Wijn

Adembenemd goede Viognier

‘Vin de France’. Het is een aanduiding die sinds twee jaar op etiketten vermeld mag worden en waarmee wijnmakers de mogelijkheid hebben om bijvoorbeeld Sauvignon Blanc van de Loire door Chardonnay uit de Languedoc te roeren. Dan zou je kunnen denken dat de term verschijnt op onderkantwijntjes, prijskrakende alcoholklots in pakken. Nou, dat is niet zo. Hij wordt vooral gebruikt als vervanging voor obscure Indications Géographiques Protégées (wat eerst de Vins de Pays waren). Yves Cuilleron was blij dat hij van ‘Vin de Pays Collines Rhodaniennes’ af was. Want waar ligt dat? Dat bedoel ik.

Cuilleron bestiert een stuk of 55 hectares in het noordelijke Rhônegebied. Daar komen grootse wijnen vandaan, veel rood, en een beetje wit. Condrieu is de bakermat van de viognierdruif. In de jaren zestig was er bijna niks meer van – moeilijke druif, lage opbrengst, ziektegevoelig – maar hij is helemaal terug. Terecht. Neem de Viognier 2011 van Cuilleron. Ik was er stil van, na de eerste slok. Uiterst geurig, met perzik en abrikoos en nog iets… ja, het aroma van de gesuikerde viooltjes die ik vorig jaar in Toulouse kocht! Bloemig dus, en met een hartverwarmende, genereuze, droge sappigheid, een wijn die je bijblijft, waarvan je je altijd blijft herinneren dat je hem voor het eerst dronk. Adembenemend goed.

 

Viognier 2011, Yves Cuilleron

www.vojacek.nl, € 15,95

_____________________________________________________________

Hij komt nader en nader: de lezing op zondag 10 maart van Harold Hamersma over wijn beschrijven. En (desgewenst) interactief ook nog! Maar eerst is Koken met karin nog aan de beurt, op 3 maart. Klik hier voor alle details. Tot ziens in Amsterdam!

Op 17 maart 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.