Hoofdgerechten

Recept Thaise mosselen

moule.jpg.h380

Het is er niet uit te krijgen, het idee dat je mosselen alleen eet als de r in de maand is. Belgen hebben daar geen last van. Die hebben de bloedhete zomerdagen gewoon hun moules-frites opgesmikkeld. Het is allemaal wel te verklaren, dat seizoengedoe van ons. Ooit, in ongekoelde tijden, kon je mosselen niet bewaren in de warmte en het transport duurde al gauw te lang. In ieder geval roept het Visbureau, dat betaald wordt om ons meer zeebeesten te laten eten, nu dat het mosselseizoen weer begonnen is. Leuk. En dus kopen we weer van die handige bakken, lekvrij, vol keurig schoongemaakte schelpen. De basisbehandeling is simpel. Eerst check je ze op exemplaren die open staan en open blijven als je er tegen tikt. Die zijn dood en moeten weg. Soms reageren ze een beetje traag, dus geef ze nog even, maar daarna moet je rigoureus zijn. Van foute mosselen kun je goed ziek worden. Schelpdieren moeten nu eenmaal leven als ze de pan ingaan. Ook kapotte schelpen zijn fout.

Grappig is dat er geen ‘basisrecept’ is of er worden groenten, kruiden en andere smaakgevers als wijn aan de mosselen toegevoegd. Ik noem dat een geuroffer. Belgen gebruiken dat kookvocht na zeving om er saus van te maken, maar de meeste Nederlanders blieven liever bakjes mayo met een smaakje. Het kookvocht gaat de gootsteen in. Je verbeeld je toch niet dat de smaak van al die aromaten in de mosselen gaat zitten? Pas op het laatst doen zij hun winkelpuitjes open en in die luttele minuten van verhitting nemen ze beslist geen smaken uit de omgeving meer aan. Waar zijn die prei, ui, wortel, witte wijn en kruiden dan goed voor? Voor het opkrikken van de omzet van degenen die je dat verkocht hebben. Hooguit helpt het om de mossellucht in huis te verzachten. Nee, we doen het anders. We maken Thaise mosselen:

 

Thaise mosselen

4 personen:

4 kg mosselen

3 stengels citroengras

5 cm gemberwortel, in plakjes

2 tenen knoflook, geplet

1 dl kokosmelk (blik)

1 eetlepel rode currypasta (2 voor wie van pittig houdt)

3 eetlepels nam pla (Thaise vissaus)

sap van 1/2 limoen

200 gram champignons, in plakjes

2 lente-uien, gesneden

handjevol vers korianderblad

 

Was de mosselen, gooi de exemplaren weg die open blijven staan. Verwijder de stugge buitenste bladeren van het citroengras en snij de stengels in stukken.

Doe de mosselen met de knoflook, gember en het citroengras in een pan en schenk de kokosmelk eroverheen. Zet de mosselen op een flink vuur en stoom ze in 8 minuten open. Schud tussentijds een keer of twee de pan om. Schep als alle schelpen openstaan de mosselen met een schuimspaan in een schaal en gooi de exemplaren weg die dicht zijn gebleven. Zet er een deksel over. Giet het kookvocht door een zeef in een sauspannetje. Zet op het vuur en voeg de currypasta, de nam pla en het limoensap toe. Roer en breng aan de kook. Laat een paar minuten indikken. Warm dan de champignons een minuut of twee in de saus en giet de helft over de mosselen. Garneer met de lente-ui en koriander. Serveer de andere helft van de saus in een kom. Eet het met pandanrijst.

 

Deze Volkskeuken werd eerder gepubliceerd, op 2 september 2003.

Op 17 april 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

1 reacties op “Recept Thaise mosselen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.