Wijn

Air 2005, António Lopes Ribeiro, Dão

Een Volkskrant Weekendmenu van Loethe Olthuis, dit keer, met als stevig voorgerecht een soep van wintergroenten met spek en gort. Ik zocht er zoals altijd weer een wijn bij uit, en dat werd er een uit Portugal…

Waarom

Portugezen weten alles van soep, caldo verde, sopa de pedra en nog meer. Maar het lijkt me onzin te denken dat António Lopes aan soep dacht toen hij aan deze voortreffelijke biologische wijn werkte. Wijnmakers denken bij rode wijn aan biefstuk en ander dood beest. En goed, bij vlees past de wijn uitstekend. Maar ook bij een grondstoffelijke soep als deze, met zijn volle smaken van groenten, bonen, kruiden en spek.

Smaak

Donker van kleur is hij, deze Dão, met een zweem paars. En net zo vol van smaak als de soep, met een randje vanille en cacao om een schaal vol rijp fruit. Kortom, een gulle wijn voor bij gulle, troostende soep. Goed na herfstwandelingen en bij aanvallen van melancholie.

Verkrijgbaar

Slijters, en online bij La Place op www.vd.nl/vendWebShop/producten/LaPlace/EtenDrinken, 8,95 euro.

Nu verkrijgbaar: mijn nieuwe boek, Italië – Mijn verhalen en recepten. ‘Persoonlijk, goed doorwrocht en aantrekkelijk, wat mij betreft kan het zó verfilmd worden: Onno’s jaar in Italië,’ schrijft Janny van der Heijden. Alleen bij mij verkrijgbaar met handtekening: klik daarvoor hier!

18-21 oktober begeleid ik voor het 3e jaar op rij een fantastisch lang wijn- en truffelweekend in De Marken, Italië, op Ca’Palazzo. Ieder jaar is er een nieuw programma! Klik hier voor info.

Mijn workshop inspiratie en research, 12 november bij mij thuis in Koog aan de Zaan, was rap volgeboekt. Snel een nieuwe datum gezocht: zondag 9 februari 2020. Ga met mij aan de slag om je horizon te verbreden! Er is plek voor maar 7 deelnemers, dus klik snel hier voor informatie.

Op 10 maart 2020 start een nieuwe cursus culinair schrijven/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Klik hier voor informatie.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.