Literatuur: wijn en andere dranken

 

  • Anderson, Burton, Vino, The wines and winemakers of Italy (Papermac, Londen 1987).
    (Italiaanse wijn)
  • Arrigoni, Viviana (ed.), The Italian wine guide, where to go and what to see, drink and eat (Touring Club of Italy, A&P Editing, Milaan 1999).
    (Italiaanse wijn, toerisme)
  • Belfrage, Nicolas, Barolo to Valpolicella, The wines of Northern Italy (Faber & Faber, Londen en New York 1999).
    (Noord-Italiaanse wijn)
  • Belfrage, Nicolas, Brunello to Zibibbo, the wines of Tuscany, Central en Southern Italy (Faber & Faber, Londen en New York 2001).
    (Italiaanse wijn)
  • Belfrage, Nicolas, Life beyond Lambrusco, understanding Italian fine wine (Sidgwick & Jackson, Londen 1986). (Italiaanse wijn)
  • Beukers, Mariëlla en Irene de Vette, Wijn van eigen bodem (Forte Uitgevers, Baarn 2015)
    (Wijn in Nederland)
  • Brand, Huib, De wijnen van Toscane (Tutein Nolthenius, Amsterdam 1992).
    (Toscaanse wijn)
  • Brown, Gordon, L’art des alcools à travers le monde (Hachette, Parijs 1995).
    (Productinformatie-alcohol)
  • Casteren, Cees van, Paradiso, de nieuwe wijnen van Chili (Inmerc, Wormer 2006).
    (Chileense wijn)
  • Cernilli, Daniele en Marco Sabellico, The new Italy, a complete guide to contemporary Italian wine (Wine Appreciation Guild, South San Francisco 2001).
    (Italiaanse wijn)
  • Chartier, François, Taste buds and molecules, the art and science of food, wine, and flavor (John Wiley & Sons, Hoboken 2012)
  • Clarke, Oz, Encyclopedia of wine, an a-z guide to the wines of the world (Little, Brown & Company, Londen 2003). (Wijnencyclopedie)
  • Crum, Gert, Champagne, de streek, de wijn, het plezier (Schuyt & Co/Lannoo, Haarlem en Tielt 1999).
    (Productinformatie-champagne)
  • Deglas, Christian, De smaak van Belgisch bier (J.-M. Collet, Braine-l’Alleud, 1996).
    (Belgisch bier)
  • Dominé, André, Wijn (Könemann, Keulen 2004).
    (Wijn)
  • Duijker, Hubrecht, Bordeaux, wijnatlas & encyclopedie (Het Spectrum, Utrecht 1997).
  • Duijker, Hubrecht, Welke wijn waarbij, honderden tips voor kostelijke wijn- en spijscombinaties (Inmerc, Wormer 2000).
    (Combineren van wijn en eten)
  • Duijker, Hubrecht, Wijn- en reisatlas van Spanje, een toeristische gids voor de wijnliefhebber (Het Spectrum, Utrecht 1987).
    (Spaanse wijn)
  • Duijker, Hubrecht en Hugh Johnson, Wijn- en reisatlas van Frankrijk, een toeristische gids voor de wijnliefhebber (Het Spectrum, Utrecht 1987).
    (Franse wijn)
  • Duijker, Hubrecht, Wijngids voor beginners (Van Holkema & Warendorf, Houten 2011).
  • Eekhout, Jan H., Wijn, verzen naar Li Tai-Po (W.L.&J. Brusse’s Uitgeversmaatschappij, Rotterdam 1930).
    (Verzen uit de 8e eeuw over wijn)
  • Epstein, Becky Sue, Champagne, a global history (The edible series, Londen 2011).
    (Geschiedenis, productinformatie-champagne)
  • Hamersma, Harold, Wijnreis door mijn lichaam (Nieuw Amsterdam Uitgevers, Amsterdam 2010).
    (Lichamelijke effecten van wijn)
  • Hughes, John, Scotland’s malt whisky distilleries (Tempus, Stroud 2003).
    (Productinformatie-Schotse whisky)
  • Illy, Francesco en Riccardo, Dal caffè all’ espresso (Illustrati Mondarori, Milaan 1989).
    (Productinformatie-koffie)
  • Jackson, Michael, De grote Belgische bieren, een volledige gids en een hulde aan een unieke cultuur (Media Marketing Communications, Antwerpen 1991).
    (Belgisch bier)
  • Jefford, Andrew, After-dinner drinks (Van Dishoeck, Houten 2004).
    (Productinformatie-digestieven)
  • Klei, Nicolaas, Tot op de bodem, alles over wijn (Podium, Amsterdam 2007).
