Luistercolleges culinaire geschiedenis

Culinaire geschiedenis, daar moet je kennis van hebben. Waarom? Om zinnig te kunnen denken, praten en schrijven over het culinaire heden natuurlijk! Hier zijn links naar mp3-bestanden van de colleges die ik gaf:

 

1a, prehistorie – Romeinen. Koken maakt mensen tot mensen. De beheersing van het vuur. Later ontstaat de wil tot het maken van onderscheid tussen mensen, ook uitgedrukt in wat ze eten. Via de Neolitische Revolutie gaan we naar Babylon, kleitabletten met het oudste kookboek, bier bij de Egyptenaren en wijn bij de Grieken, om te eindigen bij de smaken van de Romeinse keuken. Klik hier voor mp3.

 

1b, middeleeuwen – 18e eeuw. Wat aten de middeleeuwers? Waren specerijen er om de smaak van rot vlees te maskeren (nee). Na de renaissance ontwikkelt Frankrijk zich als culinair gidsland. Aan het magnifieke Franse hof volgen de uitvindingen elkaar op: roux, mayonaise, doperwtjes…  Klik hier voor mp3.

 

2a-c, 1750-heden. Frankrijk 1750-1850, het opkomen van de restaurants en het begin van de haute cuisine. Carême, Brillat-Savarin. Europa 19e eeuw. Van service à la française naar service à la russe, technologische en infrastructurele veranderingen.Frankrijk 1900-nu en Nederland 19e eeuw-nu. Escoffier. Opkomst voedselindustrie. Huishoudscholen. Nouvelle Cuisine. Klik hier voor mp3.

 

2d-g, Italië, India, China, de ‘uitvinding’ van keukens en de interactie tussen keukens en de mediaKlik hier voor mp3.

 

Half juni verschijnt mijn gloednieuwe boek Mijn Frankrijk – verhalen en recepten. Wil je het ontvangen met handtekening, dan kun je het hier vast bestellen. Net zoals De grote Kleyn, Luilekkerland en Mijn Italië – verhalen en recepten, plus Charlottes vers verschenen boek Trek, eten onderweg – toen en nu!

Op 27 september 2021 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe mee met de workshops Kookboek Maken (30 mei 2021) of Inspiratie en Research (datum te bepalen zodra corona het toestaat). Klik hier voor informatie.