Hoofdgerechten | Volkskeuken recepten

Züricher Geschnetzeltes: kalfsreepjes met champignons en room

Overal Maserati’s, Porsches, Audi’s, Volvo’s en dikke Tesla’s, in de lommerrijke dorpen in Zürichs achterland klotst het geld tegen de stoepranden. Toch wordt er nog wijn gemaakt ook; ik proefde allerlei malle maar smakelijke wijnen bij Weingut Rebhalde, gemaakt door de jonge, avontuurlijke Sven Hohl. Soms natuurwijn, soms gewoon vreemd aangezien zijn vader al druivenrassen als merlot en pinotage had aangeplant – die laatste, Zuid-Afrikaanse, heb ik nog nooit in Europa gezien.

Daarna wandelde ik naar de oever van het Züricher Meer en nam de busboot die van dorp naar dorp voer. Aan boord kon je eten met alles erop en eraan; belendende tafeltjes hadden flessen in koelers staan en wat al niet. Ik stelde mijn calorische verlangens uit tot de retour in de grote stad, om er op zoek te gaan naar het icoongerecht van Zürich, de Geschnetzeltes. Dat viel nog niet mee, althans rond het middaguur. Ja, haben wir, maar alleen ’s avonds. Gaat u daar eens kijken, aan de overkant van de rivier! 8000 stappen verder lukte het dan toch. Ik kreeg er een schijf perfect knusprig gebacken rösti bij. Een prettige opmaat voor een bezoek aan het Zwitsers Nationale Museum. Waar Willem Tell slechts een sage bleek.

 

Kalfsreepjes met champignons en room

Hoofdgerecht voor 2-3 personen

 

50 g boter

300 g kalfsbiefstuk in 1 of 2 stukken

1 sjalotje of klein uitje, ragfijn gesnipperd

100 g champignons, in dunne plakjes

50 ml witte wijn

125 ml slagroom

1 citroen

beetje gehakte peterselie

 

Verhit de helft van de boter in een passend koekenpannetje tot hij niet meer bruist en bak er het kalfsvlees in, 2 minuten per kant. Haal uit de pan en leg op een bord, geen plank. Doe de resterende boter met de gehakte sjalot in het bakvet, zet het vuur laag en laat glazig worden. Voeg dan de champignons toe en bak eventjes mee. Giet de witte wijn in de pan en laat rustig verdampen tot bijna niks.

Snijd nu het vlees in dunne plakjes en meng er een beetje zout door. Giet het sap dat eruit loopt bij de champignons in de pan. Voeg er de room aan toe en laat inkoken tot sausdikte. Breng op smaak met zout en peper en doe de reepjes kalfsvlees erin. Warm eventjes door en rasp er heel dun wat citroenschil bij. Serveer bestrooid met peterselie en ernaast uiteraard rösti. Wijn: Rauschling van Weingut Rebhalde of, bij de gegarandeerde ontstentenis daarvan, een Mâcon Blanc.

Op 3 november 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Klik hier voor informatie.

 

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.