Nagerechten | Volkskeuken recepten

Kersendessert met tijm en room

Een kersenontpitter, hebt u die? Ingenieus ding. Ik gebruik hem enkele keren per jaar en dan ben ik de vernuftige geest die hem ontwierp uiterst dankbaar. Apparaatloos kersen van hun pitten ontdoen blijkt weliswaar doenlijk, maar het is klooien en het resultaat wordt esthetisch gezien minder. De smaak leidt er dan weer niet onder, gelukkig.

Kersen zijn de nieuwe zomerkoninkjes; de aardbeien zijn naar het voorjaar verhuisd. Fraai fruit, intens zoet fruit, waarvan de teelt in Nederland bedreigd wordt door de suzukivlieg. Bestrijdingsmiddelen, fijnmazige netten en gekweekte sluipwespen worden ingezet en nog is het niet voldoende.

Vroeger had je voornamelijk de spreeuwen die de oogst opaten. Ik was enkele jaren geleden kijken bij Vernooij in Cothen, waar ze nog hoogstambomen hebben, in tientallen rassen. In het midden van de plantage staat een hoge toren met in het kraaiennest een jeugdige vakantiewerker die aan de touwtjes trekt. Vanaf de toren namelijk lopen er touwtjes naar elke boom, met aan het eind een rammelbus. Zien de jonge oogjes ergens spreeuwen, dan trekken de precies even oude handjes aan een touw.

Bij Vernooij leerde ik dat de kleur van de kersen niets te maken heeft met de smaak, of althans de zoetheid. De fraaie oranje of soms bijna rozerode vruchten die je daar en in buitenlanden ziet, zijn niet noodzakelijkerwijs zuur.

Hoe eten we kersen? Nou gewoon, zo. Gewassen in een test (schaal met gaatjes) op tafel zetten. Heerlijk met niks erbij, heerlijk ook zeker met oude boerengoudse en blauwschimmelkaas. Of je maakt er toetjes mee. In de Franse clafoutis gaan hele kersen, als het goed is met pit en al, omdat anders uitlopend sap de zaak kledderig maakt. Maar ik vind dat gerecht te veel naar ei smaken en daarbij ben ik lui en heb ik een kersenontpitter.

 

Kersendessert met tijm en room

Nagerecht voor 4 personen

 

400 g kersen

blaadjes van 1 takje tijm

optioneel: beetje drank of likeur naar keuze

150 g crème fraîche of clotted cream

8 jules destrooper amandelkoekjes of iets anders

 

Ontpit de kersen en snijd ze in tweeën. Als je geen ontpitter hebt, gebeurt dat sowieso, of erger. Geeft niet. Meng met de tijm en desgewenst een drupje drank en zet een poosje koel weg.

Verkruimel de koekjes in een vijzel of doe ze in een plastic zak en rol met met iets zwaars tot kruim.

Verdeel de kersen over 4 kleine schaaltjes, doe op elk een klodder room en bekroon met het koekkruim. Wijn erbij: nee.

Op 3 november 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Klik hier voor informatie.

 

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.