Eregalerij: werk van cursisten

Shirley Domingus: Andermans haard…

Mijn favoriete plekje is de keuken. Ja, wat moet ik anders zeggen als gast in de Volkskeuken van Onno? Natuurlijk zit ik deze donkere dagen voor Paas óók liever ergens in Italië. Maar daarover zo meer.

Want er zit wel een kern van waarheid in de eerste zin. Tussen de sissende pannen en pruttelende potten ben ik helemaal zen. Ongeacht hoe de keuken daaromheen er precies uitziet. Ik begon ooit in een vroeg-seventies groenbetegelde studentenkeuken met paarse potkachel. Geweldig! En hoe meer gasten, hoe meer vreugd. Want mijn eerste grote liefde durfde mijn culinaire uitdagingen niet aan. Inderdaad: die liefde hield geen stand.

Een volgend lief had een keuken van één bij één meter. Ongelogen. Met een beige-bruin fornuis en bijpassende mozaïektegeltjes. Toch trok ik bij hem in. Op Tweede Kerstdag. Onder één voorwaarde: het dubbelglas (ja,dat dan weer wel) moest vóór die dag geplaatst zijn. Zo geschiedde en het werd een romantische römertopf-kerst met parelhoen.

Inmiddels kook ik op en in het kleine zusje van AGA. Bijzonder comfortabel. Dus de uitdaging vind ik tegenwoordig op vakantie. In een half vergaan, plastic keukentje in de Yorkshire wuthering heights, op een benzinebrandertje onder Hollandse luchten of in de gigantische haard van een arbeidershuisje in Toscane. Waarin ik heb geroosterd (bistecca alla Fiorentina), gebraden (porchetta) en gestoofd. Onder meer deze succesvolle venkelzaadversie van pollo alla cacciatora, kip van de jager.

Verhit een grote (braad)pan met een flinke scheut olijfolie. Laat daarin de ui ongeveer 5 minuten zachtjes bakken. Voeg de kip toe en braad aan. Pers de knoflook uit boven de pan en bak, met het venkelzaad, even mee. Giet de rode wijn erbij, evenals de gepelde – en geprakte – tomaten. Bouillonblokje erbij en minimaal drie kwartier laten sudderen. Voeg de olijven toe, proef, breng zo nodig op smaak, laat pruttelen zo lang als de gasten nodig hebben om aan tafel te gaan en serveer. Op z’n Hollands met pasta en een salade. Of op z’n Italiaans met brood en verschillende groente-contorni.

Kip op jagersmanier

Voor 4 personen:

  • 4 kippenbouten of evenzoveel poten + dijen
  • 1 blik gepelde tomaten
  • 1 dl rode wijn
  • 1 rode ui, in plakken
  • 2 tenen knoflook
  • 2 theelepels venkelzaad (toko)
  • 1 kippenbouillonblokje
  • 100 g lekkere zwarte olijven
  • olijfolie
  • zout en peper

 

Shirley Domingus (Cursus Culinair Schrijven Rotterdam, april 2012), www.tussenzinnen.nl.

Op 17 maart 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.