Wijn

Air 2005, António Lopes Ribeiro, Dão

Een Volkskrant Weekendmenu van Loethe Olthuis, dit keer, met als stevig voorgerecht een soep van wintergroenten met spek en gort. Ik zocht er zoals altijd weer een wijn bij uit, en dat werd er een uit Portugal…

Waarom

Portugezen weten alles van soep, caldo verde, sopa de pedra en nog meer. Maar het lijkt me onzin te denken dat António Lopes aan soep dacht toen hij aan deze voortreffelijke biologische wijn werkte. Wijnmakers denken bij rode wijn aan biefstuk en ander dood beest. En goed, bij vlees past de wijn uitstekend. Maar ook bij een grondstoffelijke soep als deze, met zijn volle smaken van groenten, bonen, kruiden en spek.

Smaak

Donker van kleur is hij, deze Dão, met een zweem paars. En net zo vol van smaak als de soep, met een randje vanille en cacao om een schaal vol rijp fruit. Kortom, een gulle wijn voor bij gulle, troostende soep. Goed na herfstwandelingen en bij aanvallen van melancholie.

Verkrijgbaar

Slijters, en online bij La Place op www.vd.nl/vendWebShop/producten/LaPlace/EtenDrinken, 8,95 euro.

De ideale cadeaus voor de feestdagen (of gewoon om de grauwe dagen door te komen): mijn boeken! Italië, mijn verhalen en recepten, De grote Kleyn en Luilekkerland, 400 jaar koken in Nederland, alleen bij mij verkrijgbaar met handtekening: klik daarvoor hier.

Bij mijn workshop inspiratie en research, zondag 26 januari 2020, zijn nog 2 van de 7 plekjes beschikbaar. Ga met mij aan de slag om je horizon te verbreden! Klik snel hier voor informatie.

Op 10 maart 2020 start een nieuwe cursus culinair schrijven/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Klik hier voor informatie.

Zomerweek Italië 17-24 juni: Een droomoord in Le Marche, pittige schrijflessen, bezoeken aan wijnmakers en producenten van de heerlijkste specialiteiten, de zomerweek Italië wordt net zo’n feest als die in Frankrijk afgelopen jaar! Informatie.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.