Literatuur: kooktechnieken

 

  • Barber, Kimiko en Hiroki Takemura, Sushi, standaardwerk voor beginners en gevorderden (Het Spectrum, Utrecht 2002). (Technieken-sushi)
  • Blommestein, Irene van, e.a., Kookook, het nieuwe kookboek met productinformatie, alle basistechnieken en meer dan 1400 recepten (Immerc, Wormer 2001).
    (Basiskookboek)
  • Boulicot, Thierry en Dominique Jeuffrault, Travaux pratiques de restauration tome 1 (BPI, Parijs 1985). (Restauranttechnieken)
  • Boulicot, Thierry, Travaux pratiques de restauration tome 2 (BPI, Parijs 1986).
    (Restauranttechnieken)
  • Brunet, Dominique, Travaux pratiques de cuisine (BPI, Parijs 1984).
    (Kooktechnieken)
  • Coenders, Albert, Het hoe en waarom van koken (Het Spectrum/Aula, Utrecht 1992).
    (Fysische processen van het koken)
  • Eden, J.G. van, e.a., Receptenleer, bereidingstechnieken- en processen (HB uitgevers, Baarn 2001).
    (Kooktechnieken)
  • Frentz, Jean Claude en Michel Poulain, Le livre du compagnon charcutier-traiteur (Éditions LT Jacques Lanore/Jérôme Villette, Cachan en Les Lilas 2001).
    (Handboek voor de charcutier en traiteur)
  • Gilles, Charles, La cuisine expliqué (BPI, Clichy 2009).
    (Kooktechnieken)
  • Holtkamp, Cees, en Jonah Freud, De banketbakker (De Kookboekhandel, Amsterdam 2010).
    (Kooktechniek, basisboek patisserie)
  • Kleyn, Onno, Kleyns basics, volkskrant basiskookartikelen gebundeld(Spectrum, Utrecht 2006).
    (Kooktechniek, productinformatie, basiskennis)
  • Kleyn, Onno, Olie op het pastawater? en andere culinaire vragen beantwoord (Het Spectrum, Utrecht 2003).
    (Kooktechniek, productinformatie, basiskennis)
  • Larousse gastronomique (Kosmos, Utrecht en Antwerpen 2003).
    (Standaardwerk, culinaire encyclopedie, nadruk op de Franse keuken)
  • Maincent-Morel, Michel, La cuisine de référence, techniques et préparations de base fiches techniques de fabrication (BPI, Clichy 2002).
    (Kooktechnieken)
  • Mariën, Eke en Jan Groenewold, Cook & chemist, smakelijke experimenten uit de moleculaire keuken voor iedere kookliefhebber (Karakter, Uithoorn 2007).
    (Moleculair koken)
  • McGee, Harold, Goed koken, en wat je daarvoor moeten weten (Nieuw Amsterdam, Amsterdam, 2010).
    (Fysische processen van het koken)
  • McGee, Harold, Over eten & koken, Wetenschap en cultuur in de keuken (Nieuw Amsterdam, Amsterdam 2006).
    (Fysische processen van het koken)Beschikbaar op google.books
  • Meneer Wateetons en Sjoerd Mulder, Over worst (Carrera, Amsterdam 2011)
    (Productinformatie, recepten zelf worst maken)
  • Meneer Wateetons, Over rook, het handboek voor warm & koud roken, (Good Cook, Hilversum 2014)
  • Parfonry, Michelle, Comment faire ses charcuteries (Rustica, Parijs 1995).
    (Technieken, paté)
  • Peysson, Anne-Marie, Mes trucs miracles pour la cuisine (Maxi poche, Lorient 2004).
    (Kooktechniek)
  • Raat, Kees en Johan Freud, Bonbon (Fontaine Uitgevers, ‘s-Graveland 2007).
    (Productinformatie-chocolade, recepten)
  • Roux, Michel, Sauzen, zoet en hartig, klassiek en nieuw (De Lantaarn, Soest 1997).
    (Recepten)
  • Roux, Michel, Taarten, soezen en pasteien (Fontaine uitgevers, ‘s-Graveland 2009).
    (Recepten)
  • Segnit, Niki, The flavour thesaurus, pairings, recipes and ideas for the creative cook (Bloomsbury, Londen etc 2010).
    (Het maken van combinaties van smaken)
  • Steingarten, Jeffrey, De man die alles at, gastronomische wapenfeiten, geschillen en andere aangename zaken (Uitgeverij Contact, Amsterdam en Antwerpen 1999).
    (Culinaire technieken, smaken)
  • This, Hervé, Casseroles éprouvettes (Belin, Parijs 2002).
    (Fysische processen van het koken, moleculair koken)
  • This, Hervé, Traité élémentaire de cuisine (Belin, Parijs 2002).
    (Kooktechnieken. moleculair koken)
  • Vivaldo, Denise, The food stylist’s handbook (Gibbs Smith, Layton 2010).
    (Het vak van de foodstylist)
  • Wareing, Marcus e.a., Handboek snijtechnieken (Fontaine uitgevers, ‘s-Graveland 2008).
    (Kooktechnieken)
  • Wright, Jeni en Eric Treuille, Le Cordon Bleu: Handboek kooktechnieken (Atrium, Alphen aan de Rijn 2007). (Kooktechnieken)

Op 17 maart 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Klik hier voor informatie.