Hadden we niet ooit de ‘Feelorama’? Een bioskoop waarin de stoelen konden schudden en draaien en ventilatoren wind en luchtjes bliezen? Alles voor de optimale ervaring. Daarna kwam 3D, Harry Potter waar de bezems je om de oren vlogen, maar inmiddels worden de meeste films weer ‘gewoon’ vertoond. Behalve sommige eetfilms. Vorige week mocht ik kijken naar de feelgoodmovie Chef, waarbij ik exact op de juiste momenten at wat er in de film bereid of gegeten werd. Een malle ervaring. Chapeau voor de mensen van Cinema Culinair, die dat logistieke spektakelstuk piekfijn uitvoerden. De club ontstond in 2008 in Rotterdam, in een poging om filmvoorstellingen in een buurthuis aantrekkelijk te maken. Nu is het een zinderende organisatie die overal door het land tientallen films proefbaar presenteert. Ik koos dit keer voor Chef. Op de een of andere manier vrees ik dat La Grand’Bouffe – vreten tot de dood – me de eetlust ontneemt.
Chef is een uiterst Amerikaanse film met dito Amerikaans eetwerk. Dat werd vrolijk op tafel gebracht in zeven gangen, telkens kleine hapjes. Waar je wel mee zit is dat je soms een dessert krijgt en daarna weer hartig doorgaat. Tja, de film dicteert. Geen recept eruit hier vandaag. Gewoon een degelijk gerecht voor doordeweek.
Penne met romanesco
Hoofdgerecht voor 4 personen
1 kleine romanesco of bloemkool
1 teen knoflook, geplet
1 gedroogd chilipepertje, gehakt
genoeg olijfolie extra vergine
50 g geraspte pecorino of parmigiano reggiano
300 g penne of andere korte pasta
Verdeel de romanesco in zeer kleine roosjes en snijd de stronk in kleine stukjes. Kook alles beetgaar in water met zout in 2-3 minuten. Vis een presentabel gedeelte van de roosjes eruit en bewaar. Kook de rest verder gaar in nog eens 8 minuten. Doe die in de beker van de staafmixer en pureer met voldoende kookvocht tot saus.
Bak de knoflook met de chilipeper zachtjes in een scheut olijfolie tot de knoflook kleurt. Gooit de knoflook weg en voeg de romanescosaus toe in de pan. Breng op smaak met zout.
Kook de pasta al dente in het kookvocht, zo nodig aangevuld met wat extra water. Reken 10 gram zout per liter. Schep de pasta door de saus en meng op een laag pitje; gebruik kookvocht om de sauzigheid te bewaken. Meng er achtergehouden romanescoroosjes en nog wat goede olijfolie door, warm even mee en voeg dan de kaas toe. Eet subiet, maar niet alvorens een glas Pinot Grigio in te hebben geschonken.