Wijn

Air 2005, António Lopes Ribeiro, Dão

Een Volkskrant Weekendmenu van Loethe Olthuis, dit keer, met als stevig voorgerecht een soep van wintergroenten met spek en gort. Ik zocht er zoals altijd weer een wijn bij uit, en dat werd er een uit Portugal…

Waarom

Portugezen weten alles van soep, caldo verde, sopa de pedra en nog meer. Maar het lijkt me onzin te denken dat António Lopes aan soep dacht toen hij aan deze voortreffelijke biologische wijn werkte. Wijnmakers denken bij rode wijn aan biefstuk en ander dood beest. En goed, bij vlees past de wijn uitstekend. Maar ook bij een grondstoffelijke soep als deze, met zijn volle smaken van groenten, bonen, kruiden en spek.

Smaak

Donker van kleur is hij, deze Dão, met een zweem paars. En net zo vol van smaak als de soep, met een randje vanille en cacao om een schaal vol rijp fruit. Kortom, een gulle wijn voor bij gulle, troostende soep. Goed na herfstwandelingen en bij aanvallen van melancholie.

Verkrijgbaar

Slijters, en online bij La Place op www.vd.nl/vendWebShop/producten/LaPlace/EtenDrinken, 8,95 euro.

De najaarscursus culinair/wijnschrijven is volgeboekt, maar op 8 februari 2021 start een nieuwe. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe mee met de workshops Kookboek Maken (30 mei 2021) of Inspiratie en Research (22 november). Klik hier voor informatie. 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.