Culinair
Bouillon! – Moet je goedbeschouwd een abonnement op hebben: a) om het nobele initiatief van Will Jansen te steunen, die het maar volhoudt ook al levert het geen cent op, maar die daardoor b) veelbelovende (en gevestigde) schrijvers een podium biedt. De inhoud is sterk gevarieerd, Janssen besteedt zelf veel aandacht aan koks, de losse medewerkers aan landen, geschiedenis, technieken, herkomst en producten, en soms zijn er bijna-literaire pareltjes tussen. Doelmatig vormgegeven, geen glossy, hier gaat het om tekst en info.
Petits Propos Culinaires – Engelstalig magazine, in 1979 opgericht door Alan Davidson, dat zich bezighoudt met culinaire historie en kookboeken. Hoog niveau, uiterst Brits van toon en inhoud. Ik ben dol op de uitstekende boekbesprekingen achterin; uitgever Tom Jaine stelt zich ten doel zo ongeveer alles wat er in het Engels verschijnt op te nemen, en liefst nog wat andere talen ook, plus online ‘uitgaven’. Abonneren gaat probleemloos.
Bladen voor het grotere publiek als Delicious, Jamie’s Magazine, Elle Eten en Foodies lees je om bij te blijven, net als supermarktbladen, aangevoerd door Allerhande. Je krijgt er ideeën door en houdt voeling met waar kokend Nederland staat.
Italië heeft het voorrecht een blad te hebben dat zich alleen op eten richt, La Cucina Italiana (Nederlands). Dat doet Frankrijk niet na.
Buitenlandse magazines als BBC Good Food, Cuisine et Vins de France, Saveurs en de Italiaanse La Cucina Italiana moet je altijd kopen als je de kans krijgt. Zelfs als je de taal niet beheerst geven de foto’s een mooi inzicht in wat er in die landen als ideaal geldt. Fureur des Vivres is een briljant Franstalig online culinair magazine, Food and Wine Amerikaans. Online zijn er nog trouwens nog veel en veel meer.
Vakbladen culinair
Om af en toe te kopen of te bemachtigen; een abonnement levert je een teveel aan onnutte info op, tenzij je zelf voor vakbladen schrijft. Wellicht het mooist is Culinaire Saisonnier. Misset Horeca geeft heel veel sociale informatie, welke kok doet wat, wie opent een nieuw restaurant en wat zijn de problemen bij de bedrijfsvoering. Wie Frans leest, probeert Thuries Gastronomique eens te pakken te krijgen.
Wijn
WineLife – bedoeld voor de beginnende en iets beter ingevoerde liefhebber, echt een publieksblad.
Perswijn – Het blad voor de oprechte wijnliefhebbers, amateur en professional. Fraaie reportages, diepgaande informatie, veel proefnotities. Niet geschikt voor wie geen stevige wijncursus achter de rug heeft.
Proefschrift – Vakblad voor vooral sommeliers. Groot organisator van evenementen en concoursen voor het vak, en uitgever van de Gault-Millau restaurantgids.
Tong – Engelstalig kwartaalblad, gemaakt in België. Diepgravende artikelen, geen proefnotities.
Wine Spectator – toonaangevend Amerikaans magazine, vol met proefnotities.
Decanter – Britse aanvoerder van wijntijdschriften.