterdam en Antwerpen 2008). (Getuigenis over echt eten)

 

Op 17 april 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.