Wijn

Adelaarswijn: Aglianico del Vulture Bauccio 2006

Ga met me mee, op reis naar het mediterrane zuiden, de dreven waar we deze tijden nog slechts over horen in termen als crisis, werkloosheid, corruptie, bezuinigingen, droogte, nieuwe armoede, vriendjespolitiek en bungabunga. Mag ik daar dan ‘wijn’ aan toevoegen? Arriveren we in wellicht de onbekendste regio van Italië, Basilicata. De bewoners hebben de indrukwekkende gemiddelde consumptie van 50 kilo pasta per persoon per jaar, 136 gram per dag, en kijken als ze geen pasta eten naar het noorden uit op een oude vulkaan die Gierenberg wordt genoemd, Monte Vulture. Op de flanken daarvan wordt een juweel van een rode wijn gefabriceerd, een glanzende robijn die Aglianico del Vulture heet. Ik heb wel vaker kurken uit flessen Aglianico getrokken, maar de Bauccio 2006 van de Cantine Madonna delle Grazie trof mij recht in het hart. Het is een grommende, fronsende wijn die donkere strepen trekt, een heerlijk vleugje stink, kolenscheppen vol zwart deinend fruit en een grotemensensmaak met precies de juiste tannines en Italiaanse frisheid. Je mag er lamskoteletten bij barbecueën, of anders neem je maar een stuk rustieke schapenkaas, en giet vooral overal groene olijfolie over en draai met pepermolens. Onbekend maar groots: adelaarswijn van de Gierenberg.

 

Aglianico del Vulture Bauccio 2006, Cantine Madonna delle Grazie, bij www.monega.nl 15,95 euro.

Vers verschenen: Luilekkerland - 400 jaar koken in Nederland, dat ik samen met dochter Charlotte schreef. We volgden 11 thema's dwars door de historische kookboeken van de Universiteit van Amsterdam, van eind 16e eeuw tot eind 20e. Huiver mee over de ontwikkelingen op groentegebied, bij het bereiden van gevogelte, in de tafelmanieren, bij het gebruik van vet. Grijns net als wij over de fotografie van vroeger of over de soms rammelende receptuur. Luilekkerland is een lekker lezend smulboek waar je wat van opsteekt! Met 62 recepten om ook zelf de historische keuken in te duiken. Klik hier voor meer informatie en om het te bestellen, natuurlijk met onze beider handtekeningen erin!

En als je Luilekkerland aanschaft, wil je ook De grote Kleyn - culinair compendium erbij. Tot het eind van het jaar kost die in plaats van 45 euro slechts € 25.

3 reacties op “Adelaarswijn: Aglianico del Vulture Bauccio 2006

  1. Wat een heerlijke wijn.
    De mooie donkere kleur, de geur……. al die kruiden en tevens fruitgeuren…..
    De smaak die blijft hangen in je mond…..

    Pasta erbij…… mhhhh…..

  2. Ik heb deze wijn voor het eerst geproeft bij Monega op Italia al Dente in 2010. De heren van Monega hadden een aantal flessen open staan en uireaard mocht er worden geproeft. Omdat wij een eigen olijfgaard in Basilicata hebben ben ik met deze wijn begonnen en ben vanaf dat moment verliefd geworden op de wijnen met de Aglianico druif en met name de Bauccio.
    Mocht je deze wijn wilen proberen, ga er dan maar eens goed voor zitten om deze wijn te proeven. Alleen of gezellig met vrienden tijden een heerlijk diner.

  3. Deze wijn gedronken tijdens een etentje op vakantie in Matera. Echt een fantastische wijn!
    Mooie stevige smaak, een goede structuur en heerlijke prominente tannines.
    Ook leuk om te merken dat ie tijdens de avond in smaak evolueert.
    Volgende dag naar de wijnhandel in Matera gegaan om een doosje te kopen voor tijdens de rest van de vakantie..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.