Jazeker, het is weer verse-erwtjestijd. Het seizoen waarin zelfs in Nederland niet alle geoogste bolletjes groen groentegeluk in de muil van de blikkers, potters en vriezers terechtkomen. Dit keer een recept voor een simpel, boers voorjaarsgerecht dat ik onlangs at bij een boerderij op de Gargano, een bergmassiefje aan de kust van Puglia. Ik wandelde daar op louterende wijze langs zee en over rotsen, in een pracht van rozemarijn, blauw guichelheil, harig look, bonenkruid, blazenstruik, sint-janskruid en de rest; zo’n plantenherkenapp is een zegen, ook al moet je op de Gargano met het determineren wachten tot je weer in de bewoonde wereld bent, waar 4G heerst.
Op de masseria (boerderij) Sgarrazza kneedde een hoogbejaarde voor onze ogen een caciocavallokaas en daarna vielen we aan op een bord pancotto met tuinbonen. Pancotto betekent ‘gekookt brood’ en het is een van de talloze varianten van een oud gerecht waarmee oudbakken brood en gevarieerd groen in een stichtelijke, verrukkelijke armeluishap worden omgetoverd. Ik pas het recept aan, vervang de van oorsprong gedroogde tuinbonen door verse en voeg er mijn verse erwtjes aan toe. Eenmaal klaar ziet het er kledderig uit, maar dat is wel vaker met de beste Italiaanse gerechten (risotto!).
Meer doperwtrecepten? Kijk hier.
Pancotto met erwtjes en tuinbonen
Hoofdgerecht voor 2 personen
3 volkorenboterhammen
200 g gedopte doperwtjes (500 g in de peul)
200 g gedopte tuinbonen (700 g in de peul)
1 ui, fijngesnipperd
1 teen knoflook, geplet
voldoende olijfolie extra vergine
1 aardappel, ongeschild kleingesneden
takje salie
50 ml witte wijn
Rooster de boterhammen 1 of 2 keer; ze mogen echt helemaal droog en dor zijn; oud brood gebruiken is beter, maar wie heeft dat nog? Dop de erwtjes en de tuinbonen en kook ze apart en kort in goed gezouten water. Proef om te weten hoe lang, soms is voor de erwtjes een minuutje al genoeg; oudere tuinbonen hebben misschien wel 8 minuten nodig. Giet af (bewaar het kookwater) en kiep even in koud water; giet opnieuw af.
Bak ui en knoflook rustig in een scheutje olijfolie glazig. Voeg de aardappel, salie en genoeg kookvocht van erwten en tuinbonen toe. Kook gaar in circa 5 minuten. Druk de stukjes aardappel fijn met een spatel. Scheur/breek het brood in stukken en voeg toe, samen met de erwtjes en tuinbonen en de wijn. Meng tot het brood het vocht heeft opgenomen. Waarschijnlijk moet er nog wat meer heet water bij. Proef of er zout bij moet en geef enkele draaien aan de pepermolen. Serveer en schenk over elke portie nog wat olijfolie.