Wijn

Aimabel rood bij de Hema

 

Heb je nog iets aan een wijnboek van je vader? Of van je opa? Hm. Nauwelijks. Ja, als het over de grote klassiekers van de wereld (lees: Frankrijk) gaat. De grands crus van de Médoc, van de Bourgogne. Maar overal elders borrelt het, het gist, het ziedt. Neem Madiran, een wijngebiedje in Frankrijks Zuidwesten. Lang, lang geleden maakte men daar van een stoere, roestige druif, de tannat, wijn om dunne Bordeaux mee aan te sterken. Toen dat niet meer mocht, in de 20ste eeuw, zakte de productie weg en dronk men het spul zelf op. Eén wijnmaker, Alain Brumont, sleurde hem vervolgens jaren tachtig de publiciteit in, maakte een granieten wijn die jaren moest ouderen. Maar ook daar raakte het nieuwtje af.

En zo komt de Hema nu met een aimabele fles rood waar ook ‘Madiran’ op prijkt, maar die allesbehalve gemalen kopspijkers bevat. Deze Cîmes Pirenèus – Gascons voor Pyreneetoppen – is weliswaar stevig, maar tegelijk fruitig, warmbloedig, aangenaam. Zonder al te veel pretentie natuurlijk – zie de prijs. Behalve de hoekige tannat zit er cabernet sauvignon en cabernet franc in; een wijze keus van producent Plaimont. Gloeit prettig in de keel: puik rood voor door de week, bij biefstuk en chili con carne.

 

Madiran Cîmes Pirenèus 2010, Cave Plaimont, € 5,-

Hema

 

De dagen lengen, maar de herfst die we winter noemen woedt door. Wat te doen? Mijn boeken lezen natuurlijk! Italië, mijn verhalen en recepten, De grote Kleyn en Luilekkerland, 400 jaar koken in Nederland, alleen bij mij verkrijgbaar met handtekening: klik daarvoor hier.

Op 10 maart 2020 start een nieuwe cursus culinair schrijven/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Klik hier voor informatie.

Zomerweek Italië 17-24 juni: Een droomoord in Le Marche, pittige schrijflessen, bezoeken aan wijnmakers en producenten van de heerlijkste specialiteiten, de zomerweek Italië wordt net zo’n feest als die in Frankrijk afgelopen jaar! Informatie.

Leren over culinaire geschiedenis? Culinair historica en dochter Charlotte en ik geven een 6-delige serie lezingen bij de Illustere School van de Universiteit van Amsterdam. Open voor iedereen! Klik hier voor info. 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.