Eregalerij: werk van cursisten

Jeroen van Mierlo: Cabernet Sauvignon

Cabernet sauvignon. Een begrip in de wijnwereld. Wie kent hem niet? Wereldwijd het bekendste druivenras. Met stip op één. We komen ‘m nagenoeg in alle wijngebieden tegen. Oude wereld, nieuwe wereld, ‘King Cab’ is overal. Favoriet bij de wijndrinkers en daardoor ook bij de wijnmakers. King Cab is big business.

De carrière van het kleine, dikke druifje begon in de Bordeaux. Hij was een kruising tussen de rode cabernet franc en de witte sauvignon blanc. En een nieuwkomer in de gevestigde wijnorde van de Bordeaux. Dan moet je jezelf bewijzen en dat valt in die kringen niet mee. Het dappere druifje groeide uit tot een ware krachtpatser. Stoer, stevig en sappig. Vol kracht, vol fruit. Zwarte bessen, cassis of ander zwart fruit als bramen en moerbeien, zwarte kersen of pruimen. Maar ook met donkere, mysterieuze tonen van  potloodslijpsel, leer, cederhout, sigarenkistjes en tabak.

Door zijn dikke, stevige schil bevat zijn wijn veel kleur: mooi diep donkerrood, intens met purperen tonen. En ook behoorlijk wat stevige tannines. Hierdoor komt de wijn in zijn jonge jaren soms wat stroef over. Mengen met de zachtere druivenrassen biedt dan uitkomst. In de kritische Bordeaux worden de hulptroepen cabernet franc en merlot ingeschakeld om deze ruwe stoerheid te verzachten.

Wat laten ‘ouderen’ helpt ook, dat maakt de tannines zachter. Eikenhout is favoriet bij King Cab. Hij laat zich goed lenen voor houtopvoeding en kan lang rijpen.

Waar hij in de Bordeaux nog hulptroepen nodig heeft ter verzachting, leent hij in Italië zijn krachten uit aan verschillende grote wijnen, waaronder de Barolo’s, Chianti’s en Valpoliccela’s. Dankzij King Cab krijgen die, doorgaans toch al stevige wijnen, net wat meer kracht en complexiteit. Hij werd een Toscaanse held, de ‘Super Tuscan’ en droeg bij aan het succes van de Spaanse Ribera del Duero en Priorat.

Niets dan lof over deze druif?  Het is een wereldwijde publiekslieveling. Als solist en ter ondersteuning van andere druivenrassen. Maar wijnmakers opgelet: Denk je eerder aan de centjes dan aan de kwaliteit en kies je voor overproductie of onvoldoende rijpheid,  dan straft King Cab dit af met een onaangenaam aroma van groene paprika. En dat zou toch zonde zijn.

Door Jeroen van Mierlo, www.vinmierlo.com

Op 17 april 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.