    (Productinformatie-wijn)
  • Kleyn, Onno, Heerlijk Italië, een smaakvolle ontdekkingsreis door de vele wijnstreken van Italië (Het Spectrum, Utrecht 1999)
    (wijnen van Italië)
  • Kleyn, Onno, Weg van wijn (Nieuw Amsterdam, Amsterdam 2011).
    (Wijnverhalen)
  • Klosse, Peter, Het proefboek, de essentie van smaak (Tirion, Baarn 2003).
    (Combineren van wijn en eten)
  • Klosse, Peter, Smaakstijlen, de nieuwste visie op het combineren van wijnen en gerechten (Tirion, Baarn 2000). (Combineren van wijn en eten)
  • Klosse, Peter en N. Minksjan-Veenhuizen, Aan de slag met wijn (SVH-leerboeken, 2010).
    (Wijn voor beginners)
  • Lexmond, Hermi, Van groene dromen tot rode wijnen, Over Nederlandse wijnen, wijnbouw en nog veel meer… (Mien & Dien, Groenlo 2012)
    (tegelijk verhaal over opbouw wijnbedrijf en grondige uitleg wijnbouw met nieuwe druivenrassen in Ned.)
  • Meesters, Karel, Wijnlexicon, ruim 2400 begrippen van A tot Z verklaard (Het Spectrum, Utrecht 2004). (Productinformatie-wijn)
  • Metselaar, R., De wijnen uit het Valtellina (Eindhoven 2004). (Italiaanse wijn)
  • Milne, Bill en Roddy Martine, Schotse malt whisky (De Lantaarn, Amsterdam 1998).
    (Productinformatie-Schotse whisky)
  • Minnekeer, Bob en Stefaan van Laere, Whisky (Schuyt&Co/Lannoo, Haarlem en Tielt 1998).
    (Productinformatie-whisky)
  • Philips, Rod, Een kleine geschiedenis van wijn (Forum, Amsterdam 2001).
    (Geschiedenis-wijn)
  • Quellier, Florent, La table des Français, une histoire culturelle (XVe-XIXe siècle) (Presses Universitaires de Rennes, Presses Universitaires François Rabelais, Rennes/Tours 2007)
    (indrukwekkend hoofdstuk over wijn)
  • Robinson, Jancis, Julia Harding en José Vouillamoz, Wine grapes, a complete guide to 1368 wine varieties, including their origins and flavours (Allen Lane/Penguin, Londen-New York 2012)
  • Robinson, Jancis, Mitchell Beazley, Vines, grapes and wines (Octopus Publishing, Londen 1999).
    (Wijn en druiven)
  • Robinson, Jancis, Wijncursus (Het Spectrum, Utrecht 2003).
  • Rosenblatt, Lucas e.a., Koffie, geschiedenis, teelt, veredeling (Fontaine Uitgevers, Abcoude 2003).
    (Productinformatie-koffie)
  • Ruitenberg, Noële en Magda van der Rijst, Vinos de Jerez, sherry, temperamentvolle wijn uit Jerez (Spaans Promotie Centrum, Den Haag 2007).
    (Productinformatie-sherry)
  • Shah, Michèle, Mitchell beazley wine guides, wines of Italy (Octopus Publishing, Londen 2006).
    (Italiaanse wijn)
  • Shepherd, Gordon M., Neurogastronomy, how the brain creates flavor and why it matters (Columbia University Press, New York 2012).
    (Fysiologische benadering van proeven)
  • Spikerman, Richard, Internationale cocktails & longdrinks, meer dan 700 originele recepten (Zomer & Keuning Boeken, Ede 1992).
    (Productinformatie-cocktails)
  • Verhoef, B., Bierencyclopedie (Rebo Productions, Lisse 1997).
    (Productinformatie-bier)
  • Verstraaten, Willem, Atlas van het Nederland gedistilleerd, actualiteit en historie van een nationaal cultuurprodukt (Nederlands Gedistilleerdunie, Utrecht 1995).
    (Nederlandse sterke drank
  • Werumeus Buning, J.W.F, Een boekje van den wijn (Haarlem 1936)
    (Wijn, begin 20e eeuw)
  • Wilson, Thomas M. (ed.), Drinking cultures (Berg, Oxford en New York 2005).
    (Drinkcultuur)
  • Zyl, Philip van (ed.), Platter’s South African Wines 2010, the guide to cellars, vineyards, winemakers, restaurants and accommodation (John Platter Wine Guide, Hermanus 2010).
    (Zuid-Afrikaanse wijn)

Op 17 maart 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.