Volkskeuken recepten | Voorgerechten

Recept antipasto van gele paprika met ansjovis

Wij gaan elkaar treffen, toch, in Toscane? Eind mei begeleid ik enkele dagen een Volkskrant-lezersreis in het hart van de Chianti. Een wijn- en eetreis, dat zal duidelijk zijn. We verblijven om de hoek van waar ik ooit woonde, waar ik begon met Normandische kip en tournedos maar binnen de kortste keren omgeturned en outgedropped was in de Toscaanse foodways. Waar ik leerde dat het ’s winters wel degelijk koud wordt in Italië, dat pasta niet apart van de saus op tafel komt, dat je bier drinkt bij pizza en dat olijfolie niet alleen op de sla gaat maar op de bonen, de aardappels, de ham, de worst, het brood, de kaas. En in de soep.
San Donato in Poggio was nog stil in 1986, terwijl de buurdorpen Castellina en Greve al ritselden van vooral Duitse toeristen. Op het pleintje was een winkeltje in etenswaren, waar ik twee ons tonijn in olie kocht, die dan uit een reusachtig blik werd geschept waaraan gauw drie overleden tonijnen hun bijdrage hadden geleverd.

Wijn kochten we aanvankelijk in de supermarkt, tot onze geschokte buurman ons leerde dat dat zo toch echt niet ging, in Toscane. Wijn haalde je bij San Giorgio of Casa Emma, in mandflessen van 54 liter, en bottelde je zelf. Hij ging in oude mandflessen, die afgesloten werden met een beetje olie. Jazeker, olie. Die hield de zuurstof tegen, maar liet de borrelingen van de misschien niet helemaal uitvergiste wijn door. Moest je ze wel rechtop bewaren. Nou ja, de details hoort u wel eind mei, als we daar zijn. De reis staat natuurlijk in de webwinkel van de Volkskrant.
Ook voor iedereen die niet meegaat: het recept van gele paprika’s met ansjovis, peperoni gialli con le acciughe. Het smaakt niet vissig, alleen maar ontzettend lekker.
Maak de paprika’s schoon en snijd ze in flinke repen. Bak de knoflook aan in de olie. Voeg na een minuut de ansjovis toe en laat ze helemaal uit elkaar vallen. Doe de melk en de paprika’s in de pan en schep alles om. Draai het vuur laag, gebruik zonodig een vlamverdeler om aanbakken te voorkomen en laat de paprika’s in een klein uur gaar worden, met het deksel op de pan. Schep ze af en toe om. Ze zijn klaar als ze nog net niet uit elkaar vallen.
Serveer op kamertemperatuur of lauw met lekker brood en misschien wat plakken parmaham of worst ernaast, als antipasto.

Gele paprika’s met ansjovis
Antipasto voor 4 personen

3 à 4 gele paprika’s
2 tenen knoflook, geplet
5 eetlepels olijfolie
5 ansjovisfilets
2 eetlepels melk

Op 17 april 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

1 reacties op “Recept antipasto van gele paprika met ansjovis

  1. Ik heb dit recepje een paar jaar geleden al gemaakt . Stond volgens mij in de allerhande [? ].. Ik was de details vergeten, daarom even op de computer gekeken. Ik vind het heerlijk . dank U wel . loes heemeijer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.