Groentegerechten

Provençaalse wortelpot

Het is bijna iets tegenstrijdings: de Provence en wortelen. La Provence, dat associëren we toch met zon, met intense kleuren en geuren, met lavendel en tijm, olijfolie en tomaten. En wortelen, nou ja, die trekken de boeren bij ons uit de klei. Dunnetjes met het loof eraan worden samengebonden tot bospeen, dikkers verwacht je op grond van hun naam alleen in de winter of uit de omgeving van Hoorn. Toch eten de Provençaux ook wortels. Want de zon mag daar dan wat meer uren maken dan bij ons, het wordt er af en toe goed koud. De streek heeft hooggelegen plateaus, vlaktes waar de wind giert. Maar los daarvan, die Provençaux vinden dat je wortels zelfs mag eten als het helemaal niet koud is. Een lekkere schotel wortels met tijm en stukken spek, lauw opgediend, past bij de zomerse sferen, als de cicaden (nee, het zijn geen krekels) de dag bedekken met hun tapijt van geschuur en gezaag en je op weg naar het terras van schaduwplek naar schaduwplek oversteekt om de knetterende hitte van de zon te mijden. Zet de rosé maar vast koud!

Eehmm ja, ik ben bang dat ik deze woorden vooral voor mezelf zit op te schrijven, als een soort bezwering van het treurige weer dat deze dagen over ons land hangt. Het is een uiting van hoop, een culinaire dagdroom. Nodig om dat allemaal realiteit te laten worden is uiteraard een offer aan de gastronomische goden, door onszelf op te eten. Zij krijgen de geur, wij de smaak. Nodig: wortels, spek, tijm, een blad laurier misschien. Wie groente in water kookt, kiept de helft van de smaak bij het afgieten de gootsteen in. En daarom koken we niet, we smoren, we verstikken, we maken carottes à l’étouffée.

 

Provençaalse Wortelpot

Voor 4 personen

 

1 kg winterwortels

150 gram mager spek aan een stuk

1 grote ui

handvol hele tenen knoflook, ongepeld

takje tijm

blaadje laurier

scheut olijfolie

 

Snij het spek in serieuze blokken, laten we zeggen van anderhalve centimeter in het vierkant en vier centimeter lang. Snij de wortels in stukken die daarbij passen, dikke plakken dus die je doormidden snijdt als de diameter te groot is. Hak de ui heel grof, laat de knoflooktenen heel.

Zet de oven aan op 180 °C. Neem een braadpan, zet hem op het vuur en bak er de spekblokken een beetje in aan in een scheutje olijfolie. Voeg de andere ingrediënten toe en schep goed om. Doe er zout bij, maar hou er rekening mee dat het spek al zout bevat. Zet de pan in de oven en laat een half uur garen. Schep tussentijds een keer om. Controleer of de wortels gaar genoeg zijn; ze moeten nog een beetje beet hebben. Zet ze anders weer een poos in de hitte. Zijn ze klaar, dan laat je ze afkoelen tot lauw en draai je er voor het serveren peper over (net weer iets geleerd: peper die langer dan zeven minuten verhit is, verliest alle geur en smaak. Op het laatst toevoegen dus). Een restje, mits op tijd uit de koelkast gehaald, is een perfecte hors-d’oeuvre of tapa.

 

 

Deze Volkskeuken werd eerder gepubliceerd, op 20 mei 2003.

 

Op 17 april 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

5 reacties op “Provençaalse wortelpot

  1. Dank je wel. Wat een prachtige Grote Kleyn, trouwens! Ik zit ervan te smullen. En ik heb nog zo lekker veel te gaan. Fijn, hoor, ook daarvoor dank. Ik heb alleen nergens anders meer tijd voor …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.