Wijn

Adelasia Cortese Piemonte

Geflambeerde paddestoelen met ham, zalm met zuurkool en wittewijnsaus en een doorzichtige druivenpudding, dat is wat Loethe Olthuis bij elkaar bracht in het Volkskrant Weekendmenu van deze week. Bij de zalm koos ik een witte wijn uit de Piemont, niet duur, gewoon maar eens uit de supermarkt.

Harold Hamersma laat er in de Wijnalmanak twee sterren bij flonkeren, Nicolaas Klei vindt het maar matig, in de Superwijngids (hee, ‘markt’ is verdwenen!). Het gaat om een witte wijn van de cortesesedruif uit het noordwesten van Italië, bij C1000 verkocht als Adelasia, bij de Plus als Pian d’Or Piemonte Cortese. Ja, zo gaat dat. Een ander etiket gedrukt en hup, daar is de ‘exclusiviteit’.

Smaak

Met wie ben ik het eens? Ik neig naar Hamersma, anders had u de wijn hier niet aangetroffen. Fris, met body, geholpen door een klein bittertje dat gezellig achteraan komt huppelen. De geur is bescheiden, wat geel fruit als perzik, een beetje citrus, maar het is die body die hem bij de zalm doet passen. Haal hem een kwartier voor het schenken uit de koelkast.

Verkrijgbaar

C1000, (en als Pian d’Or bij Plus), 4,89 euro.

***

19-22 oktober begeleid ik een korte, spannende truffelreis naar Italië. Vorig jaar was het een groot succes, dit jaar uiteraard weer. Flitsreis mee naar de nazomer in De Marken! Klik hier voor details.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *