Hoofdgerechten

Recept forel met room uit de oven

 

Een gevecht was het geweest. Een strijd. Veertig minuten lang had onze koene buurman Ludovic, tot zijn borst in de Armançon staande, zijn krachten gemeten met een buitenmaat regenboogforel, onderling verbonden door een klosje draad waarmee je eigenlijk slechts kleine visjes vangt. Alleen diep inzicht, ervaring en de perfect zachte jagershand hadden de lijn behoed voor knappen, vertelde hij bescheiden. Maar de uitkomst was duidelijk, want in de schaal op tafel lag het beest, geflankeerd door een beduidend kleinere beekforel. En zo diende zich eindelijk en geheel onverwacht de mogelijkheid aan om de smaak van de twee met elkaar te vergelijken.

De beekforel is inheems, Europees, de regenboogforel Amerikaans van origine. Forellen in de viswinkel zijn nagenoeg altijd regenbogers. En als je ze groter laat groeien heten ze zalmforel. De beesten laten laat zich makkelijker kweken, maar uit ontsnapte exemplaren zijn wilde populaties ontstaan. Beekforellen, truites fario, hebben rode vlekjes op hun flanken, terwijl je bij regenbogers geen vrolijke decoratie ziet.

Nou, ik zal het niet langer rekken – dit is geen talentenshow, ‘ben jíj de lekkerste forel, beker, of ben jíj dat, regenboog…’ [spanningsvolle stilte] – maar ik vond de beekforel beter van smaak. Hij was echter klein, zo’n 250 gram, terwijl het andere beest bijna een zalmforel was, een slordige kilo; wie weet speelde dat ook een rol. Het bekertje had ivoorkleurig vlees, de Amerikaan roze.

Bereid gezellig even wat forellen met me mee:

 

Forel met room uit de oven

Voor 2 personen

 

2 forellen

2 sjalotjes (geen grote banaansjalotten!) of een klein uitje

125 ml crème fraîche

125 ml slagroom

150 ml droge witte wijn

 

Zet de oven aan op 180 graden. Zout de forellen van binnen en van buiten gul. Pel de sjalotten en snijd ze in plakjes of halve plakjes die zo dun zijn dat je er dwars doorheen kunt kijken. Vliesdun dus. Roer de crème fraîche, room en wijn glad en meng er wat zout en peper door, plus de sjalotten. Doe de saus in een schaal waar de vissen net in passen, leg de beesten erin en wentel ze in de saus. Zet de schaal in de oven als die op temperatuur is en braad 15 minuten (als je het recept verdubbelt voor 4 personen wordt de tijd 25 minuten). Schep tussentijds nog eens wat saus over de vis. Die zo dunne saus van het begin dikt in tot iets bijzonder aangenaams. Voeg een minidrupje witte wijn toe als het te hard gaat.

Ik at er een ordinair gekookt aardappeltje bij, met veel gehakte peterselie.

 

 

Op 17 april 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.