Wijn

Aimabel rood bij de Hema

 

Heb je nog iets aan een wijnboek van je vader? Of van je opa? Hm. Nauwelijks. Ja, als het over de grote klassiekers van de wereld (lees: Frankrijk) gaat. De grands crus van de Médoc, van de Bourgogne. Maar overal elders borrelt het, het gist, het ziedt. Neem Madiran, een wijngebiedje in Frankrijks Zuidwesten. Lang, lang geleden maakte men daar van een stoere, roestige druif, de tannat, wijn om dunne Bordeaux mee aan te sterken. Toen dat niet meer mocht, in de 20ste eeuw, zakte de productie weg en dronk men het spul zelf op. Eén wijnmaker, Alain Brumont, sleurde hem vervolgens jaren tachtig de publiciteit in, maakte een granieten wijn die jaren moest ouderen. Maar ook daar raakte het nieuwtje af.

En zo komt de Hema nu met een aimabele fles rood waar ook ‘Madiran’ op prijkt, maar die allesbehalve gemalen kopspijkers bevat. Deze Cîmes Pirenèus – Gascons voor Pyreneetoppen – is weliswaar stevig, maar tegelijk fruitig, warmbloedig, aangenaam. Zonder al te veel pretentie natuurlijk – zie de prijs. Behalve de hoekige tannat zit er cabernet sauvignon en cabernet franc in; een wijze keus van producent Plaimont. Gloeit prettig in de keel: puik rood voor door de week, bij biefstuk en chili con carne.

 

Madiran Cîmes Pirenèus 2010, Cave Plaimont, € 5,-

Hema

 

Vers verschenen: mijn gloednieuwe boek Mijn Frankrijk – verhalen en recepten. Wil je het ontvangen met handtekening, dan kun je het hier bestellen. Net zoals De grote Kleyn, Luilekkerland en Mijn Italië – verhalen en recepten, plus Charlottes boek Trek, eten onderweg – toen en nu!

Op 27 september 2021 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe mee met de workshops Kookboek Maken (28 november 2021) of Inspiratie en Research (datum te bepalen zodra corona het toestaat). Klik hier voor informatie. 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.