Nagerechten | Volkskeuken recepten

Amandeltoetje met honing en citroen

Asiago was een naam die ik kende als kaas, een stoere formaggio uit de Dolomieten, een doordampend wiel als de gestolde adem van bergkoeien op stal. Onlangs echter kreeg ik een pot biologische honing in handen van een firma die zich Rigoni di Asiago noemt. Om de zaak niet nodeloos ingewikkeld te maken huist die in dezelfde Dolomietenhoek, de bergen ten oosten van Trente. Daar zoemen heel wat bijen, stel ik me voor. Dit keer hadden die vooral bloeiende kastanjebomen bezocht, tamme kastanjes uiteraard, wat een honing opleverde met een diepe, zware, zachtjes grommende bloemengeur. Zeg ik erbij dat de honing ‘rauw’ was, wat inhoudt dat hij zonder verhitting uit de raten was gehaald. ‘Koud geslingerd’ in het jargon. In kringen van gelovers wordt dat hooglijk gewaardeerd. Dergelijke honing zou wonderbare kwaliteiten hebben. Fijn. Het lijkt me al een hele verbetering ten opzichte van het innemen van vloeibare klei.

Herfstige honing dus, door zijn kastanjearoma, terwijl hij toch heus in het voorjaar door de bijen uit de bloemen is gehaald. Nu heb ik een wat moeilijke verhouding met honing. De honing-tijmsaus bijvoorbeeld die lang populair is geweest bij vooral lamsvlees vond ik een vergissing. Zo zwaar, zo gronderig. Nee, honing is meer op zijn plaats in dingen die al zoet moeten zijn. Toetjes, gebak, taart.

 

Amandelcrème met honing en citroen

Dessert voor 4 personen

25 g amandelmeel of geschaafde amandelen

2 eidooiers

250 ml slagroom

2 eetlepels vloeibare honing, kastanje of anderszins

1 biologische citroen

optioneel: fijne koekjes

 

Als je geen amandelmeel hebt, maal je geschaafde amandelen goed fijn in het messenbakje van de staafmixer. Hele garneeramandelen kunnen ook.

Klop de eidooiers tot ze wit en schuimig zijn. Breng de room tot aan kokend en draai dan het vuur uit. Voeg een klein scheutje hete room bij de eieren, meng en doe er vervolgens nog wat bij. Schenk dat mengsel terug in de pan. Zet het vuur weer aan en laat iets indikken, maar pas vreselijk op dat je niet te ver gaat. Blijf ondertussen roeren als een idioot. Draai het vuur uit als het dik begint te worden en roer er de amandelen en de honing door. Roer opnieuw grondig, anders vind je later een klodder onopgeloste honing op de bodem. Laat afkoelen en roer nog eens door, maar veel minder frequent. Rasp er heel dun wat citroenschil boven en meng er doorheen. Verdeel over 4 kleine schaaltjes. Serveer met of zonder dunne koekjes.

Op 17 april 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

1 reacties op “Amandeltoetje met honing en citroen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.