Hoofdgerechten

Recept warme salade van tartaar met munt

 

Een van mijn Volkskeukencollega’s maakte er in de Volkskrant al gewag van, maar er komt weer een Volkskeukenboek, een bundeling van onze stukjes. Het verschijnt dit najaar en anders dan de vorige keer, een jaar of zes geleden, komen er foto’s bij. Tien van mijn vijftien recepten moesten op de kiek, onlangs, en dat was een flinke operatie. Ik had dochterlief twee dagen ingehuurd, die hielp bij het koken en per gerecht vaatwerk en accessoires koos en daar tekeningen van maakte. Toen de fotograaf kwam ging alles in flitsende vaart op de gevoelige, eh, sensor.

Fotograaf en team plus wijzelf hadden ruim te lunchen van de eetbaarheden die al waren vastgelegd (u denkt toch niet dat ik nep-eten ga koken of zo?), maar ook de dagen erna was er nog erg veel kliek. Bijvoorbeeld de grove tartaar met doperwtjes die een jaar geleden in de kolommen stond. Nog niet aangemaakt, wel door de handen gegaan en bewaard. Het leek mij na een paar dagen verstandig hem niet meer rauw te serveren. Even in de koekenpan ermee was de oplossing. Aangemaakt was hij ook nog niet, maar had ik niet de Vietnamese dipsaus met munt nog die bij de gamba’s hoorde? En zo zag een nieuw gerecht het licht, een warme salade van rundvlees. Hij lijkt wel iets op de Thaise laap, maar de geroosterde gemalen kleefrijst, die zo’n fantastische crunch geeft, was hier vervangen door frisse doperwtjes.

 

 

 

Warme salade van grove tartaar met munt

Hoofdgerecht voor 4 personen

 

300 g biefstuk (gewone is goed genoeg)

4 eetlepels sesamolie

3 cm verse gember, ragfijn gehakt

1/2 teen knoflook, geperst

3 eetlepels Thaise vissaus

5 eetlepels limoensap

1 eetlepel poedersuiker

1 rode of groene peper, fijngesneden

150 g diepvriesdoperwtjes, ontdooid (mag in wam water)

8 kerstomaatjes, in kwarten gesneden

1 handje verse munt, grof gesneden

 

 

Snij het vlees in zeer dunne reepjes en daarna dwars in stukjes, kleiner dan klein, tot een grove tartaar. Of bespreek je probleem met je slager; kant-en-klare tartaar is veel te fijn.

Meng de sesamolie, gember, knoflook, vissaus, limoensap, suiker en chilipeper door elkaar.

Verhit de olijfolie in een grote koekenpan en doe er de tartaar en de doperwtjes in. Roerbak tot de rauwe kleur verdwenen is. Waarschijnlijk gaat het bakken fluks over in roerkoken, maar dat geeft niet. Draai het vuur uit en meng de dressing door het vlees. Proef en voeg zout naar smaak toe. Meng er nu de tomaatjes en munt door. Serveer subiet. Rijst smaakt er goed bij.

 

Op 17 april 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.