Groentegerechten

Recept snelle gember-tomatensaus

 

Er zijn zo van die dingen die altijd weer opduiken in rubrieken als deze. Klassiekers, favorieten, gouwe ouwe. Of oude koek, uitgemolken koeien, open deuren, net wat u wilt. Ik ben zelf dol op klassiekers, maar zoek tegelijk naar verbetering of variaties. Onlangs stortte ik mij weer in de tomatensaus (het was weer eens wat anders dan ezelinnenmelk). Puik spul. Je moet het maar verzinnen om een vrucht, een stuk fruit, tot hartig ingrediënt te verklaren en er dan dunne jam mee te maken, met kruiden erin, knoflook, pittigheid misschien, die briljant bij pasta blijkt te passen. En niet alleen daarbij, trouwens.

Nu is er een kansje, een kans, dat u tomatensaus kent als iets wat uit een pot komt. Die hoeft niet slecht te zijn – er valt weinig aan te verpesten – maar hij kan zo veel beter, intenser, gloedvoller. Fabrikanten verkopen liefst water, op smaak gebracht met zout, suiker, smaakversterkers en marketing. In het geval van tomatenprut is het basisingrediënt goedkoop, dus met de toverideeën ‘makkelijk’ en ‘snel’ is er voor hen een gelukzalige marge te halen. Vandaag echter incasseren we die zelf, met Kleyns Overtreffende Tomaten-Gembersaus. Voor al uw eetwensen; ik gaf hem bij biefstuk, maar verdraaid, hij smaakt overal bij, behalve chocolade-ijs. Natuurlijk kom ik weer op de proppen met Thaise vissaus en met mijn laatste liefde, de sechuanpeper. Maar dat is vanwege lekker.

 

 

 

Snelle tomaten-gembersaus

Voor 4 personen

 

2 tenen knoflook, geplet en gehakt

3 eetlepels olijfolie

1 blik (400 ml) gepelde tomaten

1 eetlepel nam-pla

1 eetlepel suiker

mespunt zout

circa 1/2 chilipeper, gesneden, of iets anders pittigs

facultatief: 2 theelepels sechuanpeper

stukje verse gember

 

 

Fruit in een grote koekenpan de knoflook rustig in de olie tot hij goud kleurt. Voeg de tomaten toe en druk ze stuk met een spatel. Doe er de vissaus, suiker, zout en chilipeper naar smaak aan toe, plus, als u wilt, de sechuanpeper. Zet het vuur laag, dek de pan niet af en laat langzaam garen en inkoken. Roer af en toe eens en druk de tomaten verder stuk. Nee, het werkt niet hetzelfde als je ze voor aanvang blendert of met de staafmixer verbrijzelt; het moet echt zo.

Na iets van 10 minuten is de saus de consistentie van dunne appelmoes. Als je een spatel over de bodem van de pan trekt, vloeit de streep niet meer dicht. Rasp nu een eindje gember, zeg 1 cm, in de saus en draai het vuur uit.

 

Op 17 maart 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.