Wijn

Aimabel rood bij de Hema

 

Heb je nog iets aan een wijnboek van je vader? Of van je opa? Hm. Nauwelijks. Ja, als het over de grote klassiekers van de wereld (lees: Frankrijk) gaat. De grands crus van de Médoc, van de Bourgogne. Maar overal elders borrelt het, het gist, het ziedt. Neem Madiran, een wijngebiedje in Frankrijks Zuidwesten. Lang, lang geleden maakte men daar van een stoere, roestige druif, de tannat, wijn om dunne Bordeaux mee aan te sterken. Toen dat niet meer mocht, in de 20ste eeuw, zakte de productie weg en dronk men het spul zelf op. Eén wijnmaker, Alain Brumont, sleurde hem vervolgens jaren tachtig de publiciteit in, maakte een granieten wijn die jaren moest ouderen. Maar ook daar raakte het nieuwtje af.

En zo komt de Hema nu met een aimabele fles rood waar ook ‘Madiran’ op prijkt, maar die allesbehalve gemalen kopspijkers bevat. Deze Cîmes Pirenèus – Gascons voor Pyreneetoppen – is weliswaar stevig, maar tegelijk fruitig, warmbloedig, aangenaam. Zonder al te veel pretentie natuurlijk – zie de prijs. Behalve de hoekige tannat zit er cabernet sauvignon en cabernet franc in; een wijze keus van producent Plaimont. Gloeit prettig in de keel: puik rood voor door de week, bij biefstuk en chili con carne.

 

Madiran Cîmes Pirenèus 2010, Cave Plaimont, € 5,-

Hema

 

Op 17 april 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.