Wijn

Aperol spritz: hét antwoord op slechte Prosecco

Natuurlijk, het is een hoeradrankje, een doorschijnend oranje vocht met een hoog wegwaaigehalte, peroxidepoezerig wuft en hersenloos blij. En de naam kan van de drogist komen, alsof je het in doordrukstrips koopt, naast de Sinaspril en de Saridon. Toch vallen we sinds vorige zomer met z’n allen voor de Aperol, en meer precies voor de Aperol spritz.

Aperitieven zijn eigenlijke zwakke kruidenlikeuren, altijd met een gezonde lik bitter naast het zoet om het interessant te maken. Dat geldt voor Aperol ook; gentiaanwortel, bittere sinaasappels en kinine zijn daar de schuldigen. Die zorgen ook dat de spritz, van oorsprong een nogal tam Venetiaans overdagdrankje van Prosecco en spuitwater, in de jaren vijftig een mooi stapje op maakte toen de Aperoljongens uit Padua er hun laag-alcoholische product doorheen begonnen te roeren.

Afgelopen zomer dronk ik met veel genoegen Aperol Spritz op het plein naast de Opera van Verona, in de afkoelende late avond. En zo moet het ook, zij het dat de locatie aangepast kan worden. Aperol betekent een verheugende verbetering van de meeste Prosecco’s, en wie wil doet er dan nog wat bellenwater en ijs bij. Als het allemaal maar koud is. We hoeven immers niet altijd maar serieus te doen over drank. Cin cin!

 

Aperol, bij slijters, circa 10-11 euro (0,7 l)

Op 17 april 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

7 reacties op “Aperol spritz: hét antwoord op slechte Prosecco

  1. Bij onze slijter staat nu kant en klare Aperol Spritz. Echt niet te z….! Giftig zoet.
    Ik blijf bij het origineel.

  2. De charme van een Spritz zit 'm in het moeten toeknijpen van je ogen tegen het licht, de tinkeltjes op het water en het gegons dat komt van het terras dat ook half oranje ziet van de Aperol.

  3. Ach, als Onno ontevreden is over de kwaliteit van de Prosecco moet hij wellicht wat meer willen betalen.
    Prosecco uit Conegliano Valdobiadenne van DOCG kwaliteit wil je niet mixen met Aperol!

  4. Stap eens over naar Negroni en je stapt in een andere wereld. Met soda en een goede chardonnay en wat ijs en het bekende schijfje sinaasappel, ben je écht in Verona!

    1. Hele goede. Aperol is een merk, dus een hoofdletter. Een spritz is een bereiding, een foefje, een grap. En daarom een kleine letter. In mijn opvatting, althans.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.