Eregalerij: werk van cursisten

Klaske Bakker – De ellendige morielje

In deze tijd van het jaar wordt weer volop de lofzang geblazen voor de morielje. Maar wie dit zwammetje eens beter bestudeert, komt tot de ontdekking dat het maar een ellendig gedrocht is.

 

Ken je dat gevoel van een zoemende mug in de slaapkamer tijdens een warme zomernacht? De morielje geeft mij hetzelfde mateloze gevoel van irritatie. Net als een mug is deze voorjaarspaddenstoel er slechts een beperkt gedeelte van het jaar. Knipper met je ogen en het seizoen van de morielje is alweer in een flits voorbij. In april en mei moet je er als de kippen bij zijn ander is voor het hele jaar je kans weer bekeken.

 

Ettertje

Dit ettertje onder de paddenstoelen doet niets liever dan zichzelf verstoppen. Zo’n mug is ook altijd nét nergens te vinden als je slaapdronken het licht aanknipt. De morielje gebruikt dezelfde veneinige trucjes: hij zoekt zijn schuilplaats onder bomen in kalkrijke uithoeken, zoals in Zuid-Limburg en in Flevoland (bij Biddinghuizen schijnen een paar hardnekkige exemplaren te zitten). Denk maar niet dat je dit lelijke, kleine gedrocht makkelijk met je blote oog zult ontdekken. Met zijn bruine, geribbelde hoedje komt trouwens de aap uit de mouw: hij lijkt vervaarlijk veel op bad-boy de voorjaarskluifzwam. Deze ‘valse’ morielje is is zo giftig als maar kan. Een hapje en je bent kassie wijle.

 

Schreeuwend duur

Maar, niet getreurd, al zou je de morielje in het wild tegenkomen, plukken mag toch niet. Aangezien hij een plaatsje op de Rode Lijst van paddenstoelen heeft verworven is plukken hoe dan ook verboden. Handelaren knijpen deze situatie handig uit door de prijzen op te drijven. Weinig aanbod, kort seizoen en toch vraag vanuit de cosument, maken deze paddenstoel schreeuwend duur. Reken zeker op  tien euro  voor een luttele honderd gram. Dat is honderd euro per kilo beste mensen! En dat terwijl de gewone, pretentieloze champignons het hele jaar rond, in elke supermarkt, te koop zijn voor pak ‘m beet € 1,39 voor 400 gram. Dat betekent dus: een onsje morieljes voor tien euro en een onsje champignons voor 35 cent. I rest my case: de morielje is een over het paard getilde zakjeszwam.

 

Ellendige eenvoud

Culinair gezien heeft de morielje, net als die tot-waanzin-drijvende-muggen, een korte levensduur. Je moet ze vers eten, wacht dus niet tot het weekend of zelfs maar enkele dagen later. Dan is hij verrot, zijn smaak kwijt en de moeite niet meer waard. Heb je ze vers te pakken, dan blijkt deze paddenstoel een gemeen addertje onder het gras te hebben. Rauw eten bezorgt je namelijk een nare buikpijn en wellicht nog wel meer ellende. Kook of bak ze dus altijd voor je ze eet, om het licht giftige effect te verwijderen. Je kan dan natuurlijk al je ingewikkelde sterrenkoktrucjes uit de kast trekken en de morieljes transformeren tot Michelin-waardige sauzen, schuimpjes of zalven. Dit alles om je disgenoten te verbluffen met een culinaire hoogstandje. Maar, helaas, deze paddenstoel prefereert een ellendige eenvoud. Bakken in boter, zout en peper toevoegen en afblussen met een scheutje madera. Meer blieft deze akelige arrogant niet.

 

Wie tóch eigenwijs is en een maaltje morieljes te pakken wil krijgen kan hier terecht:

–          Portabella Paddenstoelen. Zij staan op woensdag in Den Haag (Hofplaats), donderdag in Laren (Brink), vrijdag in Haarlem (Botermarkt) en zaterdag in Amsterdam (Nieuwmarkt). www.portabella-paddenstoelen.nl

–          Op de donderdagmarkt in Zutphen verkoopt ‘paddenstoelenjager’ Ton ter Vrugt een zeer groot assortiment gekweekte en wilde paddenstoelen. www.paddenstoelenexcursie.nl

–          In Groningen vind je op de zaterdagmarkt (Vismarkt) bij Heerlijk & Eerlijk wekelijks meer dan twintig soorten paddenstoelen. Op de website www.heerlijkeneerlijk.com kun je ook via de webshop morieljes bestellen. Ze leveren ook aan andere marktkramen, die vind je op vrijdag in Dordrecht en op zaterdag in Den Bosch en Antwerpen.

 

Klaske Bakker

 

Op 17 april 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.