Wijn

Aimabel rood bij de Hema

 

Heb je nog iets aan een wijnboek van je vader? Of van je opa? Hm. Nauwelijks. Ja, als het over de grote klassiekers van de wereld (lees: Frankrijk) gaat. De grands crus van de Médoc, van de Bourgogne. Maar overal elders borrelt het, het gist, het ziedt. Neem Madiran, een wijngebiedje in Frankrijks Zuidwesten. Lang, lang geleden maakte men daar van een stoere, roestige druif, de tannat, wijn om dunne Bordeaux mee aan te sterken. Toen dat niet meer mocht, in de 20ste eeuw, zakte de productie weg en dronk men het spul zelf op. Eén wijnmaker, Alain Brumont, sleurde hem vervolgens jaren tachtig de publiciteit in, maakte een granieten wijn die jaren moest ouderen. Maar ook daar raakte het nieuwtje af.

En zo komt de Hema nu met een aimabele fles rood waar ook ‘Madiran’ op prijkt, maar die allesbehalve gemalen kopspijkers bevat. Deze Cîmes Pirenèus – Gascons voor Pyreneetoppen – is weliswaar stevig, maar tegelijk fruitig, warmbloedig, aangenaam. Zonder al te veel pretentie natuurlijk – zie de prijs. Behalve de hoekige tannat zit er cabernet sauvignon en cabernet franc in; een wijze keus van producent Plaimont. Gloeit prettig in de keel: puik rood voor door de week, bij biefstuk en chili con carne.

 

Madiran Cîmes Pirenèus 2010, Cave Plaimont, € 5,-

Hema

 

Vers verschenen: Luilekkerland - 400 jaar koken in Nederland, dat ik samen met dochter Charlotte schreef. We volgden 11 thema's dwars door de historische kookboeken van de Universiteit van Amsterdam, van eind 16e eeuw tot eind 20e. Huiver mee over de ontwikkelingen op groentegebied, bij het bereiden van gevogelte, in de tafelmanieren, bij het gebruik van vet. Grijns net als wij over de fotografie van vroeger of over de soms rammelende receptuur. Luilekkerland is een lekker lezend smulboek waar je wat van opsteekt! Met 62 recepten om ook zelf de historische keuken in te duiken. Klik hier voor meer informatie en om het te bestellen, natuurlijk met onze beider handtekeningen erin!

En als je Luilekkerland aanschaft, wil je ook De grote Kleyn - culinair compendium erbij. Tot het eind van het jaar kost die in plaats van 45 euro slechts € 25.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.