Wijn

Adelasia Cortese Piemonte

Geflambeerde paddestoelen met ham, zalm met zuurkool en wittewijnsaus en een doorzichtige druivenpudding, dat is wat Loethe Olthuis bij elkaar bracht in het Volkskrant Weekendmenu van deze week. Bij de zalm koos ik een witte wijn uit de Piemont, niet duur, gewoon maar eens uit de supermarkt.

Harold Hamersma laat er in de Wijnalmanak twee sterren bij flonkeren, Nicolaas Klei vindt het maar matig, in de Superwijngids (hee, ‘markt’ is verdwenen!). Het gaat om een witte wijn van de cortesesedruif uit het noordwesten van Italië, bij C1000 verkocht als Adelasia, bij de Plus als Pian d’Or Piemonte Cortese. Ja, zo gaat dat. Een ander etiket gedrukt en hup, daar is de ‘exclusiviteit’.

Smaak

Met wie ben ik het eens? Ik neig naar Hamersma, anders had u de wijn hier niet aangetroffen. Fris, met body, geholpen door een klein bittertje dat gezellig achteraan komt huppelen. De geur is bescheiden, wat geel fruit als perzik, een beetje citrus, maar het is die body die hem bij de zalm doet passen. Haal hem een kwartier voor het schenken uit de koelkast.

Verkrijgbaar

C1000, (en als Pian d’Or bij Plus), 4,89 euro.

Vers verschenen: Luilekkerland - 400 jaar koken in Nederland, dat ik samen met dochter Charlotte schreef. We volgden 11 thema's dwars door de historische kookboeken van de Universiteit van Amsterdam, van eind 16e eeuw tot eind 20e. Huiver mee over de ontwikkelingen op groentegebied, bij het bereiden van gevogelte, in de tafelmanieren, bij het gebruik van vet. Grijns net als wij over de fotografie van vroeger of over de soms rammelende receptuur. Luilekkerland is een lekker lezend smulboek waar je wat van opsteekt! Met 62 recepten om ook zelf de historische keuken in te duiken. Klik hier voor meer informatie en om het te bestellen, natuurlijk met onze beider handtekeningen erin!

En als je Luilekkerland aanschaft, wil je ook De grote Kleyn - culinair compendium erbij. Tot het eind van het jaar kost die in plaats van 45 euro slechts € 25.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.