Groentegerechten | Volkskeuken recepten

Aardappeltortilla

Tapas, verhalen en recepten heet het (Brandt, € 27,50). Dus verwacht je een kookboek. Maar het is een viering. Van het Spaanse leven, van de verwevenheid daarvan met eten, en met de verwevenheid daar weer van met de levens van kookboekschrijver Janneke Vreugdenhil en fotograaf/romancier Edwin Winkels. Hij woont al decennialang bij Barcelona, zij waaide zes jaar geleden zijn Catalaanse leven binnen. En nu celebreren ze dat met dit werk, dat eerst en vooral bestaat uit eersteklas verhalen en beelden van situaties en sferen, verzameld in heel Spanje. Ja, daar op het terras op het zwart vulkanische strandzand van Playa Quemada op Lanzarote willen we ook zitten en er venusschelpen in witte wijn eten. Net als garnalenbeignets smikkelen in de klamme nacht in Sevilla, en chorizo in cider in de hoge bergen van Asturië. De recepten ervoor staan erbij maar eigenlijk zijn ze slechts illustratief. Winkels heeft ze niet eens gefotografeerd, ze moeten het doen met vriendelijke pentekeningen. ‘Tapas zijn niet fotogeniek,’ vindt Vreugdenhil. Ik vermoed zelfs dat ze de tapas na het proefkoken niet meer maakt. Je moet ze immers ter plaatse eten, in de Spaanse nacht, op dat strand, in die bergen.

Nou, dan toch mijn recept voor tortilla de patatas. Dat wijkt af van het Spaanse en dat van Vreugdenhil: die bakken in een grote plens olie en gieten hem tussentijds af. Dat vet wordt gewoon de volgende keer opnieuw gebruikt, maar dat past niet in mijn leven.

 

Tortilla española

Voor 4 personen

 

800 g vastkokende aardappels, in zeer dunne halve plakjes

2 uien, in dunne halve plakken

9 eetlepels olijfolie extra vierge

5 eieren

 

Doe de gesneden aardappel met de ui en 6 eetlepels olijfolie in een koekenpan met deksel. Voeg zout toe, hussel en laat afgedekt op laag vuur garen. Schep af en toe om en controleer hoe de garing gaat, door te proberen met een spatel de plakjes kapot te drukken. Is dat in orde – na 10 à 15 minuten – doe dan de hele massa in een kom. Breek er de eieren op, voeg weer zout toe en desgewenst versgedraaide zwarte peper. Meng. Verhit 3 eetlepels olijfolie in de achtergelaten koekenpan of, beter, een kleiner exemplaar – daar wordt de tortilla mooi dik door. Doe het mengsel erin en laat op niet te hoog vuur garen, afgedekt. Net niet door en door gestold is hij het lekkerst. Keren mag maar hoeft niet. Wijn: gekoelde droge sherry of witte wijn uit de Rías Baixas.

Op 17 april 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

2 reacties op “Aardappeltortilla

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.