Eregalerij: werk van cursisten

Mirte Blom: Geroosterde Oosterscheldekreeft

Wonen in Zeeland heeft zo zijn nadelen: je wordt als zuinige provinciaal weggezet en je moet behoorlijk je best doen om erbij te horen. Gelukkig voor de Zeeuwen liggen de natuurlijke schatten voor het oprapen en zijn er enthousiaste mensen die daarmee de Zeeuwse trots wat oppoetsen. Neem de Oosterscheldekreeft. Onno heeft er al eens over geschreven, ‘een voorwereldlijk monster, een nachtmerrie-insect van de zeebodem, een alien met zijn knippende scharen en harige poten’. Destijds nog een talentvolle belofte, inmiddels de hoofdact.

Met grote dank aan de Stichting Promotie Oosterscheldekreeft kun je tijdens het seizoen -voor wie het is ontgaan: eind maart tot 15 juli- niet om hem heen. De restaurants pronken met hun mooie kreeftenmenu’s, de wijnhandelaren liften prettig mee met hun kreeftenwijn en de kreeftenvissers gedragen zich als begeerlijke macho’s. Niet vergeten de aantrekkingskracht van het item op de media. Iedere zichzelf serieus nemende tv kok heeft al eens voor de camera’s zo’n dier levend de pan in gegooid, niet beseffend met de familie van de pissebed te doen te hebben.

Zo’n officieel seizoen doet iets raars met de mensen. Neem de asperge. Hordes hebben tijdens die periode iedere dag wel een aspergemomentje en toch, na twee maanden komen ze nog steeds klaar op een oer-Hollandse maaltijd van het witte goud met ham, ei en botersaus. Ook de kreeft heeft zo’n uitwerking. Heeft vast iets te maken met de aantrekkingskracht van een beperking.

Maar ongetwijfeld nog meer met de bereidingswijze. Hannesen met zo’n levend beest dat je boos aankijkt en wild rondzwaait met zijn scharen. Een uitdaging.

Zelf heb ik het niet zo met asperges en kreeft. Ieder jaar kijk ik weer uit naar het seizoen. Neem me voor er ditmaal alles uit te halen, mijn culinaire registers open te gooien. Die eerste maaltijd, steevast een klassieker, geniet ik er hevig van. Toch blijft het daarbij, klaarblijkelijk genoeg. Dit jaar doe ik het anders en begin het seizoen met een variatie.

Snij de kreeft doormidden (ja levend). Hak de scharen los, verwijder de darm en maagzak. Leg de scharen 10 minuten op de snoeihete barbecue. Druk de lijfjes 2 minuten op het rooster. Omdraaien en nog 3 minuten laten liggen. Nog 5-6 minuten in de oven en afmaken met wat olijfolie en een tipje fleur de sel.

 

Geroosterde Oosterscheldekreeft voor 4 personen:

2-4 Oosterscheldekreeften

olijfolie

fleur de sel

 

Door Mirte Blom

Op 17 maart 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.