Nagerechten

Recept wentelteefjes

 

Ja, hoe gaat dat. Ik liep hier en die tent stond daar. Als een stel paranimfen hingen er nog stalletjes voor, of schuin naast eigenlijk, met wafels en oliebollen. Maar die konden me niet afleiden. Ineens was mijn besluit genomen: ik ging poffertjes eten. Poffertjes, zomaar op het Beursplein in Amsterdam, tussen de Bijenkorf en de Beurs van Berlage, in het bouwsel dat de goden en moeder aarde en de kosmos daarvoor hebben bedoeld, een tochtige tent met plankieren op de vloer en te lange tafels met plastic zeiltjes eroverheen. De glorie van zo’n etablissement is het immense fornuis, dat, zoals dat hoort, meteen achter de deur prijkt als een altaar. Zittend kon ik door gaatjes de blauwe gasvlammen zien glanzen onder de zwartgeblakerde bakplaats met zijn honderden kuiltjes. Daarachter stond een gerijpte uitbater poffertjes te bakken, eerst de kuiltjes invegend met een dikke kwast bakvet, dan met een pollepel het beslag erin gietend. Maar het mooist was de soepele vorktechniek, eerst de streepjes gestold beslag tussen de kuiltjes wegvegen, dan de poffertjes omdraaien, rij op, rij af, tiktiktik.

Ze waren perfect. De poffertjes. Perfect gaar en toch zacht, perfect van smaak met dat aparte dat boekweit meebrengt, perfect heet zodat de vlok roomboter smolt en perfect door de poedersuiker die klassiek uit een zeef omlaag was gezweefd. Jonnie Boer zou apetrots zijn als hij zo’n smaak in de mond kon organiseren, dat smeuïg hete van het deeg, dat intens troostende, gulle, zegenende van verse boter en suiker.

Ik kan nu natuurlijk geen recept voor poffertjes geven. Dat staat hierboven al. Zelf klooien geeft nooit eenzelfde resultaat. Iets anders zoets dan maar, iets wat wel lukt, thuis: wentelteefjes. Ook leuk voor oudejaarsavond.

 

Wentelteefjes

voor 4 personen:

8 oudbakken boterhammen

2 eieren

3 eetlepels suiker

3 dl melk

genoeg roomboter

om te strooien: poeder-, basterd- of kristalsuiker

 

Snijd de korst van de boterhammen. Klop de eieren met de suiker glad en klop er dan de melk door. Verhit vast een klont boter in een koekenpan. Haal de boterhammen door het eimengsel en bak ze goudbruin aan beide kanten. Serveer meteen en strooi er meer suiker over of geef er jam bij. En misschien nog verse boter.

 

 

Deze Volkskeuken werd eerder gepubliceerd, op 2 december 2003.

 

Nu verkrijgbaar: mijn nieuwe boek, Italië – Mijn verhalen en recepten. ‘Persoonlijk, goed doorwrocht en aantrekkelijk, wat mij betreft kan het zó verfilmd worden: Onno’s jaar in Italië,’ schrijft Janny van der Heijden. Alleen bij mij verkrijgbaar met handtekening: klik daarvoor hier!

18-21 oktober begeleid ik voor het 3e jaar op rij een fantastisch lang wijn- en truffelweekend in De Marken, Italië, op Ca’Palazzo. Ieder jaar is er een nieuw programma! Klik hier voor info.

Mijn workshop inspiratie en research, 12 november bij mij thuis in Koog aan de Zaan, was rap volgeboekt. Snel een nieuwe datum gezocht: zondag 9 februari 2020. Ga met mij aan de slag om je horizon te verbreden! Er is plek voor maar 7 deelnemers, dus klik snel hier voor informatie.

Op 10 maart 2020 start een nieuwe cursus culinair schrijven/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Klik hier voor informatie.

 

 

 

2 reacties op “Recept wentelteefjes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.