Nagerechten

Recept zwoele aardbeien met Fries suikerbrood

 

 

Prachtspul, dat vind ik het: vissaus. Collega Janneke Vreugdenhil gaf me al eens een literfles als cadeautje, ‘want je doet het toch overal door’. Klopt. Dat heb ik gemeen met de Thais, de Vietnamezen en de oude Romeinen. Nam-pla, nuoc-mam en garum zijn de respectievelijke namen en het fabricageproces is telkens hetzelfde: pak een vat vol met visjes als ansjovis of sardien, afgewisseld met laagjes zout, en laat dat drie tot zes maanden in de zon staan. Dat stinkt afgrijselijk, want de vis fermenteert tot er nog slechts vocht en drab over is. Het vocht wordt vervolgens gebruikt om smaak, geluk en tevredenheid te brengen in de magen, harten en hoofden van miljoenen aardbewoners, waaronder ik.

Vissaus uit de fles riekt nog maar weinig, en eenmaal in gerechten verwerkt blijft er vooral het lebberend lekkere je-ne-sais-quoi-gevoel van over. Het is een verhemelteplagend gewoel van eiwitten, een orgie van glutamaat, een geheim van zilte erotiek: het effect van oesters maar dan zonder het koud kledderende daarvan. Vandaar dat ik het op de aardbeien goot.

We zitten midden in dat malle, recent gecreëerde seizoen van de lente-aardbeien; de zomerkoninkjes van weleer hebben zware concurrentie gekregen van verrukkelijk balleterende nichtjes uit de warme of koude kas. De zachte lambada’s en iets steviger sonata’s bedwelmen ons portemonneetrekkers met hun textuur en parfum.

 

 

Zwoele aardbeien met Fries suikerbrood

Toetje voor 4 personen

 

1 limoen

125 ml crème fraîche

1 theelepel Thaise vissaus

1 eetlepel met kop of iets meer poedersuiker

iets meer dan een snuf chilivlokken

250 g Hollandse aardbeien

4 plakken Fries suikerbrood

 

Rasp de limoen heel dun en pers hem uit. Roer de rasp door de crème fraîche.

Meng het sap met de vissaus en los er de poedersuiker in op. Proef of het zoet genoeg is – het zuur mag niet overheersen. Voeg naar smaak chilivlokken toe.

Verwijder de kroontjes van de aardbeien – wassen doen we niet, hoeft niet – en snijd ze in de lengte in helften of kwarten. Meng door het limoensapmengsel en zet een 5 minuten weg; schep af en toe om.

Verhit een grillpan en gril er de plakken suikerbrood in aan beide kanten. Het gaat er alleen om om ze warm te maken en wat aardige grilstreepjes te geven, dus ga niet te lang door.

Leg op elk bord een snee suikerbrood, verdeel de aardbeien en wat marinade op of naast en bekroon met een klodder room.

 

Op 17 april 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.