Wijn

Adelasia Cortese Piemonte

Geflambeerde paddestoelen met ham, zalm met zuurkool en wittewijnsaus en een doorzichtige druivenpudding, dat is wat Loethe Olthuis bij elkaar bracht in het Volkskrant Weekendmenu van deze week. Bij de zalm koos ik een witte wijn uit de Piemont, niet duur, gewoon maar eens uit de supermarkt.

Harold Hamersma laat er in de Wijnalmanak twee sterren bij flonkeren, Nicolaas Klei vindt het maar matig, in de Superwijngids (hee, ‘markt’ is verdwenen!). Het gaat om een witte wijn van de cortesesedruif uit het noordwesten van Italië, bij C1000 verkocht als Adelasia, bij de Plus als Pian d’Or Piemonte Cortese. Ja, zo gaat dat. Een ander etiket gedrukt en hup, daar is de ‘exclusiviteit’.

Smaak

Met wie ben ik het eens? Ik neig naar Hamersma, anders had u de wijn hier niet aangetroffen. Fris, met body, geholpen door een klein bittertje dat gezellig achteraan komt huppelen. De geur is bescheiden, wat geel fruit als perzik, een beetje citrus, maar het is die body die hem bij de zalm doet passen. Haal hem een kwartier voor het schenken uit de koelkast.

Verkrijgbaar

C1000, (en als Pian d’Or bij Plus), 4,89 euro.

Corona waart door het land; wat te doen? Mijn boeken lezen natuurlijk! Italië, mijn verhalen en recepten, De grote Kleyn en Luilekkerland, 400 jaar koken in Nederland, alleen bij mij verkrijgbaar met handtekening: klik daarvoor hier.

Op 28 september 2020 start een nieuwe cursus culinair schrijven/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe mee met de workshops Kookboek Maken (1 november) of Inspiratie en Research (22 november). Klik hier voor informatie. 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.