Wijn

Aimabel rood bij de Hema

 

Heb je nog iets aan een wijnboek van je vader? Of van je opa? Hm. Nauwelijks. Ja, als het over de grote klassiekers van de wereld (lees: Frankrijk) gaat. De grands crus van de Médoc, van de Bourgogne. Maar overal elders borrelt het, het gist, het ziedt. Neem Madiran, een wijngebiedje in Frankrijks Zuidwesten. Lang, lang geleden maakte men daar van een stoere, roestige druif, de tannat, wijn om dunne Bordeaux mee aan te sterken. Toen dat niet meer mocht, in de 20ste eeuw, zakte de productie weg en dronk men het spul zelf op. Eén wijnmaker, Alain Brumont, sleurde hem vervolgens jaren tachtig de publiciteit in, maakte een granieten wijn die jaren moest ouderen. Maar ook daar raakte het nieuwtje af.

En zo komt de Hema nu met een aimabele fles rood waar ook ‘Madiran’ op prijkt, maar die allesbehalve gemalen kopspijkers bevat. Deze Cîmes Pirenèus – Gascons voor Pyreneetoppen – is weliswaar stevig, maar tegelijk fruitig, warmbloedig, aangenaam. Zonder al te veel pretentie natuurlijk – zie de prijs. Behalve de hoekige tannat zit er cabernet sauvignon en cabernet franc in; een wijze keus van producent Plaimont. Gloeit prettig in de keel: puik rood voor door de week, bij biefstuk en chili con carne.

 

Madiran Cîmes Pirenèus 2010, Cave Plaimont, € 5,-

Hema

 

Nu verkrijgbaar: mijn nieuwe boek, Italië – Mijn verhalen en recepten. ‘Persoonlijk, goed doorwrocht en aantrekkelijk, wat mij betreft kan het zó verfilmd worden: Onno’s jaar in Italië,’ schrijft Janny van der Heijden. Alleen bij mij verkrijgbaar met handtekening: klik daarvoor hier!

18-21 oktober begeleid ik voor het 3e jaar op rij een fantastisch lang wijn- en truffelweekend in De Marken, Italië, op Ca’Palazzo. Ieder jaar is er een nieuw programma! Klik hier voor info.

Mijn workshop inspiratie en research, 12 november bij mij thuis in Koog aan de Zaan, was rap volgeboekt. Snel een nieuwe datum gezocht: zondag 9 februari 2020. Ga met mij aan de slag om je horizon te verbreden! Er is plek voor maar 7 deelnemers, dus klik snel hier voor informatie.

Op 10 maart 2020 start een nieuwe cursus culinair schrijven/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Klik hier voor informatie.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.