Nagerechten | Volkskeuken recepten

Aardbeien (of kersen) in tintelende wijnsiroop

Ha, eindelijk weer eens een boek waar ik voor smelt. Een smaakboek, een eetboek, maar geen kookboek. En het is voor kinderen! Nou ja, nominaal. Want zoals alle goede kinderboeken is het tegelijk voor de papa’s, mama’s, opa’s en oma’s. Daan Faber schreef de tekst, José Luis Garcia Lechner maakte de tekeningen van Smaakspoken, een wervelend verhaal over, zoals de ondertitel luidt, het geheim van de zeven smaken (Uitgeverij Volt, € 15,99). Puck van 9 jaar is de dochter van kok Maro en probeert haar leven op de rails te houden na het overlijden van haar moeder. Haar papa stort zich in zijn werk en heeft niet veel tijd voor haar. Dan dienen zich een voor een ‘smaakspoken’ aan, die Puck leren over het proeven van al het heerlijks in eten, bitter, zoet, vet, umami en de rest.

Een goed idee voor een boek is een ding, een briljante uitwerking iets anders. Faber schreef een mooie tekst, misschien af en toe moeilijk voor 9-jarigen, maar hij neemt de jonge lezers serieus, gaat niet op zijn hurken zitten. De illustraties en de opmaak zijn verrukkelijk en alles sluit naadloos op elkaar aan. Het heerlijkst vind ik de dubbele agenda. De lezers leren over smaak. Ik kan dus alleen maar hopen dat ook de grote mensen in het gezin, voorlezers of niet, het tot zich nemen; veel van de informatie zal voor hen net zo nieuw zijn. Slinkse educatie, bravo!

Op het eind bakt Puck een taart waar alle zeven smaken in voorkomen. Iets dergelijks lukt me niet vandaag. Ik maak een toetje met – even denken – vier ervan. Ook lekker.

 

Aardbeien in tintelende wijnsiroop

Nagerecht voor 4

 

500 g aardbeien

250 ml rode wijn

100 g suiker

1 tak tijm

1 eetlepel sechuanpeper

Optioneel: vanille-ijs of clotted cream

 

Kook de rode wijn met de suiker rustig in tot een siroop. Roer, schat de dikte in en weet dat hij na afkoelen nog wat dikker wordt. Doe er op het eind de sechuanpeper en de tijm bij. Laat buiten de koelkast afkoelen en zeef hem, zet hem daarna in de koelkast.

Zorg dat de aardbeien op kamertemperatuur zijn. Haal vlak voor serveren de kroontjes eraf. Snijd grote in de lengte in tweeën of zelfs in vieren. Meng met de wijnsiroop en laat 10 minuten marineren. Verdeel over coupes of schaaltjes. Wie wil drapeert er een bolletje ijs of een klodder clotted cream in.

 

P.S. Met kersen werkt deze siroop ook uitstekend. Misschien nog wel beter zelfs! Wel eventjes ontpitten.

Op 17 april 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.