Hoofdgerechten

Recept makkelijke kip met sechuanpeper

 

Hij zat me al een tijdje behoorlijk dwars: de sechuanpeper. Dat is het tintelende, elektrificerende besje van een struik van de wijnruitfamilie, waar ook citrus bij hoort. Geen relatie met de zwarte of rode peper dus. Zijn naam krijgt hij van de Chinese provincie Sechuan, waar ze precies weten wat ze ermee moeten doen. In Koog aan de Zaan niet. Althans op mijn adres. Ik strooide het eens over vlees – njet. Ik deed het door een stoofpot – non. Sechuanners combineren vrijwel altijd chilipeper en sechuan, en aanvankelijk vertikte ik dat; ik wou juist het effect van de tintelbessen isoleren, ze hun eigen nummer laten doen. Nou, zo werkt het dus blijkbaar niet. Eergisteren probeerde ik weer iets en warempel, het lukte! Ik hield mijn hoepeltje omhoog en de elektrobolletjes sprongen er keurig door. Applaus alom, das hoch verertes Publikum blij. Ik ook, want het was weer eens zo’n simpeler dan simpel recept, zonder aanbraden, zonder gedoe, bijna een ovenschotel maar dan in een pan. Toujours faites simple, vond wonderkok Auguste Escoffier een eeuw geleden, maar hij deed het niet. Ik wel.

Als vlees nam ik kippenvleugels – had er nog zat uit mijn pakket van koopeenkip.nl, maar het kan ook met ander basismateriaal, en wellicht zelfs met imitatiekip, maar verzin de aanpassingen daarvoor (kortere bereidingstijd) even zelf.

 

 

 

Kippenvleugels met sechuanpeper

Hoofdgerecht voor 2 personen

 

1 eetlepel sechuanpeper

8 of 12 kippenvleugels, of wat kipkarbonaadjes

4 eetlepels olijfolie

1 ui, in dunne halve plakken

2 tenen knoflook, in plakjes

1 kleine eetlepel chilivlokken (of een mespunt cayenne)

1 gulle theelepel kurkuma

3 eetlepels Thaise vissaus

3 eetlepels droge sherry of witte wijn

 

 

Draai de sechuanpeper fijn met een of ander apparaat of stamp de bolletjes in een vijzel. Zout de kip. Doe in een pan waar de stukjes net naast elkaar passen. Doe alle andere ingrediënten erbij en hussel. Dek af met een deksel en zet op een matig vuur. Laat 20 à 30 minuten (maakt niet uit) garen en check af en toe eens hoe het gaat: misschien moet het vuur wat hoger of lager. En de stukken kip dienen wel eens een keer omgedraaid te worden. Door te spelen met het vuur kun je eindigen met weinig saus; dat is precies goed. Rijst erbij is daarom niet zo voor de hand liggend; een gebakken aardappeltje is wel zo lekker.

O, wie wil: dit gerecht kan natuurlijk ook in de oven bereid worden, passende schaal, afdekken met folie, 40 minuten op 180 graden.

 

 

 

Op 18 april 2024 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe mee met de workshop Kookboek Maken op 7 april! Klik hier voor informatie.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.