Eregalerij: werk van cursisten

Willy van de Riet – Een boterham met kaas

 

Maandagavond. Het regent pijpenstelen. Op de terugweg naar huis, over de snelweg door fonteinen laverend, krijg ik trek.
Een visioen van een bruine boterham met kaas. Het donkerbruinste omfietsbrood, royaal roomboter erop en dan met een scherp mesje, níet met een kaasschaaf, dikke reepjes jong belegen Goudse kaas erop. Kop thee erbij, de ultieme boterham met tevredenheid. Vraag mensen die lang in het buitenland hebben vertoefd waar ze heimwee naar hadden, dan scoort de boterham met kaas erg hoog. Maanden backpacken in Azië kan de meest verstokte liefhebber van de Aziatische keuken (lees: alle variaties op rijst met kip) doen snakken naar een bruine boterham met kaas. Die knapperige baguette en ook de Franse schimmelkazen genieten met reden wereldfaam, maar zonder tandenstoker kom je de dag niet door. Om maar te zwijgen van Griekse taverna’s waar je de eerste vakantiedagen nog denkt: lekker, boerensalade en vers gegrilde vis. De grootste Griekenlandadepten zullen na een week Griekse keuken moeten toegeven dat je enorme zin krijgt in, jawel, een echte onopgesmukte boterham met kaas. Kan-ie in onze cultuur-historische erfgoedcanon worden opgenomen?

 

Willy van de Riet

 

Op 17 april 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.