Wijn

Aangenaam brommende Cabernet-Carmenère van Los Gansos

Van niets in 1996 naar zevenduizend hectare (zo groot als de helft van de Beaujolais) van een druivenras in 2006, dat is opmerkelijk. Chili vertoonde het met carmenère, inmiddels de ‘signatuurdruif’ van het land. Supersnelle aanplant? Nee. Hij was er al, maar tot 1996 dacht men dat het merlot was. Sommige knoestige wijnbouwers hadden het wel over een verschil tussen merlot en ‘merlot chileno’, maar het was de Franse wijnstokkoloog Claude Valat die de zaak uitzocht. Met als resultaat dat de Chilenen nu lekker een ‘eigen’ druif hebben, met dank aan de phylloxera, de druifluis die eind 19e eeuw de wijngaarden ervan in het inheemse Bordeauxgebied verwoestte, waarna de Bordelais hem niet meer aanplantten.

Over het algemeen wordt de carmenère gemengd met andere druiven in flessen gestopt. Bij Los Gansos bijvoorbeeld, een biologisch bedrijf dat zich noemt naar de ganzen die in de wijngaarden lopen en die er ongedierte moeten opeten, krijgt hij gezelschap van cabernet sauvignon. Wat levert dat op? In deze 2011 bromt hij als een aangename, Bordeauxachtige rode wijn, met een diepe kleur en een aardse geur, bramensappig maar met een stevig kantje, en likjes sojasaus en chocolade op de achtergrond. Goed gemaakte herfstwijn, een glas om je aan vast te houden als het guur gaat blazen.

 

Los Gansos Cabernet Sauvignon-Carmenère Organico 2011, € 6,99

Jumbo supermarkten

Op 18 maart start weer een cursus culinair schrijven en wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Klik hier voor informatie.

Hét cadeau voor de feestdagen: Luilekkerland - 400 jaar koken in Nederland bestellen? 
Klik hier voor meer informatie en om het te bestellen, natuurlijk met onze beider handtekeningen erin! En als je Luilekkerland aanschaft, wil je ook De grote Kleyn - culinair compendium erbij. Tot het eind van het jaar kost die in plaats van 45 euro slechts € 25.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.