Literatuur: kooktechnieken

 

  • Barber, Kimiko en Hiroki Takemura, Sushi, standaardwerk voor beginners en gevorderden (Het Spectrum, Utrecht 2002). (Technieken-sushi)
  • Blommestein, Irene van, e.a., Kookook, het nieuwe kookboek met productinformatie, alle basistechnieken en meer dan 1400 recepten (Immerc, Wormer 2001).
    (Basiskookboek)
  • Boulicot, Thierry en Dominique Jeuffrault, Travaux pratiques de restauration tome 1 (BPI, Parijs 1985). (Restauranttechnieken)
  • Boulicot, Thierry, Travaux pratiques de restauration tome 2 (BPI, Parijs 1986).
    (Restauranttechnieken)
  • Brunet, Dominique, Travaux pratiques de cuisine (BPI, Parijs 1984).
    (Kooktechnieken)
  • Coenders, Albert, Het hoe en waarom van koken (Het Spectrum/Aula, Utrecht 1992).
    (Fysische processen van het koken)
  • Eden, J.G. van, e.a., Receptenleer, bereidingstechnieken- en processen (HB uitgevers, Baarn 2001).
    (Kooktechnieken)
  • Frentz, Jean Claude en Michel Poulain, Le livre du compagnon charcutier-traiteur (Éditions LT Jacques Lanore/Jérôme Villette, Cachan en Les Lilas 2001).
    (Handboek voor de charcutier en traiteur)
  • Gilles, Charles, La cuisine expliqué (BPI, Clichy 2009).
    (Kooktechnieken)
  • Holtkamp, Cees, en Jonah Freud, De banketbakker (De Kookboekhandel, Amsterdam 2010).
    (Kooktechniek, basisboek patisserie)
  • Kleyn, Onno, Kleyns basics, volkskrant basiskookartikelen gebundeld(Spectrum, Utrecht 2006).
    (Kooktechniek, productinformatie, basiskennis)
  • Kleyn, Onno, Olie op het pastawater? en andere culinaire vragen beantwoord (Het Spectrum, Utrecht 2003).
    (Kooktechniek, productinformatie, basiskennis)
  • Larousse gastronomique (Kosmos, Utrecht en Antwerpen 2003).
    (Standaardwerk, culinaire encyclopedie, nadruk op de Franse keuken)
  • Maincent-Morel, Michel, La cuisine de référence, techniques et préparations de base fiches techniques de fabrication (BPI, Clichy 2002).
    (Kooktechnieken)
  • Mariën, Eke en Jan Groenewold, Cook & chemist, smakelijke experimenten uit de moleculaire keuken voor iedere kookliefhebber (Karakter, Uithoorn 2007).
    (Moleculair koken)
  • McGee, Harold, Goed koken, en wat je daarvoor moeten weten (Nieuw Amsterdam, Amsterdam, 2010).
    (Fysische processen van het koken)
  • McGee, Harold, Over eten & koken, Wetenschap en cultuur in de keuken (Nieuw Amsterdam, Amsterdam 2006).
    (Fysische processen van het koken)Beschikbaar op google.books
  • Meneer Wateetons en Sjoerd Mulder, Over worst (Carrera, Amsterdam 2011)
    (Productinformatie, recepten zelf worst maken)
  • Meneer Wateetons, Over rook, het handboek voor warm & koud roken, (Good Cook, Hilversum 2014)
  • Parfonry, Michelle, Comment faire ses charcuteries (Rustica, Parijs 1995).
    (Technieken, paté)
  • Peysson, Anne-Marie, Mes trucs miracles pour la cuisine (Maxi poche, Lorient 2004).
    (Kooktechniek)
  • Raat, Kees en Johan Freud, Bonbon (Fontaine Uitgevers, ‘s-Graveland 2007).
    (Productinformatie-chocolade, recepten)
  • Roux, Michel, Sauzen, zoet en hartig, klassiek en nieuw (De Lantaarn, Soest 1997).
    (Recepten)
  • Roux, Michel, Taarten, soezen en pasteien (Fontaine uitgevers, ‘s-Graveland 2009).
    (Recepten)
  • Segnit, Niki, The flavour thesaurus, pairings, recipes and ideas for the creative cook (Bloomsbury, Londen etc 2010).
    (Het maken van combinaties van smaken)
  • Steingarten, Jeffrey, De man die alles at, gastronomische wapenfeiten, geschillen en andere aangename zaken (Uitgeverij Contact, Amsterdam en Antwerpen 1999).
    (Culinaire technieken, smaken)
  • This, Hervé, Casseroles éprouvettes (Belin, Parijs 2002).
    (Fysische processen van het koken, moleculair koken)
  • This, Hervé, Traité élémentaire de cuisine (Belin, Parijs 2002).
    (Kooktechnieken. moleculair koken)
  • Vivaldo, Denise, The food stylist’s handbook (Gibbs Smith, Layton 2010).
    (Het vak van de foodstylist)
  • Wareing, Marcus e.a., Handboek snijtechnieken (Fontaine uitgevers, ‘s-Graveland 2008).
    (Kooktechnieken)
  • Wright, Jeni en Eric Treuille, Le Cordon Bleu: Handboek kooktechnieken (Atrium, Alphen aan de Rijn 2007). (Kooktechnieken)

Corona waart door het land; wat te doen? Mijn boeken lezen natuurlijk! Italië, mijn verhalen en recepten, De grote Kleyn en Luilekkerland, 400 jaar koken in Nederland, alleen bij mij verkrijgbaar met handtekening: klik daarvoor hier.

Op 28 september 2020 start een nieuwe cursus culinair schrijven/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe mee met de workshops Kookboek Maken (1 november) of Inspiratie en Research (22 november). Klik hier voor informatie.