Het klinkt als fantastisch vuurwerk dat je als eerste tijdens Oudjaar wilt afsteken. Je kan niet wachten om te zien hoe adembenemend het zal zijn!
En eigenlijk geldt dat ook voor wat dit echt is: een mousserende rode wijn uit de Barossa Valley in Australië, gemaakt van shiraz met een 2e gisting op de fles. Een soort rode Champagne dus.
Bijzonder, want voor zover ik weet maken ze dit alleen in het zuiden van Australië. Het van oorsprong Europese ras syrah (Rhône) doet het daar zo goed omdat het er heet, zonnig en droog is. Deze Sparkling Shiraz is stevig (13 %) en geconcentreerd, vol ‘jammy’ aroma’s en smaak. Het karaktervolle pepertje en de tannines van de shiraz blijven overeind, waardoor iedere vergelijking met Lambrusco, zoals de meesten die van vroeger kennen, onderuit gaat!
Ik ben nog nooit Down Under geweest, maar drinkend van een gekoeld glas van deze Spaz bij een gegrild lamskoteletje, een stuk chocola, of zelfs een oliebol proef ik de Australische zon, levenslust en onafhankelijkheid.
Daarom serveer ik steevast op 31 december alleen nog maar rode bubbels. Alleen jammer dat er nooit meer een flesje overblijft om knallend het nieuwe jaar in te luiden…
Romy Kooij, www.winelane.nl