Literatuur: wijn en andere dranken

 

  • Anderson, Burton, Vino, The wines and winemakers of Italy (Papermac, Londen 1987).
    (Italiaanse wijn)
  • Arrigoni, Viviana (ed.), The Italian wine guide, where to go and what to see, drink and eat (Touring Club of Italy, A&P Editing, Milaan 1999).
    (Italiaanse wijn, toerisme)
  • Belfrage, Nicolas, Barolo to Valpolicella, The wines of Northern Italy (Faber & Faber, Londen en New York 1999).
    (Noord-Italiaanse wijn)
  • Belfrage, Nicolas, Brunello to Zibibbo, the wines of Tuscany, Central en Southern Italy (Faber & Faber, Londen en New York 2001).
    (Italiaanse wijn)
  • Belfrage, Nicolas, Life beyond Lambrusco, understanding Italian fine wine (Sidgwick & Jackson, Londen 1986). (Italiaanse wijn)
  • Beukers, Mariëlla en Irene de Vette, Wijn van eigen bodem (Forte Uitgevers, Baarn 2015)
    (Wijn in Nederland)
  • Brand, Huib, De wijnen van Toscane (Tutein Nolthenius, Amsterdam 1992).
    (Toscaanse wijn)
  • Brown, Gordon, L’art des alcools à travers le monde (Hachette, Parijs 1995).
    (Productinformatie-alcohol)
  • Casteren, Cees van, Paradiso, de nieuwe wijnen van Chili (Inmerc, Wormer 2006).
    (Chileense wijn)
  • Cernilli, Daniele en Marco Sabellico, The new Italy, a complete guide to contemporary Italian wine (Wine Appreciation Guild, South San Francisco 2001).
    (Italiaanse wijn)
  • Chartier, François, Taste buds and molecules, the art and science of food, wine, and flavor (John Wiley & Sons, Hoboken 2012)
  • Clarke, Oz, Encyclopedia of wine, an a-z guide to the wines of the world (Little, Brown & Company, Londen 2003). (Wijnencyclopedie)
  • Crum, Gert, Champagne, de streek, de wijn, het plezier (Schuyt & Co/Lannoo, Haarlem en Tielt 1999).
    (Productinformatie-champagne)
  • Deglas, Christian, De smaak van Belgisch bier (J.-M. Collet, Braine-l’Alleud, 1996).
    (Belgisch bier)
  • Dominé, André, Wijn (Könemann, Keulen 2004).
    (Wijn)
  • Duijker, Hubrecht, Bordeaux, wijnatlas & encyclopedie (Het Spectrum, Utrecht 1997).
  • Duijker, Hubrecht, Welke wijn waarbij, honderden tips voor kostelijke wijn- en spijscombinaties (Inmerc, Wormer 2000).
    (Combineren van wijn en eten)
  • Duijker, Hubrecht, Wijn- en reisatlas van Spanje, een toeristische gids voor de wijnliefhebber (Het Spectrum, Utrecht 1987).
    (Spaanse wijn)
  • Duijker, Hubrecht en Hugh Johnson, Wijn- en reisatlas van Frankrijk, een toeristische gids voor de wijnliefhebber (Het Spectrum, Utrecht 1987).
    (Franse wijn)
  • Duijker, Hubrecht, Wijngids voor beginners (Van Holkema & Warendorf, Houten 2011).
  • Eekhout, Jan H., Wijn, verzen naar Li Tai-Po (W.L.&J. Brusse’s Uitgeversmaatschappij, Rotterdam 1930).
    (Verzen uit de 8e eeuw over wijn)
  • Epstein, Becky Sue, Champagne, a global history (The edible series, Londen 2011).
    (Geschiedenis, productinformatie-champagne)
  • Hamersma, Harold, Wijnreis door mijn lichaam (Nieuw Amsterdam Uitgevers, Amsterdam 2010).
    (Lichamelijke effecten van wijn)
  • Hughes, John, Scotland’s malt whisky distilleries (Tempus, Stroud 2003).
    (Productinformatie-Schotse whisky)
  • Illy, Francesco en Riccardo, Dal caffè all’ espresso (Illustrati Mondarori, Milaan 1989).
    (Productinformatie-koffie)
  • Jackson, Michael, De grote Belgische bieren, een volledige gids en een hulde aan een unieke cultuur (Media Marketing Communications, Antwerpen 1991).
    (Belgisch bier)
  • Jefford, Andrew, After-dinner drinks (Van Dishoeck, Houten 2004).
    (Productinformatie-digestieven)
  • Klei, Nicolaas, Tot op de bodem, alles over wijn (Podium, Amsterdam 2007).
    (Productinformatie-wijn)
  • Kleyn, Onno, Heerlijk Italië, een smaakvolle ontdekkingsreis door de vele wijnstreken van Italië (Het Spectrum, Utrecht 1999)
    (wijnen van Italië)
