Groentegerechten

Recept sperziebonen met tomaat

Culinaire griezelverhalen in de krant, gister en eergister. In Amerika worden peutertjes opgevoed met friet en hamburgers, in Nederland weet niemand meer wat hete bliksem en bloedworst zijn. Joop Braakhekke spreekt er op verzoek schande van. Dat van die kindertjes en junkfood is slecht, dat is duidelijk. Maar ik huil niet mee in het koor van de lieden die menen dat we slechts achteruit lopen, op kookgebied. Welnee zeg, wie wil er nu nog terug naar de pot van oma? Daar hoef je geen illusies over te hebben. Vroeger leerden de huisvrouwen in spe koken op de huishoudschool. Na enkele jaren konden ze een aantal recepten reproduceren, sudderlapjes, boterkoek, appelmoes, en dat was het dan. Een gemiddelde kookster had een repertoire van een stuk of tien gerechten waarmee ze haar hele leven het gezin voedde. Veel vrouwen hadden de pest aan koken en dat proefde je. (Glorieuze uitzonderingen daargelaten.) En nu? Nu hoeft niemand meer te koken die dat niet wil. Zo blijven alleen de enthousiastelingen over. Koken doe je voor je plezier, of je doet het niet. Wie verantwoord kiest, kan fatsoenlijke maaltijden, met alle nodige voedingsstoffen, vinden in de kant-en-klaar afdeling. Zelfs voor weinig geld. OK, rotzooi is er ook. Hopen. Maar er zijn net zo goed mensen die zelf rommel produceren in hun keuken. Te vet, te flauw, te zout, te zoet. Hete bliksem? Dat is niks anders dan aardappels met appel. Puree met appelmoes dus, eigenlijk. Moeten we daar trots op zijn? Als dat ons culinaire erfgoed is, hoeft het niet te verbazen dat de Nederlanders alles zoet willen hebben, tot de mayonaise en de soep toe.

Terug naar de peuters en de friet. Bij ons zullen er ook heel wat kindjes ellendevoer krijgen. Zoute frituursels, die lusten ze wel. Groenten niet. Om groenten voor kinderen lekker te maken, moet je ook wat meer doen dat koken in water. Bakken bijvoorbeeld, of een saus meegeven. Maar bovenal moet je je koters weghouden bij hun leeftijdgenootjes (en soms zelfs hun papa) die ze aankletsen dat groente vies is. Uiterst succesvol bij mijn dochter en haar vriendinnen: sperzieboontjes met tomaat.

 

Sperzieboontjes met tomaat

Voor 4 personen:

600 gram verse sperzieboontjes

1 grote ui, grof gesnipperd

scheutje olijfolie

2 tenen knoflook, gehakt

1 blik à 400 gram tomaatblokjes

2 volle theelepels komijnpoeder

2 volle theelepels korianderpoeder

2 eetlepels Thaise vissaus (nam pla)

 

Snij de steelaanzet van de boontjes, maar laat aan het andere uiteinde het puntje zitten als het niet verdroogd is. Breng een grote pan water met zout aan de kook en doe er de boontjes in. Kook ze beetgaar – de tijd varieert van 5 tot 15 minuten en dus moet je proeven. Giet ze af en bewaar.

Bak de ui op halfhoog vuur glazig in de olie. Voeg de knoflook toe, bak nog een minuut en doe er de tomaat, specerijen, vissaus en misschien nog wat zout bij. Laat, nog steeds op halfhoog vuur, in een minuut of vijf indampen tot een saus. Doe er de boontjes bij, meng en eet.

 

Deze Volkskeuken werd eerder gepubliceerd, op 28 oktober 2003.

Op 17 april 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

1 reacties op “Recept sperziebonen met tomaat

  1. Hallo Onno,
    Destijds als 13 jarige op de Huishoudschool stond schoonmaken van vis op het rooster.
    Kop afsnijden, binneste eruit halen en wat er zo allemaal bij hoort. Ik herinner mij nog dat ik deze kookles heb gespijbeld. Na 55 jaar weet ik er wel raad mee.
    Groeten Antoinette.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.