Wijn

Adelaarswijn: Aglianico del Vulture Bauccio 2006

Ga met me mee, op reis naar het mediterrane zuiden, de dreven waar we deze tijden nog slechts over horen in termen als crisis, werkloosheid, corruptie, bezuinigingen, droogte, nieuwe armoede, vriendjespolitiek en bungabunga. Mag ik daar dan ‘wijn’ aan toevoegen? Arriveren we in wellicht de onbekendste regio van Italië, Basilicata. De bewoners hebben de indrukwekkende gemiddelde consumptie van 50 kilo pasta per persoon per jaar, 136 gram per dag, en kijken als ze geen pasta eten naar het noorden uit op een oude vulkaan die Gierenberg wordt genoemd, Monte Vulture. Op de flanken daarvan wordt een juweel van een rode wijn gefabriceerd, een glanzende robijn die Aglianico del Vulture heet. Ik heb wel vaker kurken uit flessen Aglianico getrokken, maar de Bauccio 2006 van de Cantine Madonna delle Grazie trof mij recht in het hart. Het is een grommende, fronsende wijn die donkere strepen trekt, een heerlijk vleugje stink, kolenscheppen vol zwart deinend fruit en een grotemensensmaak met precies de juiste tannines en Italiaanse frisheid. Je mag er lamskoteletten bij barbecueën, of anders neem je maar een stuk rustieke schapenkaas, en giet vooral overal groene olijfolie over en draai met pepermolens. Onbekend maar groots: adelaarswijn van de Gierenberg.

 

Aglianico del Vulture Bauccio 2006, Cantine Madonna delle Grazie, bij www.monega.nl 15,95 euro.

NIEUW! Deze zomer (zondag 28 juli – vrijdag 2 augustus) geef ik een vrolijke, korte cursus eetschrijven in de Ardèche. Klik hier voor informatie.

 

Op 7 oktober start in Utrecht een nieuwe cursus culinair schrijven/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Klik hier voor informatie.

 

7 mei verschijnt het: mijn nieuwe boek Italië – mijn verhalen en recepten. Bestellen kan nu al, dan gaat het gesigneerd op de post zodra het bij mij binnenkomt. ‘Persoonlijk, goed doorwrocht en aantrekkelijk, wat mij betreft kan het zó verfilmd worden: Onno’s jaar in Italië,’ schrijft Janny van der Heijden. Ik bedoel maar. Klik hier voor info en bestellen.

3 reacties op “Adelaarswijn: Aglianico del Vulture Bauccio 2006

 1. Wat een heerlijke wijn.
  De mooie donkere kleur, de geur……. al die kruiden en tevens fruitgeuren…..
  De smaak die blijft hangen in je mond…..

  Pasta erbij…… mhhhh…..

 2. Ik heb deze wijn voor het eerst geproeft bij Monega op Italia al Dente in 2010. De heren van Monega hadden een aantal flessen open staan en uireaard mocht er worden geproeft. Omdat wij een eigen olijfgaard in Basilicata hebben ben ik met deze wijn begonnen en ben vanaf dat moment verliefd geworden op de wijnen met de Aglianico druif en met name de Bauccio.
  Mocht je deze wijn wilen proberen, ga er dan maar eens goed voor zitten om deze wijn te proeven. Alleen of gezellig met vrienden tijden een heerlijk diner.

 3. Deze wijn gedronken tijdens een etentje op vakantie in Matera. Echt een fantastische wijn!
  Mooie stevige smaak, een goede structuur en heerlijke prominente tannines.
  Ook leuk om te merken dat ie tijdens de avond in smaak evolueert.
  Volgende dag naar de wijnhandel in Matera gegaan om een doosje te kopen voor tijdens de rest van de vakantie..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.