Hoofdgerechten

Recept Grieks gegrild gehakt met yoghurt-tahinsaus

 

Een daverende uitvinding vind ik het: gehakt. Helaas zijn zowel de verantwoordelijke Willy Wortel als de eerste presentatie gehuld in de grijze mist der tijden, maar als we tussen de klamme flarden gaan zoeken moeten we toch ergens in de periode van stenen messen zijn, wed ik, of misschien brons. Recepten met gehakt vind je sindsdien over de ganse wereld, van de Thaise laap tot het meatloaf van de Amerikanen, met ons balletje met mosterd lekker kneuterend in het midden. Ik maak nogal eens köfte. Of kofta, kefta, kufte, kieftedes, keftedakia of welke uitspraakvariant je wilt hanteren; van Marokko tot India staan de gehaktballetjes op het menu, en ze lijken allemaal terug te voeren op de koefta uit de oud-Perzische keuken. Wat zal daar voor kruiderij doorheen gezeten hebben? Die Perzische, nu Arabische aroma’s laten nogal wat speelruimte. Gehakt is zo vriendelijk smaken daadwerkelijk in zich op te nemen, daar waar gewoon vlees alleen extern te behandelen is. Ik kruidde mijn köfte altijd met het gouden duo gemalen koriander en komijn, maar laatst dacht ik ‘ach’. En ‘kom’. De Grieken doen het met kaneel en oregano, dus waarom ik niet een keer? Het is niet echt scherp aan de culinaire wind zeilen, maar ook kleine, brave veranderingen kunnen soms smakelijk uitpakken. En dat bleek.

 

 

Grieks gegrild gehakt met yoghurt-tahinsaus

Hoofdgerecht voor 4 personen

 

500 g lamsgehakt of half-om-halfgehakt

1 eetlepel oregano

1 mespunt kaneel

1 teen knoflook uit de knijper

1 rood uitje, geraspt of ragfijn gesnipperd

5 eetlepels paneermeel

saus:

3 eetlepels tahin (sesampasta)

150 ml yoghurt

1/2 teen knoflook uit de knijper

wat citroensap

 

 

Doe het gehakt met de kruiden, knoflook, ui en paneermeel in een kom, voeg iets van een theelepel zout toe en steek het met een vork of spatel door elkaar om alles te mengen. Neem daarna telkens een kluitje en vorm daar met weinig kneden een beetje langwerpig balletje van, zo groot als de muis van je hand. Normaal kneed je gehakt stevig door om de bal te behoeden voor uit elkaar vallen, maar nu houden we het luchtig en klein.

Roer voor de saus de tahin los met de yoghurt. Waarschijnlijk moet er wat water bij om de juiste dikte te krijgen. Breng op smaak met knoflook, zout en citroensap.

Verhit een grillpan en gril er de keftedakia rustig gaar in totaal 5 minuten. Draai tenminste een keer om. Dek daarna de grillpan af en wacht 2 minuten.

 

Op 17 maart 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.