Wijn

3 x verrukkelijk wit van By The Grape

Stil maar, wacht maar, alles wordt nieuw. Terwijl wijnmakers over de ganse aardkloot zich de zenuwen zitten te maken over de opwarming van de aarde – is het straks in de Champagne te heet om er Champagne te maken? – komen er steeds meer goede witte wijnen uit landen en streken als Spanje en Zuid-Frankrijk. Dat is eigenlijk vreemd. Voor het maken van geurig, fris wit is koelte nodig. Koelte in de wijngaard, liefst alleen ’s nachts, en koelte bij het vergisten. Dat laatste kan met apparatuur, dat eerste heb je niet in de hand. ’s Nachts oogsten helpt iets; dan komen de druiven fris in de kelder.

By The Grape stuurde me drie biologische wijnen uit het zuiden die stuk voor stuk opvallend aromatisch en aangenaam bleken. Uit Catalonië komt de Alta Alella Pansa Blanca 2012, blij, droog, geurig, met lekker weinig alcohol (12 procent). De twee andere zijn uit de Languedoc en smaken ondanks hun stevige alcoholgehalte van 14 procent sappig. Château de Caraguilhes 2012, een Corbières, marcheert langs neus en keel met bloemetjes en smeult nog wat na, de Cochon Volant 2012 meldt zich door een deel viognierdruif als ruim geparfumeerd en goed in balans tussen rond en fris. Allemaal ’s nachts geoogst, misschien?

 

Alta Alella Pansa Blanca 2012, € 9,75

Château de Caraguilhes Blanc 2012, € 7,50

Cochon Volant Blanc 2012, € 7,-

 

www.bythegrape.nl

 

 

Vers verschenen: Luilekkerland - 400 jaar koken in Nederland, dat ik samen met dochter Charlotte schreef. We volgden 11 thema's dwars door de historische kookboeken van de Universiteit van Amsterdam, van eind 16e eeuw tot eind 20e. Huiver mee over de ontwikkelingen op groentegebied, bij het bereiden van gevogelte, in de tafelmanieren, bij het gebruik van vet. Grijns net als wij over de fotografie van vroeger of over de soms rammelende receptuur. Luilekkerland is een lekker lezend smulboek waar je wat van opsteekt! Met 62 recepten om ook zelf de historische keuken in te duiken. Klik hier voor meer informatie en om het te bestellen, natuurlijk met onze beider handtekeningen erin!

En als je Luilekkerland aanschaft, wil je ook De grote Kleyn - culinair compendium erbij. Tot het eind van het jaar kost die in plaats van 45 euro slechts € 25.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.