  • Kleyn, Onno, Weg van wijn (Nieuw Amsterdam, Amsterdam 2011).
    (Wijnverhalen)
  • Klosse, Peter, Het proefboek, de essentie van smaak (Tirion, Baarn 2003).
    (Combineren van wijn en eten)
  • Klosse, Peter, Smaakstijlen, de nieuwste visie op het combineren van wijnen en gerechten (Tirion, Baarn 2000). (Combineren van wijn en eten)
  • Klosse, Peter en N. Minksjan-Veenhuizen, Aan de slag met wijn (SVH-leerboeken, 2010).
    (Wijn voor beginners)
  • Lexmond, Hermi, Van groene dromen tot rode wijnen, Over Nederlandse wijnen, wijnbouw en nog veel meer… (Mien & Dien, Groenlo 2012)
    (tegelijk verhaal over opbouw wijnbedrijf en grondige uitleg wijnbouw met nieuwe druivenrassen in Ned.)
  • Meesters, Karel, Wijnlexicon, ruim 2400 begrippen van A tot Z verklaard (Het Spectrum, Utrecht 2004). (Productinformatie-wijn)
  • Metselaar, R., De wijnen uit het Valtellina (Eindhoven 2004). (Italiaanse wijn)
  • Milne, Bill en Roddy Martine, Schotse malt whisky (De Lantaarn, Amsterdam 1998).
    (Productinformatie-Schotse whisky)
  • Minnekeer, Bob en Stefaan van Laere, Whisky (Schuyt&Co/Lannoo, Haarlem en Tielt 1998).
    (Productinformatie-whisky)
  • Philips, Rod, Een kleine geschiedenis van wijn (Forum, Amsterdam 2001).
    (Geschiedenis-wijn)
  • Quellier, Florent, La table des Français, une histoire culturelle (XVe-XIXe siècle) (Presses Universitaires de Rennes, Presses Universitaires François Rabelais, Rennes/Tours 2007)
    (indrukwekkend hoofdstuk over wijn)
  • Robinson, Jancis, Julia Harding en José Vouillamoz, Wine grapes, a complete guide to 1368 wine varieties, including their origins and flavours (Allen Lane/Penguin, Londen-New York 2012)
  • Robinson, Jancis, Mitchell Beazley, Vines, grapes and wines (Octopus Publishing, Londen 1999).
    (Wijn en druiven)
  • Robinson, Jancis, Wijncursus (Het Spectrum, Utrecht 2003).
  • Rosenblatt, Lucas e.a., Koffie, geschiedenis, teelt, veredeling (Fontaine Uitgevers, Abcoude 2003).
    (Productinformatie-koffie)
  • Ruitenberg, Noële en Magda van der Rijst, Vinos de Jerez, sherry, temperamentvolle wijn uit Jerez (Spaans Promotie Centrum, Den Haag 2007).
    (Productinformatie-sherry)
  • Shah, Michèle, Mitchell beazley wine guides, wines of Italy (Octopus Publishing, Londen 2006).
    (Italiaanse wijn)
  • Shepherd, Gordon M., Neurogastronomy, how the brain creates flavor and why it matters (Columbia University Press, New York 2012).
    (Fysiologische benadering van proeven)
  • Spikerman, Richard, Internationale cocktails & longdrinks, meer dan 700 originele recepten (Zomer & Keuning Boeken, Ede 1992).
    (Productinformatie-cocktails)
  • Verhoef, B., Bierencyclopedie (Rebo Productions, Lisse 1997).
    (Productinformatie-bier)
  • Verstraaten, Willem, Atlas van het Nederland gedistilleerd, actualiteit en historie van een nationaal cultuurprodukt (Nederlands Gedistilleerdunie, Utrecht 1995).
    (Nederlandse sterke drank
  • Werumeus Buning, J.W.F, Een boekje van den wijn (Haarlem 1936)
    (Wijn, begin 20e eeuw)
  • Wilson, Thomas M. (ed.), Drinking cultures (Berg, Oxford en New York 2005).
    (Drinkcultuur)
  • Zyl, Philip van (ed.), Platter’s South African Wines 2010, the guide to cellars, vineyards, winemakers, restaurants and accommodation (John Platter Wine Guide, Hermanus 2010).
    (Zuid-Afrikaanse wijn)

Corona waart door het land; wat te doen? Mijn boeken lezen natuurlijk! Italië, mijn verhalen en recepten, De grote Kleyn en Luilekkerland, 400 jaar koken in Nederland, alleen bij mij verkrijgbaar met handtekening: klik daarvoor hier.

Op 28 september 2020 start een nieuwe cursus culinair schrijven/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe mee met de workshops Kookboek Maken (1 november) of Inspiratie en Research (22 november). Klik hier voor informatie.